Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wouter

Ultieme French Press Gids: De Cafetière is terug van Weggeweest!

De koffie die je maakt met een cafetière kan subliem zijn! Ik zeg wel kan, want er komt toch wat kennis bij kijken. In deze blog geef ik jullie tips over het brouwproces, welke modellen het beste zijn, waarom de Franse koffiepers nu precies z’n geld waard is en natuurlijk smaak en koffiebeleving! Ook de historiek, typische kenmerken en voor- en nadelen komen aan bod.

Ik herinner me nog levendig de introductie tot mijn oma’s cafetière bij haar thuis. Ik stond als kind vol bewondering te kijken naar dat magische apparaat! Mijn enthousiasme om de pers te mogen doorduwen was niet te stoppen, ook al dronk ik toen zelf op 11-jarige leeftijd helemaal nog geen koffie!

Bodum French Press op bol.com – #ad

Volg me doorheen de herintroductie van deze klassieke koffiezet en zijn modernere vormgeving en functionaliteit.

French press koffiezetapparaat

Ontstaan van de Cafetière

Het is wat onzeker waar dit geniaal koffieapparaat nu precies vandaan komt. Misschien klinkt cafetière wel wat raar? Met de introductie van Engelse leenwoorden in onze taal gebruikt iedereen tegenwoordig gewoon French Press. De term Franse Pers zie je minder in gebruik. Best raar eigenlijk, aangezien dat nu net het meest logische lijkt. Maar, deze terminologie geeft wel een indicatie van mogelijke origine. Voorlopers van de moderne cafetière werden zeker in Frankrijk ontworpen, maar de verdere ontwikkeling van dit product vond plaats – zowel in Amerika als in Frankrijk – aangestuurd door Italianen Attilio Calimani en Faliero Bondanini.

Massale productie van de Franse pers kwam voor het eerst tot stand in Frankrijk in een, geloof het of niet, klarinettenfabriek. Zo werd de grote merknaam Melior geboren, die iedere gebruiker van cafetières wel bekend in de oren zal klinken. De verdere popularisatie in Europa gebeurde door het Deense Bodum. We vergelijken verschillende merken cafetières met elkaar wat verder op, dus blijf zeker lezen!

Typische Cafetière Kenmerken

Cafetières kennen een heel typisch en kenmerkend ontwerp dat best mooi oogt op het aanrecht in de keuken. Vanuit het traditioneel glazen ontwerp ontwikkelden heel wat interieur designers het profiel verder naar een vaak bijna futuristisch ogende koffiezetter.

Vormgeving van een Cafetière

  1. De koffiebeker – De beker zelf is gemaakt van glas, plastic of keramiek. De glazen modellen zijn eerder voor gebruik thuis, terwijl de plastic modellen meestal gebruikt worden voor op reis, vanwege de meer duurzame natuur van dit materiaal. Keramische modellen zijn zeldzaam.Gezien de fragiele natuur van glas zitten de bekers bij deze vaak stevig omvat in een metalen frame. Alle modellen hebben hun voor- en nadelen. Ik ben geen liefhebber van de goedkopere plastic cafetières op de markt; hierover later wat meer.
  2. De koffiefilter – De filter zit bevestigd aan het uiteinde van een metalen of plastic zuiger of piston, ook wel plunjer genoemd. Het materiaal voor deze zeeffilters bestaat uit roestvrij staal of nylon. Dit wordt netjes afgemeten op de diameter van de beker om het lekken van koffiegruis in de beker tegen te gaan bij het doorduwen van de zuiger.Ook hier spreekt kwaliteit voor zichzelf, en hoewel de nylon zeefjes heel sanitair zijn, vervormen ze te gemakkelijk, waardoor na verloop van tijd lekken ontstaan bij het doorduwen van de koffie. Maar zelfs het traditionele platte roestvrij stalen ontwerp is niet perfect. Vandaar dat er nu dubbele filters in korfvorm gebruikt worden bij Espro bijvoorbeeld.

Hoe Zet ik Koffie met een Cafetière?

Koffie zetten met een French Press of cafetière is simpel. Over de ideale smaakervaring hebben we het hieronder wat meer.

  • Stap 1 – Cafetières zijn traditioneel van glas gemaakt, dus wees er voorzichtig mee. Plaats ze daarom altijd op een vlak oppervlak neer alvorens de zuiger er uit te halen. Leg deze opzij, warm je water op en haal je koffie boven.
  • Stap 2 – Koffie houdt van warmte. Spoel daarom je cafetière koffiebeker eventjes uit met kokend water. Dit helpt bij het behouden van een stabiele temperatuur tijdens de voorinfusie en voorkomt stofresten.
  • Stap 3 – Liefst maal je natuurlijk je eigen koffie met een degelijke koffiemolen. Maak je hier liever geen tijd voor, dan koop je best voorgemalen koffie die vacuüm verpakt werd. Kies hierbij de beste kwaliteit met een maaldikte geschikt voor French Press. Welke optie je ook kiest, plaats 7-8 gram koffiegruis in de beker. Dit is voldoende voor 200 ml water. Heb je een grotere cafetière, dan kan je het volume gewoon vermenigvuldigen.
  • Stap 4 – Voorinfusie van je koffie doet wonderen voor de ontwikkeling van een mooi koffiearoma. Vandaar dat ik steeds deze cruciale stap aanbeveel. Kook je water, en laat het 5 minuutjes staan, zodat het wat kan afkoelen, naar ongeveer 90-95 graden Celsius. Giet een bodempje water over het koffiegruis, net voldoende om dit te bedekken. Neem je koffiebeker en meng het water en koffiegruis door deze voor 30 seconden wat rond te draaien. Zet je cafetière terug neer en laat de voorinfusie staan voor 3 tot 4 minuten.
  • Stap 5 – Na de voorinfusie kan je de rest van het water, dat je idealiter op dezelfde temperatuur gehouden hebt, opgieten. Is je watertemperatuur lager dan 80 graden Celsius, warm het dan terug even op. Plaats de zuiger met koffiefilter op de beker, maar duw de plunjer nog niet naar beneden. Wacht 3-4 minuten voor een complete smaakontwikkeling. Wacht je langer, dan riskeer je over extractie en zure smaken in je brouwsel.
  • Stap 6 – Duw de zuiger met de koffiefilter traag maar zeker naar beneden. Hoe minder druk je zet, hoe minder kans je hebt op lekken van het koffiegruis tijdens het doorduwen van je koffie. Maar het is wel belangrijk om de druk die je uitoefent zo constant mogelijk te houden. Zo bekom je een gelijke extractie doorheen het proces.
  • Stap 7 – Geniet van je cafetière koffie bij het ontbijt of een bakje in de namiddag met een lekker stukje vla.
  • Stap 8 – Nadat je koffie op is, was je de pot best met wat warm water en een mild detergent. Droog hem dan ook onmiddellijk af met een handdoek, of laat de French Press koffiekan ondersteboven op het aanrecht drogen.

Smaak Ervaring

De smaakbeleving van cafetière koffie is naar mijn gevoel simpelweg iconisch te noemen. Kenmerkend zijn een rijke smaak met aardse tonen en een correcte bitterheid en aciditeit.

Bij de zoektocht naar de perfecte balans in koffiesmaak bij Franse pers-koffie zijn de traditionele factoren van belang. Hier alvast een overzicht en hoe jij jouw cafetière koffie smaakgenot het beste naar je hand kan zetten!

Factoren Aanbevolen Invloed
Water Temperatuur 90-95 graden Celsius De ideale watertemperatuur zorgt voor een evenredige extractie van je koffie. Kokend water is te agressief en haalt bitterheid naar boven. Water onder de 80 graden Celsius zorgt dan weer voor zwakke koffie met een te hoge aciditeit.
Koffie Keuze en Maaldikte Gemiddelde grove maling Kiezen voor een medium grove maling van jouw favoriete koffie is perfect. Ga je voor voorgemalen koffie, kies dan zeker een vacuüm verpakt, hoogwaardig merk. Te grove koffie zal moeilijk brouwen en vaak ook de koffiefilter verstoppen, waardoor lekken ontstaan bij het doorduwen. Te fijne koffie is ook ongeschikt omdat deze door de vrij lange brouwtijd te veel bitterheid zal vrijgeven. Bovendien gaat heel fijn gruis ook door de filter heen, hetgeen voor residu en troebele koffie zorgt.
Hoeveelheid Koffiegruis 7-8 gram per 200 ml Hier kan je zelf bepalen hoe sterk je cafetière koffie zal zijn. Voeg gewoon meer koffiegruis toe aan je French Press als je sterkere koffie wil. Experimenteer gerust tot je het perfect resultaat voor jou bereikt.
Waterdruk Constante handdruk Zoals alle handmatige koffiezetters is waterdruk niet echt relevant. Gewoon een constante druk van de hand is voldoende hier.
Voorinfusie + Brouwtijd 5 + 3-4 minuten Met voorinfusie en brouwtijd let je best wat op. Je zit al vaak met koffie die te lang gezet is, ten dele ook door de afkoeling tijdens het wachten. Maar, experimenteer gerust! Alleen zou ik de voorinfusie zeker niet overslaan.
Koffiefilter Metaal Hier gaat het eerder over kwaliteit dan smaak. Met metalen filters voorkom je gewoon makkelijker lekken van koffiegruis in je koffie tijdens het doorduwen.
Cafetière Materialen Glas en/of Metaal Het traditionele glazen ontwerp blijft mijn favoriet. Er zijn nu wel heel mooie volledig ingesloten metalen Franse persen voorhandig die ook dienst doen als koffiebeker voor bij het pendelen. Deze reisvarianten worden ook in plastic aangeboden, maar ik vind ze kwalitatief niet goed. Ze houden de hitte niet vast en ze gebruiken vaak goedkope nylon koffiefilters. Koop ook geen keramische versies, die koffie is echt niet lekker.

Voor- en Nadelen van de French Press

Voordelen Cafetière Nadelen Cafetière
Makkelijk Brouwen – Heel simpel, elk kind kan dit onder de knie krijgen. Over extractie – Als je te lang wacht kan je makkelijk ongewenste aciditeit en bitterheid opbouwen in je koffie.
Weinig Onderhoud – Simpelweg uitspoelen met heet water en een sopje is voldoende. Residu – Er zit altijd wel wat residu in je koffie, dat is met de Franse Pers nu eenmaal niet te voorkomen. Kies daarom geen te fijn koffiegruis.
Goedkoop – French Press hoeft niet duur te zijn. Je vindt makkelijk basismodelletjes voor rond de 10 Euro. Variabel Resultaat – In het begin is het vaak wat inschatten hoe lang je moet brouwen, welke temperatuur water te gebruiken, etc. Vandaar een soms wat variabel resultaat. Leg een protocol vast en hou je der aan.
Versatiel Bruikbaar – Je kan het brouwproces makkelijk aanpassen naar jouw voorkeur. Breekbaar – Ook al zit de glazen beker in een metalen korfje, het blijft een breekbare koffiezetter. Wees er dus heel voorzichtig mee.
Gebruikt Middel Grof Gemalen Koffie – Dit betekent dat je makkelijk zelf je koffie voor de cafetière kan malen, zelfs in een goedkopere koffiemolen. Goedkope Plastic Exemplaren – De markt wordt overrompeld door imitatie producten van lagere kwaliteit aan spotprijzen. Vermijd deze plastic cafetières als de pest.

Bodum French Press op bol.com – #ad

Cafetière – De Moeite Waard of Niet?

Zeker weten! Ondanks het tragere brouwproces met voorinfusie, en de soms wat moeilijke filtratie, blijft het resulterende koffiearoma super lekker! De koffiearoma’s van de cafetière doen me steeds terugdenken aan leuke namiddagen bij oma. Een smaakervaring die zich dankzij de nieuwe ontwikkeling, met integratie van de duurzame charme van het originele ontwerp, moeiteloos overdraagt naar ons dagelijks moderne leven.

Heb je nog geen cafetière in je keuken staan? Aarzel dan niet en haal onmiddellijk een French Press in huis. Elke koffieliefhebber heeft er eentje, of zelfs meerdere, nodig! Ik kies alvast voor twee modelletjes bij mij thuis. Een vintage Melior die ik van mijn familie kreeg, en een Espro P3, gewoon omdat die echt super is!

TIP – Wist je dat je er ook perfect thee kan mee zetten? Ja, dat klopt. In plaats van koffie doe je er gewoon je favoriete zwarte of groene theeblaadjes in. Gebruik hetzelfde principe voor watertemperatuur, extractietijd en druk. Het resultaat zal je blij verbazen. Best hou je wel een cafetière apart enkel voor thee. Vaak blijft er na het reinigen van je koffiepers toch wel wat koffieolie in de filter zitten, die je dan gaat smaken in je thee. En dat is wat minder lekker.