Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Waterreservoirs maten zjin raar
Martijn

Hoeveel schepjes koffie en hoeveel water heb ik nodig?

Als jij in Google intypt ‘hoeveel schepjes koffie’ wil je gewoon het antwoord: één (groot) schepje, per kopje koffie. Maar nu je toch hier bent, geef me ook de kans uit te leggen waarom schepjes en streepjes niet werken en wat een betere manier is.

Het probleem met streepjes

Er zijn geen gestandaardiseerde maten. Het verschilt per koffiemaker, streepjes beginnen vaak bij een dubbelzinnige 2-3 kopjes, maar als je dit terugrekent gebruiken ze meestal hele rare volumes voor 1 kopje. Geen espressomaten of andere gebruikelijke volumes, maar inhoud variërend van 40 tot 125 ml. Ook niet heel gek, regionale en smaakverschillen betekent dat iedereen zijn koffie anders drinkt. Ik vermoed dat bij veel koffiemakers er ook niet heel veel aandacht aan wordt besteed, de oude koffiemaker van mijn moeder had op het waterreservoir andere streepjes dan op het karaf.

Waterreservoirs met streepjes bij elke 100 ml zijn helaas zeldzaam, als het streepjessysteem op je koffiemaker niet logisch is of ontbreekt kan je altijd nog je koffiekopje gebruiken om deze te vullen.

Schepjes

3 verschillende koffie maatschepjes

Hoeveel er in een afgestreken koffieschepje past verschilt natuurlijk ook. De drie verschillende schepjes die ik kon vinden hebben allemaal een volume van 7–8 gram, een eetlepel koffie weegt ook ongeveer dat.

Zelfs je koffie kan anders wegen

Wist je dat donker gebrande koffie minder weegt dan licht geroosterde koffie? Hoe donkerder de branding hoe meer van de vochtigheid uit de boon verdampt waardoor deze koffie lichter wordt.

De oplossing: een herhaalbaar recept

Al deze variabelen halen we weg door te werken met een koffie:water verhouding. Een goede verhouding voor filterkoffie is 1:16. Voor elke gram koffie, gebruiken we 16 ml water. Afhankelijk van smaak kun je hier later mee experimenteren door het sterker (1:15 >) of juist milder (< 1:17) te maken. Voor een liter koffie gebruik je 60 gram (ongemalen) koffie. Hoeveel gram koffie per kopje reken je uit door de totale hoeveelheid te delen door 16. Voor twee koffiemokken vol a 400 ml koffie kom je dan uit op 25 gram koffie.

gram
1 schepje 112 ml
2 schepjes 224 ml
3 schepjes 336 ml
4 schepjes 448 ml
5 schepjes 560 ml
6 schepjes 672 ml
7 schepjes 784 ml
8 schepjes 896 ml
9 schepjes 1008 ml
10 schepjes 1120 ml

Voor koffienerds zoals ik is het belangrijk om altijd een herhaalbaar recept te volgen. Alleen zo kunnen we verschillende koffies proeven en tegen elkaar vergelijken. Een goede weegschaal is dan ook onmisbaar om de koffiebonen en juiste hoeveelheid water af te wegen (Tip: gebruik kokend water, lees waarom in onze koopgids beste filter-koffiezetapparaat). Als je dit niet hebt, en het is te vroeg voor rekenwerk: een groot schepje is 7-10 gram koffie (=112-160 ml) en een gemiddeld koffiekopje is 90–150 ml. Vandaar de (ruim) één schepje per kopje vuistregel.