Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Beste koffiemolen: getest en beoordeeld

Ben je nog op zoek naar de beste smaak van koffie? Ben je niet helemaal tevreden over de smaak van koffiebonen? Word je niet al te enthousiast van de koffiecups en de koffiepads? Dan is er altijd nog een andere mogelijkheid, zelf je koffie malen! Dit is de belangrijkste stap die je kan nemen om de kwaliteit van je koffie te verbeteren. Wat zijn daar de redenen voor? Waar moet je op letten bij het kopen van een koffiemolen? Op dergelijke vragen geef ik in dit artikel antwoord.

Waarom je eigen koffiebonen malen?

Je hebt waarschijnlijk al een pepermolen in huis, een machine speciaal voor je dagelijkse lievelingsdrankje is zo gek nog niet. Het verschil tussen verse koffiebonen die je zelf maal en voorgemalen koffie uit de supermarkt is astronomisch. Er gaat zoveel smaak, geur en complexiteit verloren dat alle soorten koffie praktisch hetzelfde smaken. Versheid is cruciaal voor het eindresultaat en opent een wereld van smaken en complexiteit. De versheid van koffie begint af te nemen direct na het branden, maar net zoals met fruit, gaat proces het snelst nadat de koffie in contact komt met lucht. Daarom is zelf malen zo belangrijk, je koffie is het verst en het lekkerst.

Waarom een koffiemolen gebruiken?

Als je zelf koffie wilt gaan malen, heb je dus een koffiemolen nodig. Momenteel bestaan er vele varianten van een koffiemolen op de markt. Zo valt er onderscheid te maken tussen een handmatige en een automatische koffiemolens. Maar, er bestaat ook nog een verschil tussen een koffiemolen met conische maalschijven en een koffiemolen met vlakke maalschijven.

We kunnen allereerst onderscheid maken tussen een koffiemolen met mesjes en een koffiemolen met maalschijven. Een koffiemolen met mesjes heeft enkele voordelen: het is vaak goedkoper, het apparaat werkt snel en simpel, het apparaat is geschikt voor filterkoffie, percolator én cafetière. Daarentegen is het zo dat de grofheid niet in te stellen is dat de mesjes snel heet kunnen worden en dat er sprake is van een ongelijke koffiestructuur.

De keus voor een koffiemolen met maalschijven is dan ook meer voor de hand liggend. Hiermee is het wél mogelijk om de grofheid in te stellen, de maalschijven worden niet heet en zijn slijtvast en de maalschijven zijn geschikt voor alle soorten koffies. Daarentegen is het wel een feit dat de maalschijven duurder zijn en ook iets minder snel werken. Er zijn twee type maalschijven te verkrijgen, de varianten ‘burr’ en ‘blade’. Oftewel: conische maalschijven en vlakke maalschijven.

Het voordeel van conische maalschijven is dat er geen sprake van warmteproductie is. Bovendien kun je met conische maalschijven de koffiebonen zeer fijn malen. Het nadeel hierbij is echter dat er geen sprake is van gelijkmatige koffiemaling.

Het voordeel van de vlakke maalschijven is dat de maling zeer constant en gelijkmatig plaatsvindt. Daarentegen is er wel veel warmteproductie bij het malen van de koffie.

Beste elektrische koffiemolen: Baratza Encore

Beste elektrische koffiemolen: Baratza Encore

De Baratza Encore is mijn advies voor een elektrische koffiemolen. Dit model combineert een (relatief) betaalbare prijs met uitstekende prestaties. De conische maalschijven zorgen voor consistente malingen en dankzij de veertig instelbare posities hoef je niet elke keer je machine opnieuw af te stellen. Voor een fijne espressomaling tot een grovere maling voor French Press, de Encore kan het allemaal.

De uitstekende malingsconsistentie en prijs-kwaliteitverhouding is wat de Baratza Encore geliefd maakt bij vele thuisbarista’s. Hoewel de koffiemolen wat aan de luide kant kan zijn en er geen timer functie aanwezig is, vind je in dezelfde prijsklasse geen andere koffiemolen die zo goed en consistent je koffie kan malen.

Baratza Encore ESP op bol.com – #ad

Beste handmatige koffiemolen: Hario Skerton Plus

Is je budget niet toereikend voor een elektrische koffiemolen? Of zoek je een maler voor reis, pauze of onderweg? De Hario Skerton Plus is onze keuze voor een handmatige maler.

Hario Skerton op bol.com – #ad