Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Perfecte koffie, elke keer? Gebruik deze koffie / water verhouding

Genieten van een kopje koffie heeft met meer dan alleen smaak te maken. De situatie en het gezelschap, het moment van de dag, de maaltijd die je net verorberd hebt; het is allemaal van invloed op je koffiebeleving. Maar wil je koffie zetten die elke keer lekker is? Dan moet je werken met een recept! Je recept is niet alleen de bonen die je gebruikt, maar de koffie / water verhouding. Deze ratio is wat je koffie consistent maakt.

Klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel.

Stel je hebt 1 gram koffie en 16 gram water dan is de verhouding 1:16. Hoe meer koffie je gebruikt, hoe meer water je moet toevoegen om dit gelijk te houden. Je kunt onderstaande tool gebruiken om uit te rekenen hoeveel ongemalen koffie je moet gebruiken om 150 milliliter koffie te zetten.

Koffie / water verhouding rekenmachine

Koffie:Water verhouding

Selecteer het aantal water in milliliter en de gewenste sterkte. Circa 150 ml = 1 kopje.

100ml





0g ongemalen koffie

Hoe gebruik je deze verhoudingen?

Rekenen vanuit hoeveelheid koffie is het makkelijkst. Stel je wil twee grote mokken koffie zetten a 400 ml. Dit deel je door de verhouding (1:16): 400 / 16 = 25 gram koffie. Wil je een sterkere koffie met een 1:14 verhouding? Dan is de som 400 / 14 = 28.57 gram.

Rekenen vanuit gram

Heb je nog maar 24 gram koffie en wil je een milder verhouding van 1:17? Dan vermenigvuldig je de koffie met de verhouding: 24 x 17 = 408 milliliter. Goed voor 3-4 kopjes koffie.

Hoeveel schepjes koffie heb ik nodig?

Een keukenweegschaal en ongemalen koffie is verreweg de beste manier om consistent dezelfde koffie te zetten. Hoeveel gram er in een afgestreken eetlepel zit hangt af van de koffie maalgraad. Mocht je zonder zitten dan kan je de volgende vuistregels gebruiken om je koffie te zetten.

  • Fijn gemalen koffie: 1 afgestreken eetlepel = 6 gram
  • Medium gemalen koffie: 1 afgestreken eetlepel = 5 gram
  • Grof gemalen koffie: 1 afgestreken eetlepel = 4 gram
  • Ongemalen koffie: 1 eetlepel = 5-7 gram

Vermenigvuldig het aantal gram koffie met de gewenste verhouding. Met drie afgestreken eetlepels Perla koffie a 18 gram en een verhouding van 1:15 is de som: 18 x 15= 270 ml. Of gebruik de handige rekentool in ons hoeveel schepjes koffie artikel.

Wat is de beste verhouding?

Er is geen verhouding die werkt in elke situatie. Een uitstekende ratio om mee te starten is 1:16 voor een gebalanceerd kopje. Persoonlijke voorkeur, de zetmethode en de bonen hebben allemaal invloed op de beste verhouding. We behandelen een paar van de populairste zetmethodes.

Filterkoffie (1:16)

Bij filterkoffie, of je nu een handmatige methode gebruikt of een koffiezetapparaat, is 1:16 vaak de standaard verhouding. Hiermee krijg je een mooi gebalanceerde kop koffie die smaakvol en niet te bitter is. Maar, koffie drinken is persoonlijk en dus kun je gerust wat variëren. Voor een iets krachtigere kop, probeer dan eens een 1:14 verhouding. Mocht je voorkeur uitgaan naar een iets milder bakkie, dan zou een 1:18 verhouding wel eens jouw nieuwe favoriet kunnen zijn.

AeroPress (1:18)

Het recept wat wij aanbevelen in onze AeroPress handleiding gebruikt een verhouding van 1:18. Het meegeleverd recept in de handleiding gebruikt een verhouding van 1:16, beiden maken een sterk geconcentreerde koffie.

French Press (1:12)

Voor de cafetière is er minder een gestandaardiseerde verhouding, maar een recept van 1:12 is een goed startpunt voor de French Press. Tussen de 1:12 (sterk) tot 1:17 (milder) is gebruikelijk.

V60 (1:16)

Ook voor de pour over koffiemaker van Hario is 1:16 een uitstekende verhouding om mee te starten. Voor de V60 zijn recepten tussen de 1:15-1:17 het populairst.

Chemex (1:17)

Op de website van Chemex staat een recept met een verhouding van 1:10, maar veel mensen online en ook in onze eigen Chemex gids bevelen we een mildere 1:17 verhouding aan.

Mokkapot (1:10)

De mokkapot gebruikt een verhouding van 1:10, deze koffiemakers zijn gemaakt om volledig gevuld te worden en de recepten zijn dan ook niet echt aanpasbaar. Deze verhouding maakt een sterk geconcentreerde koffie wat doet denken aan espresso.

Espresso (1:2)

De meest gebruikte ratio voor espresso is 1:2. De sterkere 1:1 verhouding wordt ristretto genoemd, en tot 1:4 een lungo.