Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Ultieme Clever Dripper Gids: De Simpelste Manier Voor Verrukkelijke Filterkoffie

De Clever Dripper is een filterkoffiezetmethode die wordt geprezen om zijn gebruiksgemak en een volle koffie produceert met veel body en een volle smaak. Gemaakt van BPA-vrij kunststof is deze zetmethode goedkoop, simpel te gebruiken en bijzonder vergevend.

Verder heb je geen ingewikkeld recept of een zwanenhals waterkoker nodig maar alleen een standaard nummer 4 koffiefilter. Dit maakt de Clever Dripper perfect voor beginners, handig voor op reis of op kantoor of voor ieder ander die makkelijk een verrukkelijke kopje filterkoffie voor 1-2 personen wil zetten.

Clever Dripper op bol.com – #ad

Wat is een Clever Dripper?

Hoe kom je er mee weg je brewer clever te noemen, wat maakt deze filterhouder zo slim? Dat is de (gepatenteerde) druppelstop die ervoor zorgt dat de koffie niet direct doorloopt. De brewer is dicht totdat je deze op een mok of kannetje plaatst, dan gaat de druppelstop omhoog en loopt het water door. Je koffie en water zijn tijdens de extractie op deze manier direct met elkaar in contact, een zogenoemde “full immersion brew” tegenover een klassieke drip.

Demonstratie van Clever Dripper met druppelstopfunctie op een mok
De druppelstop “opent” als je deze op een mok zet met een diameter tussen 3.8-9.5 cm

Het probleem wat veel mensen hebben met filter koffiezetmethodes als een Chemex of V60 is dat de koffie niet goed doorloopt of vast komt te zitten. Hierdoor krijg je overextractie en wordt je koffie te bitter. Het mooie aan de Clever Dripper is dat er weinig mis kan gaan. Je hebt geen speciale opgiet techniek nodig en als je het recept niet exact volgt, maar de koffie langer laat brouwen, of een iets te grove maling gebruikt, krijg je nog steeds een lekker eindresultaat. Dit maakt de brewer zo vergevend en hierdoor heel geschikt voor beginners.

How to: het beste recept voor een Clever Dripper

We adviseren ook een recept waar je eerst het water toevoegt en dan de koffie, dit is een methode ontdekt door Workshop Coffee London wat de Clever Dripper nóg vergevender maakt. De brewer hoef je minder te babysitten, de koffie loopt tot wel 50% sneller door en heeft minder last van verstoppingen.

Net als bij alle andere zetmethodes kan je afwijken en experimenteren met de hoeveelheden. Dit standaard recept gebruikt 400 ml water en 25 gram koffie voor een koffie/water verhouding van 1:16.

Wat heb je nodig

  1. Een Clever Dripper
  2. Een karaf, koffiekan of (maat)beker met een diameter tussen 3.8 cm en 9.5 cm en voldoende inhoud om al je koffie op te vangen.
  3. Nr 4 Koffie filter (Melitta of supermarkt huismerk)
  4. 25 gram vers gemalen koffie (koffiemolen, keukenweegschaal)
  5. 400 ml kokend water + water voor uitspoelen filter (keukenweegschaal/maatbeker en waterkoker/fluitketel)
  6. Timer/Stopwatch
  7. Lepel

Stap 1

Voor extra structuur vouw de koffiefilters langs de geribbelde rand, de onderste eerst. Plaats deze in de Clever Dripper met de gevouwen kant langs de handel.

Stap 2

Spoel het filter goed door met heet water. Dit helpt een papiersmaak te voorkomen. Leeg het water in je karaf om deze voor te verwarmen.

Stap 3

Weeg 16 gram koffie af en maal dit tot een medium-fijn grove maling.

Stap 4

Schenk 400 ml, net 1 minuut van de kook af (92-96 °C), water in de Clever Dripper.

Stap 5

Voeg je gemalen koffie toe aan het water en start je timer. Roer voorzichtig zodat alle koffie ondergedompeld wordt. Laat de koffie 2 minuten brouwen, de deksel heb je niet nodig.

Stap 6

Breek de korst van de koffie emulsie door voorzichtig te roeren of te walsen en wacht nog 30 seconden.

Stap 7

Zet de Clever Dripper op je (geleegde) karaf en laat deze leeg lopen. Dit duurt ongeveer 40-90 seconden afhankelijk van je hoeveelheid en maalgraad.

Stap 8

Roer de koffie, en serveer!

Clever Dripper op bol.com – #ad

Troubleshooting & tips

Het fijne aan de Clever is hoe vergevend deze is, heb je niet een duur conische koffiemolen of volg je het recept niet tot op de seconden dan nog krijg je een lekkere koffie. Krijg je niet helemaal het resultaat wat je wil, experimenteer dan met je koffie maalgraad.

Als je Clever te snel doorloopt of te zuur smaakt, probeer dan een fijnere maling. Loopt de koffie te langzaam door of smaakt de koffie te bitter gebruik dan een grovere maling.

Schoonmaken

De Clever Dripper is niet vaatwasserbestendig en moet met de hand gewassen worden. Het beste werkt een sponsje met een harde en zachte kant. Door zelf vanuit de binnenkant het mechanisme te activeren kun je de onderkant verwijderen en vervolgens ook de rubberen pakking om het schoonmaken makkelijker te maken. Vooral bij de doorzichtige modellen krijg je over tijd een verkleuring. Om aanslag te verwijderen kun je met een tandenborstel en een mix van 50% azijn en 50% water de ergste verkleuringen wegkrijgen.

Conclusie – eenvoudig heerlijke koffie

Koffie zetten met een Clever Dripper kan bijna niet makkelijker zijn, maar ondanks dat lever je niet in op smaak. De immersie zetmethode leidt tot een volle koffie met veel body zoals van een French Press gecombineerd met een clean en herkenbare smaak van filter koffie.

Vanwege het constante resultaat is deze brewer ook erg geschikt als je wil experimenteren. Wat doet de smaak van koffie als je één variabele aanpast als de temperatuur van het water, je maalgraad of het niet doorspoelen van je koffiefilter.

De Clever heeft een plekje in mijn ochtend ritueel gewonnen. De brouwer heeft weinig aandacht nodig en nog half slapend kan ik een lekker bakje koffie direct in mijn mok zetten. Dat scheelt weer afwas. De filters zijn in elke supermarkt verkrijgbaar en de koffiemaker zelf is ook niet duur.

Kortom, als je zoekt naar een makkelijk te gebruiken koffiemaker waarmee je voor 1 á 2 personen een heerlijk gebalanceerde koffie kan serveren, is de Clever Dripper een uitstekende keuze.