Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wouter

Ultieme Hario V60 Gids: De Perfecte Koffie Hoek Gradatie

De Hario V60 populair noemen is een understatement! Deze ogenschijnlijk eenvoudige koffiezetmethode veroverde wereldwijd de koffiemarkt. Ten dele eenvoudig, ten dele ingenieus, met wat geometrie en meetkunde aan de basis van dit alles. Vandaar ook de naam Hario V60. De randen van deze koffiefilter staan onder een hoek van 60 graden, hetgeen het beste resultaat oplevert. Samen met de spiraalvormige groeven en de grote doorloop opening tover jij zelf koffiemagie tevoorschijn!

Het ontwerp van de Hario V60 draait dus om meer dan alleen esthetica. Ook materiaalkeuze en afmetingen van deze koffiefilter beïnvloeden je smaakbeleving. Na heel wat experimenteren kwamen we tot de volgende verrassende conclusie. De populairste of dure opties zijn niet noodzakelijk altijd de beste. Naast een vergelijkende studie biedt deze ultieme Hario V60 gids ook het beste recept!

Wat is een Hario V60?

Met origine in de Japanse glaswaren en keramiek fabriek die ook verantwoordelijk is voor de sifon koffiezet uit de jaren 60, bestaat de Hario V60 slechts sinds 2004. Aan de basis van het ontwerp ligt een vernuftig beetje onderzoek en wat meetkunde. In een markt overspoeld door immersie koffiezetters startte de zoektocht naar alternatieven. Kon de smaak beïnvloed worden door het ontwerp van de koffiefilter?

De V-vormige 60° graden hoek waar de Hario z’n naam aan dankt.

Hun zoektocht, die startte in de jaren 80, gaf aanleiding tot de iconische parabool die nu zo bekend is voor Hario. Kenmerken zijn de conische hoeken van 60 graden zoals de letter V – vandaar de naam – en spiraalvormige ribben binnenin.

Plaats een papieren koffiefilter in de Hario V60 en giet je koffie op. De ribben laten het zware mengsel van koffiegruis en heet water toe te ontluchten. Ook de doorloopopening is veel groter dan bij traditionele koffiefilters in de markt, hetgeen opnieuw een vlotte doorloop van je brouwsel garandeert. Dit voorkomt overextractie van je brouwsel, een probleem typisch voor de traditionele immersie koffiefilters zoals die met platte bodem of de Melitta modellen.

Het ontwerp veranderde zo goed als niet sinds 2004. Initieel gemaakt in 1 formaat en uit keramiek, werden er na verloop van tijd andere afmetingen en materialen aan hun assortiment toegevoegd.

How to: Koffiezetten met een V60

Ik weet, jullie houden van lekkere koffie! Het makkelijkst natuurlijk ga je ergens een koffietje kopen. En dat is best wel leuk ook, toch? Gezellig met vrienden, of een bakje troost onderweg naar het werk? Maar tijdens het weekend wil de echte koffieliefhebber of huis barista graag zelf hun koffiemagie tentoonstellen. Zeker al als er vrienden op visite komen.

Hario V60 koffie is de beste drup koffiefilter op de markt momenteel, dankzij hun innovatief ontwerp. Maar om er HET perfecte kopje mee te zetten moet je wel wat moeite doen. De grootste kritiek naar deze manier van koffiezetten toe is dat ze vrij complex is. Eerder dan dit tegen te spreken geef ik jullie liever het ultieme Hario V60 Koffie recept mee. Na grondige analyse van verschillende bronnen en heel wat experimenteren bij mij thuis, zijn dit de bevindingen.

Voorbereiding

Voorbereiding is belangrijk. Er zijn een paar dingetjes waar je op moet letten.

Stap 1 – Wat heb je allemaal nodig?

Stap 2 – Kies goeie kwaliteit koffiebonen. Je mag gerust je eigen favoriet gebruiken of experimenteren met verschillende nieuwe variëteiten. Medium of donker geroosterde boontjes zijn hier de beste keuze. En hoewel je ook voorgemalen koffie kan gebruiken met de Hario V60, bereik je de beste resultaten wel met versgemalen koffie.

Stap 3 – Selecteer zacht water dat arm is aan mineralen. Opnieuw, je kan hier rustig experimenteren en zien hoe deze factor de kwaliteit van je brouwsel beïnvloedt. Is je leidingwater te hard, of gebruik je putwater, dan is een water filteren eventueel een oplossing. Of je kan bronwater gebruiken.

Voorinfusie

We nemen als voorbeeld een koffie/water verhouding van 1:16, voor 2 personen is dat 30 gram koffie om 500 ml koffie te brouwen. Je kan hier eventueel van afwijken en experimenteren, maar deze hoeveelheid blijkt voor de meeste gebruikers een gouden ratio.

Voorinfusie is cruciaal bij het gebruik van de Hario V60. Dit laat een volledige en evenredige extractie van je koffie toe. Zo gaan we tewerk:

Stap 4 – De papieren koffiefilter uitspoelen om eventueel residu te verwijderen dat de smaak kan veranderen is belangrijk. Heb je een koffiebrouwer gemaakt van keramiek of metaal, dan voorverwarm je deze hiermee ineens ook.

Stap 5 – Voeg koffiegruis toe in het midden van de Hario V60 en maak een putje in het midden met je vinger. Dit helpt bij de voorinfusie van je koffiegruis om een gelijkwaardige saturatie te bekomen.

Stap 6 – Plaats je koffiekan op de Hario V60 koffieweegschaal. Zet de weegschaal op 0 en start de timer. Begin hierna onmiddellijk op te gieten, liefst direct vanuit de ketel met water dat zo heet mogelijk is. Giet voor de voorinfusie in een cirkelvormige beweging zachtjes 2 maal het volume water tot koffiegruis op, in dit geval dus 60 ml. Zorg er voor dat al je koffiegruis nat wordt. Neem hiervoor ongeveer 10 seconden de tijd. Zodra je dit gedaan hebt, zet je waterkan terug op de hittebron.

Stap 7 – Onmiddellijk hierna neem je de koffiefilter en koffiekan in de hand – idealiter gebruik je hiervoor een silicone rand zoals bij de Hario V60 Drip Decanter 02. Maak een wervelende beweging om perfecte saturatie van je koffiegruis te bekomen. Sommige mensen gebruiken hiervoor een lepel, maar hiermee veroorzaak je soms een onevenredige verdeling, spatten of maak je zelfs een lek in de papieren koffiefilter. Na uitgebreid testen smaakt de koffie ook beter bij het wervelen dan het roeren!

Stap 8 – Wervel de koffie tot je geen klompjes koffiegruis meer ziet en een goeie integratie van koffiegruis en water bereikt werd. Maximaal 10 seconden is hiervoor ideaal.

Stap 9 – Zet je koffiekan neer en laat de voorinfusie doorgaan tussen de 30 en 45 seconden, niet langer!

Koffie Opgieten

Hierna gieten we de rest van ons water op. Dit gebeurt in 2 fases als het ware, maar eigenlijk in 1 continue gietbeweging. Complex denk je? Misschien wel, maar het beïnvloedt de smaak echt wel! We baseren ons hier op tijd (2 maal 30 seconden) en watervolume (60 en 40% van het totale volume).

Met deze ratio’s verstoor je de koffieprop net voldoende om de ideale extractie te bereiken. Giet je te traag dan is de extractie te langzaam en riskeer je over extractie. Giet je te snel, dan creëer je kanaaltjes in de koffieprop waar het water te snel doorheen loopt zonder de koffie te extrageren. Hierdoor ontstaat onderextractie. Beide leiden tot minderwaardige koffie die niet lekker smaakt.

Doe dus als volgt:

Stap 10 – Giet tijdens 30 seconden gelijkmatig 240 ml water op, of 60% van onze 500 ml, inclusief de voorinfusie. Dit vult de beker zo goed als volledig op, als je het correcte formaat Hario V60 koffiefilter gebruikt tenminste.

Stap 11 – In de volgende 30 seconden gieten we de resterende 200 ml water op, of 40% van onze 500 ml. Vergeet niet, er is geen pauze tussen stap 10 en 11, enkel een vermindering in gietintensiteit.

Koffie Trekking

Nu zitten we in de laatste stap, de trekkingsfase of “drawdown” fase. Dit is waar het water doorloopt. Heel wat factoren beïnvloeden deze fase. De meest verrassende is misschien wel de watertemperatuur. Hoe lager de initiële brouwtemperatuur, hoe langer deze trekking zal duren, hetgeen resulteert in over extractie en tijdverlies. Brouw dus heet!

Stap 12 – Nadat alle water opgegoten werd gebruiken we alsnog een lepeltje. Hiermee roeren we zachtjes rondom de papieren koffiefilter. Dit doen we om eventueel koffiegruis dat vast kwam te zitten op de wand van het papier los te maken en aan de extractie bloot te stellen. Creëer je bij dit roeren een blijvende wervelbeweging in het water, dan roer je te wild.

Stap 13 – Laat de koffie ten dele doorlopen, tot het punt waar je het veilig vindt om nogmaals de koffiefilter om te wervelen, net zoals bij de voorinfusie. Hierdoor maak je de koffieprop in de filter mooi vlak, hetgeen voor een evenredige extractie zal zorgen.

Hario V60 Formaten

Er bestaan binnen de Hario V60 reeks 3 formaten. Deze zijn direct gerelateerd aan de capaciteit van je koffiefilter. Afhankelijk van je keuze zal je 1 tot 6 kopjes koffie kunnen brouwen tegelijkertijd. Maar het formaat van je koffiefilter heeft ook wat invloed op de smaak. Zo kies je best niet het grootste formaat omdat je die nu eenmaal het leukste vindt, als je meestal maar 1 tot 2 kopjes brouwt.

Formaat 01 (v60-01)

Dit is de kleinste Hario koffiefilter en is enkel geschikt voor 1 tot 2 kopjes tegelijkertijd te brouwen. Plaats daarvoor 12 tot 18 gram koffiegruis in je papieren koffiefilter, afhankelijk van de gewenste sterkte. Hiermee brouw je normaal 200 ml koffie. Dit formaat is verkrijgbaar in plastic, glas en keramiek.

Formaat 02 (v60-02)

Het middelste maatje is ineens het meest populair! Hiermee brouw je makkelijk 1 tot 4 kopjes koffie. Giet 200 tot 600 ml water maximaal over 25 tot 40 gram koffiegruis. Wil je voorzien zijn op visite? Dan kies je best dit formaat! Ideaal geschikt voor zowel eigen gebruik als sociale gelegenheden.

Dit formaat kan je kopen in alle beschikbare materialen. Zowel plastic, glas, keramiek, metaal, koper en het Kasuya model zijn beschikbaar.

Hario V60 kit op bol.com – #ad

Formaat 03 (v60-03)

De grote broer in deze koffiefilter familie biedt ruimte voor 1 tot 6 kopjes koffie. Hiermee brouw je tot een liter koffie! Perfect voor grotere feesten of in de vergaderruimte op het werk. De geur van koffie zal de oplopende discussies misschien wat verzachten? Gebruik hierbij 30 tot 80 gram koffiegruis, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wil brouwen.

Hario V60 formaat 03 filters zijn niet echt geschikt voor slechts 1 kopje koffie, maar het kan wel. Enkel beschikbaar in plastic en glas.

Materiaal Keuze: Plastic vs Keramiek

v60 opschenken

De Hario V60 koffiefilter is beschikbaar in 4 materiaalkeuzes. Het origineel gebruikte materiaal voor de Hario V60 koffiefilter was keramiek, met een glazen koffiekan. Dit materiaal blijft heel populair, maar presteert het ook het beste? Daarnaast bestaan er ook plastic, metalen en glazen modelletjes. We graven even wat dieper.

Plastic Hario V60 – Iedereens Favoriet

De winnaar in alle categorieën! Duurzaamheid, gebruiksgemak, koffie kwaliteit, prijszetting…noem het maar op! Hoewel dit het goedkoopste materiaal is, presteert het volgens verschillende testen het beste! Zo zie je maar dat verbetering op originele uitvindingen altijd mogelijk is! Dit komt doordat het plastic de hitte van je water niet absorbeert tijdens het opgieten. Zo krijg je een stabiele extractie, aan de temperatuur die jij wil!

De PP en SAN-plastic kunststof die respectievelijk gebruikt worden voor de gekleurde en doorzichtige plastic Hario V60 koffiefilters zijn beiden chemisch inert. Dit betekent dat ze niet reageren met de zuren en oliën in je koffie, hetgeen een positieve invloed heeft op de smaak ontwikkeling in je koffie. Ze zijn ook een favoriet vanwege hun duurzaamheid. Licht in gewicht en bijna onbreekbaar – je moet er best wel niet bovenop gaan zitten – zijn deze Hario V60 plastic koffiefilters super resistent. Perfect geschikt voor op reis dan ook!

De plastic-lijn van de Hario V60 is zowel beschikbaar in doorzichtig en gekleurd materiaal. Ik persoonlijk vind de doorzichtige het leukst, omdat je dan het brouwproces heel nauwgezet kan gadeslaan. Zo zie je ineens de spiraalvormige 60 graden-techniek in actie! Leuk, toch?

Hario Dripper op bol.com – #ad

Originele Keramische Hario V60 Modellen

Traditie is belangrijk vind ik. Vandaar dat de keramische modellen Hario V60 koffiefilters zo populair blijven. Ze presteren trouwens ook heel goed. Alleen zijn er een paar minpuntjes, zoals de fragiliteit van het materiaal. Deze koffiefilters zijn bovendien ook iets zwaarder. Dit maakt reizen wel wat moeilijker. De keramiek absorbeert bovendien ook hitte tijdens het opgieten van je koffie. Dit kan aanleiding geven tot een oneven extractie, hetgeen het eindresultaat ietwat beïnvloedt.

Hario Dripper Keramiek op bol.com – #ad

Troubleshooting & tips

Er zijn ongelooflijk veel factoren die de smaak van je koffie kunnen beïnvloeden. We denken hierbij aan de vermaling van het koffiegruis, zowel dikte als versheid. Ook watertemperatuur en -kwaliteit spelen een cruciale rol. En zelfs het formaat van je koffiefilter kan een rol spelen.

Watertemperatuur, wervelen vs. omroeren en versheid van het koffiegruis werden reeds eerder vermeld. Hier volgen nog twee belangrijke tips:

Tip 1 – Ben je niet tevreden met het resultaat, ook al volgde je dit recept perfect, probeer dan je koffiemaling aan te passen. Ga iets fijner en probeer het ideale punt te vinden. Knal je op een bepaald moment tegen een muur van bitterheid en zuurheid aan, dan zit je net over het ideale punt. Keer dan de maaldikte een klein beetje terug en probeer opnieuw. Het resultaat zal je verbazen!

Tip 2 – Kies het correcte formaat! Door het unieke design van de Hario V60 koffiefilter met spiraalvormige groeven, het 60 graden conische ontwerp en de brede doorloop opening onderaan is dit belangrijk! Brouw je 1 kopje koffie in een Hario V60 03 formaat, dan spelen de spreiding van de spiraalvormige ribben, de grootte van de opening onderaan en een grotere thermale massa (vooral bij keramische en metalen koffiefilters van toepassing) zeker een rol! Vaak leidt dit tot een onder extractie van de koffie door een te snelle doorloop en temperatuurverlies. Vermijd dit dus!

Conclusie – De Ultieme Drup Koffie Ervaring

Het is tijd voor het vonnis: Hario V60  koffie is fantastisch! Sublieme smaak voor echte koffieliefhebbers die er wat voor over hebben. Voor de kostprijs hoef je het alvast niet te laten, want al hun koffiezetters zijn eigenlijk heel betaalbaar.

Zeg nee tegen middelmatige brouwsels en geniet van een hoog kwalitatief welverdiend bakje troost. Je werkt alvast hard genoeg tijdens de week, dus maak tijdens het weekend maar wat tijd voor jezelf, familie en vrienden, en de Hario V60.