Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wouter

Ultieme Chemex Gids: Stijlvolle slow coffee

Chemex Koffie zeg je? Nog nooit van gehoord? Dat lijkt me onwaarschijnlijk als je de populariteit van de Chemex Koffiezetter wereldwijd bekijkt. Deze glazen koffiefilter met de herkenbare vervelende houten kraag en leren snoertje met knoop zie je in heel wat films verschijnen. Van de serie Friends tot en met Sean Connery’s James Bond, de unieke Chemex Koffiekan sprankelt op het zilveren scherm. Maar verdient deze koffiemaker zijn populariteit wel? Bij mij staat functionaliteit altijd boven design, dus als het alleen maar een stijlvol hebbedingetje is hoeft het niet. Als koffie expert kan ik je alvast geruststellen, Chemex koffie is lekker, functioneel en niet zomaar een prulletje. Is het makkelijk om te brouwen met de Chemex Koffiezetter? Is hij duurzaam, simpel in onderhoud en ook budgetvriendelijk? Dit en andere vragen komen aan bod in deze blog, dus blijf zeker lezen.

Wat is Chemex?

Aan de bron van elke koffie uitvinding ligt de zoektocht naar het perfecte kopje, hetgeen voor Chemex koffie begon in 1941. Onder de leiding van een team koffiefanaten met echte werkvloer ervaring groeide Chemex doorheen de jaren uit tot een icoon van Amerikaans ontwerp. Niet enkel design is voor hen belangrijk echter, maar ook de pure en lekkere smaak van koffie. Chemex koffiezetapparaat voor het zetten van iconische koffieDe Chemex Koffiemakers, met hun kenmerkende uurglas vormgeving, zijn allemaal gemaakt van glas. Dit verleent ze een mooi ontwerpprofiel dat heel wat mensen aanspreekt Ook koffiefilters en andere materialen zijn beschikbaar. Kenmerkend ook voor de Chemex Koffiekannen is het leren handvat met de houten knoop. Mijn Chemex gebruik ik voornamelijk voor persoonlijk gebruik, als je voor een groter gezelschap koffie moet serveren is de fragiele natuur van de glazen kannen en de houten knoop (die met schoonmaken vervelend is om dicht te knopen) niet ideaal. Daarom heb ik een Chemex  uit de glazen serie, zonder de leren hals, en zou ik een 3 of 6 kopjes koffiemaker aanbevelen.

Shop Chemex op bol.com – #ad

Hoe Koffie Zetten met een Chemex Koffiemaker?

Koffie maken met de Chemex is niet complex. Toch zal je beroep moeten doen op jouw ingeboren barista talenten om het beste resultaat tevoorschijn te toveren, zonder glasbreuk en gevl… uhm, magische spreuken! Vandaar dat ik jou graag aan mijn eenvoudige stappengids voorstel, vol details die er een lekker succes van maken. Naast je vers gemalen koffie en kokend water, wat heb je nodig?

Stap 1) Koffie malen

Als je koffie wilt drinken, dan moet je boontjes malen. Kies jouw favoriete koffiebonen en maal ze – liefst vers – tot een gemiddeld grove maling. Het best geschikt hiervoor zijn de koffiemolens met conische maalschijven (burr).

Stap 2) Papieren Filter Kiezen

Chemex is filterkoffie, dus heb je een papieren koffiefilter nodig speciaal voor de Chemex. Het is belangrijk om de filter en koffiekan vooraf te spoelen met wat warm water. Zo haal je stofdeeltjes uit het filter en warm je de koffiekan voor. Koud glas neemt namelijk veel warmte van je koffie weg.

Stap 3) Koffie afmeten en toevoegen

Tijd om je gemalen koffie toe te voegen. Ik adviseer te starten met een koffieverhouding van 16.6 / 1 en dit later naar wens aan te passen. Dit is je hoeveelheid water (in milliliter) gedeeld door je hoeveelheid ongemalen koffie in gram. In dit geval gebruiken we 400 ml water en 24 gram koffie.

Stap 4) Pre-infusie (blooming)

Laat de koffie wellen of bloemen, dit heet pre-infusie. Haal je kokend water van het vuur en giet 30 ml water over het koffiegruis en laat dit 30 seconden intrekken. Dit is een belangrijke stap om de meest essentiële smaakelementen en aroma’s van je koffie vrij te maken.

Stap 5) Opgieten

Nu kan je de koffie rustig opgieten. Zorg ervoor dat het water nooit de volledige Chemex koffiefilter vult. Traag maar zeker is de boodschap. Gebruik hierbij een cirkelvormige beweging, om volledige verzadiging van je gemalen koffie te garanderen. Een constante stroom zorgt voor een complete extractie en balans in smaak.

  • Schenk 300ml water in circa 1 minuut (1:30 totaal)
  • Schenk 50ml
  • Schenk 50ml

Stap 6) Genieten en Reinigen

Gooi de koffiefilter en het gruis in de compostbak. Reinig je Chemex Koffiekan na elk gebruik, zo heb je er het langst genot van. Neem je tijd! Niet alleen om je Chemex koffie te maken, maar ook om ervan te genieten.

Voor- en Nadelen van de Chemex Koffiebrouwer

Barista schenkt koffie op met een Chemex

Er bestaat ongetwijfeld geen enkele koffiemaker op de hele planeet waar er geen nadelen aan verbonden zijn. Design en functionaliteit blijven nu eenmaal een organisch proces waarbij appreciatie voor bepaalde aspecten vaak heel persoonlijk is. Met de Chemex Koffiekan en materialen is dat niet anders.

Voordelen van Chemex

Ik val maar ineens met de deur in huis, ik hou van Chemex koffie! Filterkoffie zoals mijn oma zette roept warme herinneringen op. Bovendien hou ik niet zo van al dat mechanisch en elektronisch gefriemel met andere koffiemakers. Laat dat maar aan de specialisten over.

Koffie Brouwen in Vrijheid!

Brouwen met een Chemex geeft de thuis barista heel wat vrijheid. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, aangezien de leercurve vaak nogal stijl is voor beginners. Maar als je echt een liefde hebt voor koffie, dan leer je al vlug alles over de maaldikte van je koffie, watertemperatuur, koffiefilters en brouwduur. Zo bereik je na korte tijd het ideale resultaat, perfect afgestemd op jouw smaakvoorkeur. De voldoening die volgt na dit manueel leerproces is voor de echte koffieliefhebber het ultieme doel!

Pure Smaak Sensatie!

Iedereen is het hier over eens, Chemex koffie smaakt “clean” en lekker! Het uurglas profiel van de Chemex Koffiebrouwer en de dikke papieren Chemex Koffiefilters voorkomen dat onaangename smaken in je drankje terechtkomen. De bittere essentiële koffieolie die vrijkomt bij een trage filter extractie blijven in de filter en aan de conische wand bovenaan hangen.

Grote Brouwcapaciteit!

Chemex Koffiekannen zijn voorradig in heel wat maten en afmetingen! De kleinste modelletjes brouwen 450 ml of 3 kopjes. Dit loopt bij de grootste modellen uit de handgeblazen serie op tot bijna 2 l! Zoveel koffie zetten in 1 sessie is gigantisch vergeleken met de meeste concurrenten en automatische koffiemachines. Niet alleen maakt dit de Chemex geschikt voor grotere gezinnen en op kantoor, maar ondanks dit grote volume doet de smaak kwaliteit echt niet ten onder!

Nadelen van Chemex

Vaak vragen mensen me om koffie aanbevelingen. Die geef ik normaal gezien graag, maar bij Chemex Koffiemakers is mijn opinie nogal verdeeld. Zoals ik al zei hierboven, ik hou van Chemex koffie. Maar ik ben niet zo’n fan van het functioneel design aspect. Chemex koffiekannen zijn fragiel, moeilijk in onderhoud, en de papieren filters zijn naar mijn gevoel – en dat van vele klanten – te dik.

Fragiel Ontwerp

Het fragiele ontwerp van de Chemex Koffiemakers is te wijten aan zowel het materiaal waarvan ze gemaakt worden als de vormgeving. Die mooie, elegante uurglas taille staat prachtig op je aanrecht. Maar het blijft een zwak punt. Doordat deze volledig uit glas gemaakt worden is de hals fragiel. Bovendien stoot je de ronde bodem snel ergens tegenaan bij het koffie maken of reinigen, en dan riskeer je glasbreuk. Vandaar mijn advies om enkel voor de kleinere modellen te kiezen. Hoe groter die glazen bel, hoe fragieler de koffiekan wordt.

Regelmatig en Riskant Onderhoud

Ook hier speelt het mooie flessenhals ontwerp een negatieve rol. Het is moeilijk om het onderste deel van de Chemex Koffiekan te reinigen. Je hebt een speciaal borsteltje nodig en dit levert dan weer gevaar op voor glasbreuk als je wat te veel druk zet tijdens het poetsen. De beste optie voor het afwassen van je koffiekan is om dit onmiddellijk na het gebruik te doen. Je kan hiervoor water met zout, azijn, of een sopje gebruiken. Ook hebben ze een speciaal reinigingsproduct beschikbaar bij Chemex. Laat hem ondersteboven op een keukendoek vanzelf uitdrogen. De houten kraag met leren koord en houten balletje zijn een hel in mijn opinie! Je moet die telkens opnieuw verwijderen bij het spoelen met water. Doe je dit niet, dan versterft het leren koord vrij snel, en zit je ineens zonder handvat wanneer je koffie wil schenken. Vandaar dat ik aanbeveel om de glazen modellen aan te schaffen, geen geknoei meer met die houten kraag!

Traag Brouwen en Doorstroming

De snelheid waarmee je koffie brouwt in een filtersysteem heeft een directe invloed op de smaak! Aangezien er bij filterkoffie geen druk aan het brouwen te pas komt, wordt de doorloopratio bepaald door het type papierfilter en hoe dik je koffiegruis vermalen werd. Chemex zelf raadt aan om een middel grove maling te kiezen voor hun apparaten. Veel koffieliefhebbers echter gebruiken het liefst een fijnere maling omdat een beter smaakprofiel oplevert. Hier ontstaan potentieel wat problemen. De Chemex Koffiefilters zijn heel degelijk en sterk, misschien zelfs iets te sterk. Je moet echt een goede balans vinden tussen koffiegruis dikte en het type vouwfilter dat je gebruikt. Doe je dit niet, dan riskeer je een airlock, waarbij de koffie niet meer door de filter gaat. Je kan dit ook ten dele voorkomen door de filter op voorhand nat te maken met warm water. Afhankelijk van je keuzes – en het volume natuurlijk – kan het 5 tot 15 minuten duren vooraleer je Chemex Koffiekan vult.

Chemex Koffie, Onderdelen en Onderhoud

Ik geef jullie graag een summier overzicht van de verschillende modellen die beschikbaar zijn op de markt. Dit kan van land tot land verschillend zijn, maar via het internet koop je tegenwoordig alles wat je maar wilt, waar je ook woont. Chemex verkoopt koffiemakers, koffiefilters en koffie accessoires, alsook merchandise en zelfs een automatische koffiezetmachine!

Chemex Koffiemakers

Chemex Koffiemakers bestaan in een aantal series of modellen, die zowel in opmaak als brouwcapaciteit van elkaar verschillen, behalve dan dat ze allemaal van glas gemaakt zijn.

Chemex Klassieke Serie

De Chemex Klassieke Serie heeft 4 modellen met capaciteiten van 3, 6, 8 en 10 kopjes. Deze serie valt direct op door haar klassieke look met de houten kraag en het leren snoer met dat houten balletje dat blijkbaar het vulniveau aangeeft voor de ideale sterkte.

Chemex Classic 6 kops op bol.com – #ad

Chemex Glazen Handvat Serie

Mijn persoonlijke favoriet en aanbeveling, de Chemex Glazen Handvat Serie heeft in plaats van de houten kraag een handig glazen handvat dat mooi samenvloeit met het ontwerp van de Chemex Koffiekan. Ook hier zijn er vier afmetingen beschikbaar, geschikt voor 3, 6, 8 en 10 kopjes.

Chemex met handvat 6 kops op bol.com – #ad

Chemex Koffiefilters

Je kan de filters helaas niet in je lokale supermarkt kopen. De filters voor een Chemex zijn 20-30% dikker dan andere filters en hebben een unieke kegel vormgeving. Er zijn zowel voorgevouwen als ongevouwen koffiefilters beschikbaar, in verschillende vormen. Zelf gebruik ik de ‘normale’ vierkante voorgevouwen filters.

Voorgevouwen Filters Ongevouwen Filters
Cirkelvormig Halvemaan
Vierkant Halvemaan Ongebleekt Papier
Vierkant Ongebleekt Papier Cirkelvormig

Chemex koffiefilters op bol.com – #ad

Chemex Koffie – Is het de Moeite Waard?

Zeker wel vind ik! Het mooie design zal vloeiend aansluiten bij de meeste keukens. De koffie is lekker! De kostprijs valt ook best mee. Dus als je het niet erg vindt om er regelmatig zorg voor te dragen en er toch best wel heel voorzichtig mee om te springen, dan is de Chemex Koffiemaker zeker een goede optie voor wie zoekt naar een nieuwe koffiezetmethode. Hopelijk besteedt Chemex in de nabije toekomst aandacht aan de duurzaamheid van hun product en blijft de functionaliteit van het ontwerp op de voorgrond staan.