Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Koffie smaakt bitter? Zo los je overextractie op

Een goede kop koffie moet een uitbarsting van wonderlijke smaken zijn, geen overweldigende dosis bitterheid. Hoe komt het dat je koffie te bitter smaakt, en belangrijker, hoe los je dat op?

De theorie

Wanneer gemalen koffie in contact komt met water wordt smaak, cafeïne, suikers, oliën, vetten en zuren uit de koffie getrokken. De extractie in koffietaal. Bij het extraheren lossen sommige delen snel op, zoals suikers en zuren. Anderen delen duren langer, zoals oliën, bittere tannines en koffiegruis. De balans en contacttijd tussen water en koffie is wat het verschil maakt tussen niet drinkbare koffie en het perfecte kopje.

Een gebalanceerde extractie is rijk aan smaken, heerlijk aromatisch, een gebalanceerde zuurgraad en een vleugje bitterheid om het smaakprofiel af te ronden. Bij overextractie is de contacttijd tussen de koffie en het water te lang geweest, er komen dan teveel bittere smaken door. Het tegenovergestelde, onderextractie, kenmerkt zicht door zure smaken.

De oplossing

Bittere koffie heeft een van twee oorzaken: slechte koffiebonen of slechte zetmethode. De eerste is het makkelijkst op te lossen. Lage kwaliteit Robusta koffiebonen of zeer donker geroosterde koffie blijft bitter smaken, zelfs met een korte extractie. Vers geroosterde bonen hebben meer complexere smaken zodat niet alleen een bittere smaak geëxtraheerd wordt.

Zijn het niet de bonen? Dan is overextractie meestal de boosdoener. Dat is niet ongebruikelijk, elke zak koffiebonen is weer anders. Je moet je zetmethode aanpassen aan de boon. Test met onderstaande tips, maar doe maar één aanpassing per keer. Vergelijk en herhaal. Probeer de perfecte balans tussen bitter en zuur te vinden.

  • Gebruik een grovere koffiemaling. De grotere stukken extraheren minder snel en het water loopt sneller door de koffie wat de brouwtijd met enkele seconden verkort.
  • Laat je water afkoelen. Heet water neemt meer smaak af, een ideale starttemperatuur is 92 °C.
  • Gebruik minder water OF verkort de brouwtijd. Afhankelijk van je zetmethode kun je de brouw verkorten zoals met een French Press, of door minder water te gebruiken zoals met een Hario V60. Zo is de koffie ook korter in contact met water wat de bittere smaken helpt te voorkomen.
  • Maak je apparatuur goed schoon. Oude achtergebleven koffie kan ook een bittere smaak afgeven, zorg dat je koffiezetter goed schoon is.

Bitterheid is dus niet verkeerd, zolang het je koffie niet overheerst. Nu weet je hoe je een te bittere smaak te aanval kan gaan zodat je koffie kan zetten met een perfect bittertje.