Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wouter

Ultieme AeroPress Gids: Espressostijl koffie voor een prikkie

Met de AeroPress koffiezetten is een smaakervaring die al mijn dromen deed uitkomen! Als grote fan van koffie ben ik altijd wel nieuwsgierig naar de meest recente innovaties op de koffiemarkt. 

Ik hou het meest van espresso. Maar goeie espressomachines zijn vaak heel geraffineerd, complex en te duur voor de reguliere thuiskeuken. Vandaar dat ik dan ook steevast een goeie klant ben bij de beste cafés in mijn stad. En dat ik zo ongelooflijk veel hou van de AeroPress.

Niet dat je een AeroPress koffie een espresso kan heten, maar het resultaat leunt er wel heel duidelijk tegenaan en is subliem qua smaak! Initieel stond ik wat sceptisch tegenover de AeroPress. Hoe kon zo’n eenvoudig draagbaar koffiezetpersje de smaak van espresso benaderen? 

AeroPress staat voor handig en mobiel superlekker koffie brouwen, met eindeloze mogelijkheden en variaties! Slimme inzichten van zowel de maker, koffie-expert James Hoffmann en wat eigen experimenten leidden tot dit artikel vol met goeie tips. Volg me doorheen dit uitgebreide artikel en ontgrendel ook voor jou de magische wereld van AeroPress koffie zetten!

Shop Aeropress op bol.com – #ad

Wat is AeroPress?

AeroPress is een draagbare, duurzame koffiemaker die in recente jaren de koffiemarkt overrompelde. Iedereen die iets afweet van koffie heeft er al wel eentje gezien, of kocht er gewoon direct een aan. En met goede reden, want AeroPress koffie is subliem!

AeroPress Ontstaan

De AeroPress koffiezetter werd uitgevonden door de gepensioneerde Amerikaanse professor Adam Adler, die jaren les gaf aan de ingenieursstudent van Stanford Universiteit. Omdat hij ontevreden was met de eenpersoonskoffie uit zijn cafetière, filterkoffie en veel goedkope espressomachines begon hij in zijn garage zelf een koffiezetter te ontwikkelen. 

Hierbij zocht hij naar oplossingen voor de te hoge aciditeit en bitterheid in zijn brouwsel, vaak veroorzaakt door een gebrek aan controle over parameters belangrijk bij het zetten van een lekker kopje koffie. Waterdruk, temperatuur, koffiegruis vermalingsdikte, brouwtijd en filtratie waren volgens hem slecht op elkaar afgesteld, hetgeen een minderwaardig resultaat opleverde. 

Zo werd de AeroPress geboren en op de markt gebracht in 2005! Vrij recent dus, zeker in de wereld van koffie! De voordelen van percoleren en immersie brouwen samengebracht in hetzelfde ingenieuze koffieapparaat!

Het bereiden van koffie met een AeroPress

AeroPress Onderdelen

De basisonderdelen zijn in principe hetzelfde als bij een cafetière: een beker, plunjer, en filter. Maar de functionaliteit en het ontwerp zijn toch ietwat anders en kenden een verdere evolutie in ontwerp. We kijken hier eerst even naar de basisonderdelen. Later gaan we dan wat dieper in op unieke en specifieke accessoires die bij de AeroPress passen, maar niet noodzakelijk door hen zelf gemaakt worden.

De AeroPress koffiebeker

Gemaakt van copolyester wat BPA-vrij is. Initieel werd deze beker uit polycarbonaat gemaakt, maar dit is ondertussen niet langer toegelaten. Heb je nog een oude AeroPress liggen van voor 2009, dan gebruik je die best niet meer.

De AeroPress Zuiger

Het grote verschil in ontwerp en functionaliteit is dat deze zuiger niet verbonden is met de filter, zoals bij een cafetière. Deze zuiger is ook een volledige cilinder, niet een piston. Samen met een vacuüm ring doet deze dienst als afsluiting van de koffiebeker tijdens het brouwen. Dit maakt dat het doorduwen van je AeroPress koffie onder lichte druk vlekkeloos verloopt.

De AeroPress Filterdop, Koffieschep, Roerstokje en Papieren Koffiefilters

Het belangrijkste onderdeel bij het AeroPress koffie zetten is misschien wel de filterdop. Deze schroef je op de koffiebeker. Voeg er eerst wel een filter papiertje aan toe. Er bestaan ook alternatieve filtermaterialen voor de AeroPress, waar we het later over hebben.

Een standaard koffieschepje zit er ook bij, waar een mooi gevulde schep ongeveer 10-13g koffie bevat. Het standaard AeroPress pakket dat je aankoopt bevat ook een makkelijk roerstokje om de koffie voor het doorduwen even op te roeren. Dat verbetert ineens de extractie heel wat, zoals we zo dadelijk zien.

AeroPress wordt gebruikt voor het zetten van verse koffie

How to: Koffiezetten met AeroPress

Met de AeroPress zet je eigenlijk heel vlot en eenvoudig een lekker kopje koffie, zonder al te veel gerommel. Het resultaat leunt qua sterkte, afhankelijk van jouw brouwkeuzes natuurlijk, vrij dicht aan bij een espresso.

Hou je meer van Americano? Leng dan je AeroPress brouwsel aan met wat heet water. Ratio 1:1 is het maximum dat ik hier zou aanbevelen, anders wordt het brouwsel te flauw.

Maar ook andere koffiecreaties zijn mogelijk met de AeroPress! We bekijken later een speciaal toebehoren, de Puck Puck, voor het maken van Cold brew koffie.

Ben je fanaat van koffie creaties met melk en andere ingrediënten? De AeroPress koffie is ook voor deze de ideale uitvalsbasis. Cappuccino, Black Orange, Flat White of Latte, de mogelijkheden zijn onbeperkt.

AeroPress koffie zetten volgens AeroPress zelf (voor beginners)

Hier is hoe je het volgens AeroPress best aanpakt. Hoewel dit geen slechte methode is, en er heel wat overeenkomsten zitten tussen deze instructies en de bevindingen van onze koffie-expert James Hoffmann, zal je zien dat hij sommige stappen overslaat, terwijl andere er aan toegevoegd worden. Dit is een uitstekend recept om mee te starten als je voor het eerst een AeroPress gebruik.

Stap 1 – Duw de zuiger uit de beker. Plaats een papieren filter in de filterdop. Draai de filterdop vast aan de beker. 

Stap 2 – Plaats de brouwer op een robuuste koffiemok. Voeg 1 ronde schep van fijngemalen koffiegruis – liefst versgemalen – toe aan de beker. Je kan het ook afwegen tot 12 g. 

Stap 3 – Schud de beker om de koffie te nivelleren. 

Stap 4 – Voeg water toe tot het nummer 1 op de beker, hetgeen 180 tot 200 ml is. Hanteer een water temperatuur 80 Celsius voor warm brouwen. Dit light een heel stuk lager dan wat normaal aanbevolen wordt voor het brouwen van koffie, maar het werkt bij dit systeem.

Stap 5 – Laat de koffie brouwen voor ongeveer 2 minuten.

Stap 6 – Voor het doorduwen van de koffie roer voor ongeveer 10 seconden het koffiegruis om.

Stap 7 – Stop de zuiger in de beker en duw zachtjes. Pauzeer even als je te veel weerstand voelt, maar blijf duwen tot de zuiger het koffiegruis bereikt.

Stap 8 – Verwijder de filterdop, duw de zuiger door om het koffiegruis te verwijderen, en spoel de zuiger af onder lopend water.

Stap 9 – Geniet van je AeroPress koffie!

AeroPress koffie zetten volgens James Hoffmann (voor gevorderde)

Iedereen die James Hoffmann kent en volgt beseft dat er maar weinig is dat deze man niet weet over koffie. Zijn uiteenzettingen online zijn precies, duidelijk en altijd heel informatief. Bovendien is hij een van de juryleden bij de AeroPress wereldkampioenschappen! Dus wie beter te kiezen als referentie voor het brouwen van een perfecte kop koffie met de AeroPress koffiezet? Het is zijn doel om een makkelijke techniek te vinden die tot super lekker koffie leidt en eenvoudig herhaalbaar is door iedereen in hun eigen keuken.

Stap 1 – Kies je koffie. Fijner gemalen licht gebrande koffie is zijn keuze, met een ratio van 11 gram per 200 ml heet water. Drink je liever donker gebrande koffie, dan kan dat, maar gebruik dan 13 gram koffiegruis, iets grover gemalen en beperk de brouwtijd tot maximaal 2 minuten.

Stap 2 – Zet je AeroPress klaar. Zuiger uit de beker. Vergeet het papieren filtertje niet (je hoeft het niet te spoelen.) Plaat de koffiebeker op je kop of kannetje. Zorg er ook voor dat je water heet is en klaar om te gebruiken.

Stap 3 – Plaats je – bij voorkeur verse fijngemalen koffie – in de AeroPress beker.

Stap 4 – Giet je 200 ml water op je koffiegruis. Watertemperatuur voor licht gebrande koffie is best zo hoog mogelijk, terwijl donkerder gebrande koffies het best presteren rond de 85 graden Celsius. Maar experimenteer gerust!

Stap 5 – Plaats de zuiger in de koffiebeker en laat de koffie 2 minuten brouwen. Nog niet doorduwen jongens, even geduld!

Stap 6 – Na de 2 minuten brouwtijd, neem de AeroPress en de koffiekop waarin je brouwt in beide handen, en maak voorzichtig een paar cirkelvormige draaiende beweging, zodat het koffiegruis in de beker geagiteerd wordt. Ik zei voorzichtig! Er is geen nood aan grove kracht of dramatische bewegingen! Dit vervangt het omroeren.

Stap 7 – Laat het koffiegruis bezinken voor 30 seconden. Een kleine extra stap met grote voordelen zoals we later zullen zien!

Stap 8 – Nu is het tijd om je koffie door te drukken. Opnieuw, rustig aan! Je hoeft hier echt geen grote druk uit te oefenen. Zachtjes en met evenredige druk van een enkele hand duw je de koffie door. Doe je dit correct, dan duurt dit ongeveer 30 seconden.

Stap 9 – Haal je AeroPress van de koffiekop of het karafje en maak deze schoon. Hiervoor schroef je de koffiefilter er af. Duw de zuiger door om de koffie plug en filter te verwijderen. Spoel alles af onder warm water en droog de AeroPress af.

Stap 10 – Geniet van je koffie! Ben je echt aan het experimenteren geslagen en ga je op zoek naar de absoluut ideale kop AeroPress koffie, aarzel dan niet om notities te maken van het proces en je smaak ervaring.

AeroPress factoren voor de beste koffie

James Hoffmann spoort iedereen aan om te experimenteren met de verschillende parameters die tijdens het brouwen een rol spelen. Duik hieronder diep mee in de wereld van James Hoffman en ontdek, aan de hand van een aantal van zijn testen, welke parameters de AeroPress koffiesmaak beïnvloeden, en op welke manier. Daarna kan je rustig zelf verder experimenteren, of volg je gewoon zijn methode.

Brouwtijd AeroPress, Koffiegruis Maaldikte en Koffie Branding

Ik weet het, ineens een hele boterham. Maar deze drie factoren zijn niet alleen cruciaal, ze horen ook bij elkaar!

Na het toevoegen van 12 gram koffiegruis met gelijke maling – liefst vers gemalen natuurlijk – en 200 ml warm water brouwt hij 6 kopjes, voor een brouwtijd van 30 seconden tot 8 minuten! Daarna even omroeren en simpelweg doorduwen. Kies liefst een licht gebrande koffie voor de AeroPress, aangezien dit de beste resultaten oplevert. Kies je een donkerdere koffie, dan moet je de ratio aanpassen.

Resultaat: De ideale brouwduur ligt ergens rond de 2 minuten, minder dan dat en je koffie zal wat flets smaken. Ga je wat dikker in de maling van je koffiegruis, dan kan je rustig 4 minuten kiezen. Combineer je echter een grovere maling met een donkerder gebrande koffie, dan moet je terug wat reduceren in brouwtijd. 

Het meest verbazende resultaat echter is dat over extractie, waarbij de koffie te zuur en/of bitter wordt, eigenlijk weinig voorkomt met de AeroPress. Zelfs na 8 minuten blijft het resultaat aangenaam en neemt wat toe in zoetheid. Zeker zelf experimenteren is dus de boodschap hier!

Brouwtemperatuur AeroPress Koffie

Temperatuur is belangrijk bij het brouwen van koffie. Hier komen twee aspecten bij kijken. In eerste instantie, en het belangrijkste, de watertemperatuur bij het opgieten van de koffie. Een tweede aspect is het voorverwarmen van de AeroPress koffiebeker.

Watertemperatuur AeroPress Brouwen

Watertemperatuur bij het brouwen van koffie is een heel belangrijk variabele, en hoewel er veel over te zeggen valt, gaat het ook over persoonlijk smaakvoorkeuren. AeroPress maant hun gebruikers aan om water te gebruiken met een temperatuur van 80 graden Celsius. Dit is veel lager dan wat je normaal zou gebruiken. Een test met temperaturen variërend van 75 graden Celsius tot aan het kookpunt werd daarom opgezet, verdeeld over 5 kopjes.

Resultaat: Dit was echt super verrassend! Er gebeurt hier iets magisch als het ware, iets wat zelfs voor James Hoffmann wat onverklaarbaar is. Brouw je bij 75 C, dan is de koffie wat flets. Bij 80 C is het resultaat goed, voor zowel lichtere als donkerder gerooste koffies. Bizar genoeg gaat het resultaat achteruit vanaf 85 tot 90 C, maar piekt dan weer bij watertemperaturen van 95 C tot kookpunt!

Dus, ofwel volg je de instructies van AeroPress en brouw je bij 80 C, ofwel ga je voor kookpunt! 

Voorverwarmen AeroPress

Veel koffiegoeroes zullen je vertellen dat het voorverwarmen van je koffiezet en beker, alsook het koffiekopje, noodzakelijk is voor een lekkere kop koffie. Hoewel dit bij French Press (koffiebeker) en espresso (koffiekopje) een verschil maakt, is dit bij AeroPress minder het geval.

Resultaat: Het materiaal waarvan deze koffiezet gemaakt is, is heel inert en neemt moeilijk hitte op. Daardoor is voorverwarmen niet alleen moeilijk, het maakte na het testen eigenlijk geen verschil. Je hoeft de AeroPress dus niet vooraf op te warmen met heet water om een betere koffie te bekomen.

Brouwdruk bij AeroPress

De AeroPress is, net zoals de cafetière, een manuele koffiezetter. Dit wil zeggen dat er normaal geen of weinig brouwdruk van pas is. Maar het verschil ligt hier bij het vacuüm zegel op de zuigmond van de AeroPress. Dit creëert een lichte brouwdruk bij het doorduwen van de zuiger.  Er wordt aanbevolen om een regelmatige druk uit te oefenen op de zuiger. Maar waarom precies? Na het uittesten met een gradueel oplopende druk, waren de resultaten heel duidelijk.

Resultaat: Duw je te hard, dan krijg je een onevenredige extractie, net zoals bij espresso machines. De hogere waterdruk vormt kanaaltjes in de koffieplug en dit zorgt voor een ongelijke blootstelling van het koffiegruis aan het water. 

Niet alleen krijg je hierbij een zure en bittere nasmaak, je duwt ook heel wat ongewenst fijner materiaal uit je gruis mee in je kopje, wat de kwaliteit nog verder doet afnemen. Zachte, evenredige druk is daarom best. 

Hoor je een sissend geluid tijdens het doorduwen, verminder dan je druksterkte wat. We kijken zo dadelijk even naar wat toebehoren die een grote rol spelen in het reguleren van brouwdruk bij het AeroPress koffie zetten. Blijf dus zeker verder lezen!

Koffiefilter Papier AeroPress

Koffiefilters gemaakt van papier zijn traditioneel en kwalitatief zeer goed. Maar ze hebben soms een wat negatieve reputatie omtrent de invloed van het papier op de smaak van de koffie. Vandaar dat er vaak aanbevolen wordt om je koffiefilters te spoelen met warm water alvorens te brouwen. Dit doe je meestal samen met de voorverwarming van de koffiebeker. Maar is dit noodzakelijk voor de AeroPress?

Resultaat: Heel simpel, een dubbelblind test met zowel gespoelde als niet gespoelde koffiefilter papiertjes bij de AeroPress toonde dat er absoluut geen verschil is in de resulterende koffie. Dus hoef je niet voor te verwarmen, en je koffiefilter niet te spoelen! 

Is AeroPress Voorinfusie Nodig?

Voorinfusie doe je door niet het volledige watervolume ineens aan je koffiegruis toe te voegen. Je gaat eerst het koffiegruis wat nat maken met heet water. Dit verwijdert het CO2 gas dat vaak in het koffiegruis vastzit en een negatieve invloed heeft op de smaak van je kopje koffie.

Resultaat: Uit verschillende dubbelblind testen bleek dat voorinfusie weinig of geen verschil maakt bij de AeroPress, zolang je de gewone infusie boven de 2 minuten houdt, zoals eerder aanbevolen.

Koffiegruis Omroeren of Ronddraaien

Kleine details worden vaak over het hoofd gezien. Het omroeren van het koffiegruis na het brouwen lijkt misschien onbelangrijk, maar is dat echt wel zo?  Er werden van een grovere en fijnere maling 2 kopjes gebrouwd, met gelijke brouwtijd, watertemperatuur, etc… Maar bij 1 van de 2 uit beide testen werd het koffiegruis niet omgeroerd voor het doorduwen van de zuiger. In een aparte testgroep werd er gekozen voor het ronddraaien van de koffiebeker in plaats van het roeren met een lepeltje.

Resultaat: Ronddraaien of wervelen is de boodschap, maar omroeren werkt ook goed! Bij de grovere maling was de ongeroerde koffie simpelweg slecht, zeker vergeleken met het andere kopje. Bij de fijnere maling was er ook een merkbaar verschil, maar minder uitgesproken. Dit komt doordat een fijnere maling makkelijker extraheert. 

Bij beide testen was het duidelijk dat omroeren van het koffiegruis een positieve invloed heeft op de koffiesmaak. Wanneer je echter de koffiebeker ronddraait eerde dan het koffiegruis om te roeren, dan ontwikkelt er zich een extra zoetheid in de koffie.

Meerder Kopjes Brouwen met de AeroPress

Normaalgezien brouw je 1 kopje koffie met de AeroPress, volgens het volume van de koffiebeker, 280 ml. De AeroPress Go, die we beneden kort bekijken, bevat slechts 200 ml. Sommige mensen bevelen aan om, als je nog meer kopjes wil brouwen tegelijkertijd, dat je dan gewoon de hoeveelheid koffiegruis verhoogt. Dan verdeel je de bekomen koffie over 2 kopjes en leng je het brouwsel gewoon aan met warm water. Maar werkt dat wel zo? Een experiment met de standaard aanbevolen 12 gram koffie per 200 ml water werd opgezet, alsook 18 en 24 gram koffie voor hetzelfde watervolume. 

Resultaat: Het is niet zo simpel als je dacht. Bij de correcte extractie van koffie gaat het over ratio. Gebruik je minder water per hoeveelheid koffiegruis, zoals bij de 24 gram, dan is je extractie zwakker. Het initiële resultaat smaakt misschien sterker dan de 12 gram, maar als je het aanlengt met nog eens 200 ml warm water, dan krijg je een zwak brouwsel, net een minderwaardige Americano.

Je kan dit tegengaan door fijner gemalen koffie te gebruiken, en je brouwtijd aan te passen van 2 tot 4 minuten, maar de resultaten blijven altijd wat betreurenswaardig. Blijf dus maar apart brouwen. En wil je meer koffie tegelijkertijd kunnen brouwen, koop dan gewoon een extra AeroPress!

AeroPress Koffie Zetten Voor- en Nadelen

Ik vond het best moeilijk om nadelen te vinden bij het koffie brouwen met een AeroPress. Om echte topresultaten te behalen is niet echt moeilijk, maar om deze dagelijks te repliceren, dat is een andere verhaal!

Ben je echter een echte koffie liefhebber, die zich graag verdiept in de individuele variabelen van het koffiezetten, dan kan dit nadeel een voordeel worden voor jou. Zo leer je ten volle het brouwproces naar jouw hand te zetten! 

Daarnaast is de AeroPress niet duur, heel duurzaam, veelzijdig en makkelijk in gebruik en onderhoud. Bovendien is deze brouwer zo een lichtgewicht dat je hem overal mee kan nemen, zelfs op reis!

Is een AeroPress wat voor jou?

De consensus is duidelijk! Zo goed als iedereen die de AeroPress een paar keren gebruikt wordt er verliefd op. Deze kleine brouwer schenkt de consument heel grote voldoening. De combinatie van makkelijk gebruik, betaalbaarheid en mobiliteit – resulterend in een subliem kopje koffie – maakten van dit product een wereldwijd laaiend succes sinds 2008.

Hopelijk vond je dit artikel en de uitgebreide instructies gebaseerd op de kennis van James Hoffmann, en in mindere mate mijzelf, inspirerend. Laat ze een richtlijn zijn waarmee je zelf op zoek kan gaan naar jouw ultieme AeroPress ervaring! Uiteindelijk verschillen smaken altijd wat per individu, en zelf experimenteren is gewoon super leuk ook, toch!?