Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Beste zwanenhals waterkoker voor pour over koffie

Een waterkoker is een essentieel keukenapparaat, maar een ketel is meer dan alleen je water op temperatuur te brengen. Zeker als je er koffie mee gaat zetten met een Chemex of een V60. Voor de perfecte pour over koffie heb je namelijk ook de juiste waterkoker nodig: een zwanenhals waterkoker.

Wat is er mis met mijn huidige waterkoker?

Goeie kans dat je al een waterkoker in je keuken hebt staan. Je vraag je misschien af waarom je niet gewoon je Hario V60 of Chemex koffie kan maken met een standaard waterkoker. Het probleem met de meeste waterkokers is de korte schenktuit. Deze zijn niet ontworpen om consistent water te schenken, het komt er golvend en in variërende volume uit. Dit is moordend voor een consistent smaakprofiel omdat je geen controle hebt over de extractie van de koffie. In plaats hiervan heb je een gooseneck (zwanenhals) schenktuit nodig. Deze zijn ontworpen om evenwichtige het water te schenken. Consistentie is belangrijk. Een langere schenktuit maakt het gemakkelijk om de pijn van overmatig of onder-gieten te voorkomen. Het water stroomt er namelijk in een kleine, consistente, straal uit wat ideaal is voor het opschenken van filterkoffie.

Mijn keuze: Hario Buono (0,8 L)

Hario Buono v60

Zelf gebruik ik al jaren een Hario Buono waterkoker en wil ik eigenlijk niets anders meer. Duizenden andere koffienerds zijn het met me eens, het iconische bijenkorf ontwerp is dan ook ware klassieker geworden. Goeie kans dat je lokale barista ook een Hario gebruikt. Dat is dus niet (alleen) omdat het zo’n prachtig apparaat is: het is oprecht een plezier om te gebruiken. Het handvat houdt prettig vast en het schenken is dankzij het lange en smalle schenktuit een genot. Als je nog nooit hebt genoten van het gebruik van een waterkoker, maak dan kennis met Hario Buono. Natuurlijk om de perfecte slow coffee op te schenken, maar ik gebruik die van mijn zelfs om mijn planten water mee te geven!

hario buono v60 waterkoker

Deze elektrische uitvoering brengt water snel aan de kook en slaat daarna automatisch af. Water gevuld tot het max streepje (+- 720 ml) duurt iets over vijf minuten om tot de kook te brengen. Prijsverhogingen en lange levertijden maken dit in 2024 een minder aantrekkelijke optie dan eerder. De niet elektrische 1L- en 1,2L-modellen (voor gas, inductie, enz) blijven goed leverbaar en zijn aantrekkelijker geprijsd, maar missen de automatische uitfunctie en zijn minder snel in het koken van water. Daarom blijft mijn aanbeveling bij het elektrische model om zijn tijdloze betrouwbaarheid die je van zo’n premium product mag verwachten.

Voor een groter budget: FELLOW – Stagg EKG

FELLOW - Stagg EKG

Een aantrekkelijke alternatief is deze waterkoker van Fellow. Het enige minpunt van dit product is z’n hoge prijskaartje. De vele lovende recensies zet je daar misschien overheen als je de best mogelijke waterkoker zoekt. De Stagg EKG (Electric Gooseneck Kettle) is namelijk niet alleen goed voor precisie dosering, maar voegt ook een ingebouwde stopwatch en temperatuurcontrole toe. De basis heeft linksonder een klein Lcd-scherm met de huidige temperatuur in Celsius, rechts zit een draaiknop om dit scherm te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen om je water tot 96 °C op te warmen en op deze temperatuur te houden (tot maximaal 60 minuten)! Dat geeft je een extra stukje consistentie om mee te werken. Ook start je makkelijk een stopwatch, een eventueel handige extra als je weegschaal dit niet aanbiedt.

Je snapt dat dit het een geliefd product maakt, en dat de esthetische waterkoker verkrijgbaar is in verschillende strakke kleuren heeft zeker geholpen. Dat het niet alleen mooi looks en gimmicky features zijn, maar dat er over alle details serieus goed is nagedacht, merk je direct bij het eerste gebruik. Door tegengewicht in het handvat is zelfs gevuld het gewicht prettig verdeelt. Je hoef nauwelijks te kantelen voordat je start met schenken, en je schenk geen enkele druppel teveel als je terugkantel. Kortom met de Stagg neem je koffiezetten naar het volgende niveau, een fantastisch goed product als je op zoek bent naar elke keer perfectie.

De investering die je koffie verdient

Als je serieus bent over het je koffie is een zwanenhals waterkoker een uitstekende investering! Door de precieze controle en consistentie die het biedt, zul je een gelijkmatige extractie van de koffie krijgen en een consistente smaakprofiel. Dus waar wacht je nog op? Aarzel niet en geniet van de perfecte kop koffie bij elke zetbeurt!