Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Perfecte koffie, elke keer? Gebruik deze koffie / water verhouding

Genieten van een kopje koffie heeft met meer dan alleen smaak te maken. De situatie en het gezelschap, het moment van de dag, de maaltijd die je net verorberd hebt; het is allemaal van invloed op jouw koffiebeleving. Maar wil je koffie zetten die elke keer lekker is? Dan moet je werken met een recept! Jouw recept is niet alleen de bonen die je gebruikt maar de koffie / water verhouding. Deze ratio is wat jouw koffie consistent maakt.

Klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel.

Stel je hebt 1 gram koffie en 16 gram water dan is de verhouding 1:16. Hoe meer koffie je gebruikt, hoe meer water je moet toevoegen om dit gelijk te houden. Je kan onderstaande tool gebruiken om uit te rekenen hoeveel ongemalen koffie je moet gebruiken om 150 milliliter koffie te zetten.

Koffie / water verhouding rekenmachine

Koffie:Water verhouding

Selecteer het aantal water in milliliter en de gewenste sterkte. Circa 150 ml = 1 kopje.

100ml

0g ongemalen koffie

Hoe gebruik je deze verhoudingen?

Rekenen vanuit hoeveelheid koffie is het makkelijkst. Stel je wil twee grote mokken koffie zetten a 400 ml. Dit deel je door de verhouding (1:16): 400 / 16 = 25 gram koffie. Wil je een sterkere koffie met een 1:14 verhouding? Dan is de som 400 / 14 = 28.57 gram.

Rekenen vanuit gram

Heb je nog maar 24 gram koffie en wil je een milder verhouding van 1:17? Dan vermenigvuldig je de koffie met de verhouding: 24 x 17 = 408 milliliter. Goed voor 3-4 kopjes koffie.

Hoeveel schepjes koffie heb ik nodig?

Een keukenweegschaal en ongemalen koffie is verreweg de beste manier om consistent dezelfde koffie te zetten. Hoeveel een gram gemalen koffie weegt hangt namelijk af van de koffie maalgraad. Mocht je zonder zitten dan kan je de volgende vuistregels gebruiken om je koffie te zetten.

  • Fijn gemalen koffie: 1 afgestreken eetlepel = 6 gram
  • Medium gemalen koffie: 1 afgestreken eetlepel = 5 gram
  • Grof gemalen koffie: 1 afgestreken eetlepel = 4 gram
  • Ongemalen koffie: 1 eetlepel = 5-7 gram

Vermenigvuldig het aantal gram koffie met de gewenste verhouding. Met drie afgestreken eetlepels Perla koffie a 18gram en een verhouding van 1:15 is de som: 18 x 15= 270 ml.

Wat is de beste verhouding?

Er is geen verhouding die werkt in elke situatie. Een uitstekende ratio om mee te starten is 1:16 voor een gebalanceerd kopje. Persoonlijke voorkeur, de zetmethode en de bonen hebben allemaal invloed op de beste verhouding. De meeste serieuze koffiedrinkers raden een verhouding tussen 1:15 en 1:18 aan maar er zijn ook uitschieters met 1:13.

Wil je meer leren over koffie? Zet een bakje koffie en proef. Verhoog of verlaag vervolgens de maalgraad en kijk hoe dit impact heeft op de smaak.