Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wouter

IJskoffie maken: 🧊 Het verfrissende filterkoffie recept

Op een warme zomerdag is er weinig beter dan een verkoelende ijskoffie. In de afgelopen jaren is de Cold Brew hét populaire koude koffiedrankje geworden, maar mijn favoriet is de Japanse stijl iced coffee. Is het boven de 25 °C… of wil je gewoon wat variatie op je dagelijkse koffie? Dit recept moet je proberen!

Hoe maak je zelf ijskoffie?

Dit is een recept wat ik oorspronkelijk heb van koffiekenner James Hoffman. De ijskoffie maak ik met een Hario V60, maar deze zelfde methode kun je toepassen op andere zetmethodes als Chemex, het kan met een Clever Dripper of zelfs met een filterkoffiezetapparaat met een beetje experimenteren.

Het geheim: Vervang 40% van je water met ijsklontjes en brouw hier je koffie op. Doordat koud water minder smaak extraheert dan warm water, en we ook ijsklontjes toevoegen aan het water, compenseren we hier voor met meer koffie. Per liter water 65 gram koffie, 5 gram meer dan normaal. Dit is een koffie:water verhouding van 1:15 in plaats van 1:16. Ook de maalgraad is iets fijner dan gebruikelijk.

Wat heb je nodig

Voor het zetten van 500 ml koffie gebruiken we:

  • 32.5 gram fijngemalen koffie
  • 300 ml heet water (92 °C)
  • 200 gram ijsklontjes (en genoeg om bij de koffie te serveren)

Afhankelijk van je zetmethode, voor de V60:

Stap 1 – Voorbereiding

Spoel je koffiefilter door met koud water en maal je koffie in Medium-Fijn, ongeveer 2-4 stappen fijner op je koffiemolen dan je normaal voor je zetmethode gebruik. Plaats 200 gram aan ijsblokjes in je koffiekan. Zet je V60 met filter erop en voeg je koffie toe. Reset je weegschaal.

Stap 2 – Start de pre-infusie

Start je timer en schenk 90 gram water. Wacht 45 seconden, dit is de bloom om essentiële smaakelementen en aroma’s van je koffie vrij te maken. Roer je koffie eenmalig.

Stap 3 – Opgieten

Nu kun je de rest van je water rustig en gelijkmatig opgieten in een cirkelvormige beweging. Het doel is om op circa 2,5 tot 3 minuten klaar te zijn met schenken. Dit zorgt voor een complete extractie en balans van smaak. Roer eenmaal linksom en eenmaal rechtsom en laat de koffie volledig doorlopen.

Stap 4 – IJstijd

Wals je karaf om overgebleven ijs te smelten en serveer je koffie in een glas rijkelijk gevuld met ijsklontjes.

Conclusie

De “40% ijs” regel is een goed eerste handvat. Als je echter merk dat er veel ijs over blijft aan het einde gebruik de volgende keer dan wat minder ijs en meer water. We willen genoeg ijs om de koffie te koelen, maar niet meer dan nodig. Afhankelijk van je koffieboon en de temperatuur van het ijs kun je het beste resultaat krijgen tussen de 35-45%.

Zoals je ziet, is het super eenvoudig om een verkoelende ijskoffie te maken. Dit recept moet je zeker weten proberen, laat in de reacties weten wat je er van vond!