Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Wat is een lungo?

In het kort, een lungo is een koffiedrank die lijkt op espresso, maar met meer water wordt bereid. Het resultaat is een drankje dat minder sterk geconcentreerd is, met een lichtere body en meer aardse en bittere tonen.

Lang leve de lungo

“Lungo” is Italiaans voor “lang”, wat verwijst naar de langere doorlooptijd van water door de gemalen koffiebonen. Er wordt meer water door dezelfde hoeveelheid koffie geperst als bij een espresso, wat resulteert in een drankje met een volume van +- 60 ml en een waterratio van 1:3. Dit is het tegenovergestelde van een ristretto, waarbij er juist minder water wordt gebruikt dan bij een espresso.

:

Doordat er meer water door de koffie loopt, krijgt de koffie meer tijd om aroma’s en smaken uit de bonen op te nemen. De langzamer extraherende smaken zijn sterker aanwezig, dit zijn smaken die bijdragen aan bitterheid, maar ook karamel- en chocoladetonen. Hierdoor is de smaak van een lungo minder geconcentreerd vergeleken met espresso en ristretto, maar heeft vaak een meer uitgesproken bitterheid en minder zoetheid. Daarnaast hebben lungo’s vaak een minder volle crema, wat ze nog verder onderscheidt van de kortere varianten.

De meest gebruikte lungo brew ratio is 1:3, maar dit kan oplopen tot 1:5 tot 1:6 afhankelijk van zetmethode en voorkeur(en).

Het komt voor onervaren espresso drinkers dus dichter in de buurt van filterkoffie, maar het smaakprofiel is anders door de hogere druk en de langere contacttijd van het water. Het verlengen van de extractie zorgt voor een interessante variatie. Als je van de rokerige, aardse tonen van espresso houdt moet je een lungo zeker proberen. Wil je vooral je espresso milder maken probeer dan eens een Americano.

Hoe maak je een lungo?

Het maken van een lungo is eigenlijk vrij eenvoudig: begin met dezelfde hoeveelheid koffie als voor een normale espresso (18 gram), maar laat er meer water doorheen lopen dan bij een espresso (1:3 vs 1:2). Om ongeveer dezelfde doorlooptijd te houden is een grovere maling van de koffie vereist. Een gangbare doorlooptijd voor een lungo is ongeveer 30 tot 40 seconden, iets langer dan de gebruikelijke 25-30 seconden bij espresso.

Tijd

5 minuten

Portie

1 lungo

Ingrediënten

16 gram koffiebonen
Espressomachine
Tamper
Weegschaal

1.

Weeg je bonen af voor een dubbele shot. Maal ze grof, zodat de doorlooptijd korter kan zijn.

2.

Doseer de koffie in je portafilter en gebruik je tamper om de koffie aan te drukken. Zet de portafilter in zijn plek op de machine. Plaats je koffiekopje met getarret weegschaal onder de machine.

3.

Maak de koffie. Stop de extractie wanneer je een volume van 48 milliliter hebt bereikt, dit duurt circa 30-40 seconden.