Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Beste filter koffiezetapparaat voor een traditionele start van je ochtend

Het filter koffiezetapparaat heeft onterecht een negatieve reputatie. Het wordt gezien als ouderwets, en de koffie zou matig zijn. Veel meer huishoudens ‘upgraden’ naar een cup- of padmachine, maar dat is echt een stap terugnemen in koffiekwaliteit. Filterkoffie is juist dé manier om thuis heerlijke, betaalbare, koffie te drinken en serveren. In dit artikel leer ik je hoe je goede koffie met een filterapparaat zet, en verzamelde ik de beste filter koffiemachines voor je!

Het geheim van de koffiemachine-wereld

Hoe werkt een koffiemaker
Via How Do Drip Coffee Machines Work? op YouTube

Een filter-koffiezetapparaat is eigenlijk een heel simpele machine. Onderin zit een hitteplaat die het water aan de kook brengt. De stoom die hier vrijkomt duwt het water omhoog, waardoor het bovenop de koffie naar beneden druppelt. Geen complexe elektronica of duur materiaal nodig, de werking is niet veranderd sinds de jaren zeventig.

Fabrikant van koffiemachines
Fabrieksvloer van Stelang Electric Appliance Co., een fabrikant gespecialiseerd in koffiemachines

Er zijn Chinese fabrikanten die heel goed zijn geworden in het massa produceren van deze apparaten. Schaalvoordeel zorgt ervoor dat de prijzen zo scherp zijn dat bijna geen bedrijven eigen machines meer maken (er zijn uitzonderingen). Een handjevol Chinese megafabrieken produceren bijna alle koffiemachines ter wereld, en passen deze aan naar wensen van de klant. Een eigen logo, de juiste stekker en voltage voor de afneemmarkt, misschien een andere behuizingen, maar de werking is bijna altijd identiek. Een goedkope Tristar kan dus qua koffie identiek zijn aan een stijlvolle KitchenBrothers machine. De verschillende modellen onderscheiden zich vooral door materiaalkeuze en extra’s zoals:

  • Timer – voor automatisch starten van koffiemaker in de ochtend.
  • Glazen kan – houdt warmte beter vast en is duurzamer dan plastic.
  • Groter waterreservoir – een stukje extra gebruikersgemak zodat je het water minder vaak hoef bij te vullen.
  • Extraatjes – een nylon filter of mooie koffiekopjes worden vaak ‘gratis’ bij het product gedaan om de waardeperceptie te verhogen.

Door EU-regelgeving zijn alle koffiezetapparaten met een warmhoudplaat verplicht een automatische uitfunctie (na maximaal 40 min.) te hebben (voor veiligheid en energiebesparing). Ook de “druppelstop” is bijna altijd aanwezig, zelfs bij de goedkoopste machines. Deze voorkomt dat de koffiemaker gaat lekken als je de karaf er uit haal.

How to: Betere koffie met een goedkope koffiemaker

Hopelijk hoef ik niet te zeggen dat de kwaliteit van de koffie de belangrijkste factor is. Met muffe supermarktkoffie zal je koffie blijven teleurstellen, maar met een goede koffiemaler en verse koffiebonen kan je zelfs met een € 19 apparaat goede koffie zetten.

Er zijn twee nadelen met de klassieke filter-koffiemachines. De belangrijkste is het temperatuur van het water. Het duurt te lang voordat het water op temperatuur is waardoor de helft van de koffie wordt gezet met te koud water waardoor we onderextractie krijgen. Dit lossen we op door te starten met kokend water.

Het tweede probleem wat we tackelen is dat de douchekop vrij ‘dom’ is. Het water druppelt direct op het midden van het koffiebed, maar niet volgens een recept. Natuurlijk kunnen we de stekker eruit halen en zelf opschenken zoals bij een V60 of Chemex, maar dat is misschien wat te veel werk vroeg in de ochtend. Wel kunnen we de voorinfusie, de bloom, nabootsen. Bij vers gemalen koffie is dit een belangrijke stap om de geuren en smaken los te krijgen.

1. Spoel je koffiefilter met water door om een papiersmaak te voorkomen. Haal de koffiekan uit de machine.
2. Vul je filter met koffie, een 1:16 recept werkt goed.
3. Schenk een klein deel van je (kokende) water op de koffie om de bloom te starten, maximaal 50 ml. Probeer alle koffie nat te maken, bonuspunten als je met een lepel nog eenmalig roer. De rest van het water schenk je in de watertank.
4. Wacht 30 seconden.
5. Plaats je koffiekan en start de machine.

Deze kleine wijzigingen zorgen ervoor dat je zoveel meer smaak uit je koffie haal. Een gelijkmatigere extractie door te starten met water wat al op temperatuur is, en een bloom fase om meer te halen uit je versgemalen koffie. Vergelijk en probeer, het zal niet teleurstellen!

Beste filter koffiezetapparaat in 2024

Bij bol.com kunnen ze ruim 800 verschillende filterkoffie apparaten uit voorraad leveren. Welk koffiezetapparaat moet je dan hebben? Ik test zelf meerdere machines, las reviews van gebruikers en experts en ging uitgebreid specificaties vergelijken. In verschillende prijsklasse zetten ik de beste voor je op een rijtje.

Beste keuze: Moccamaster KBG Select

Beste keuze Moccamaster KBG Select

In het Utrechtse dorpje Amerongen zijn al meer dan tien miljoen koffiemachines met de hand in elkaar gezet. Deze machines staan in keukens over de hele wereld (in Scandinavië zijn veel fans), worden internationaal geprezen, en hebben een legio aan toegewijde fans. De Moccamaster van Technivorm. Sinds deze in 1964 op de markt is gebracht is dit de beste koffiemaker die je kan kopen, het enige minpunt is het prijskaartje.

Het is niet alleen het kenmerkende design wat de Moccamaster uniek maakt, de koffie smaakt ook echt beter. Dit komt door het koperen verwarmingselement wat het water op de juiste temperatuur houdt – starten met kokend water is niet nodig. In combinatie met de negen-gaats waterafvoer zodat het water gelijkmatig over de koffie wordt verspreid, dit zorgt voor een betere en constantere extractie dan bij andere koffiemakers.

De negen-gaats waterafvoer

De bouwkwaliteit en het vakmanschap spatten ook van de machine af, en Technivorm onderstreept dit met een garantie van 5 jaar en reparatieservice voor hierna. Het is een investering, maar wel een koffiemaker waar je nog lang plezier van beleeft met een verwachte levensduur van 20+ jaar (als je reinigen en ontkalken niet vergeet). Dat kan mijn oma bevestigen, die gebruikt haar Moccamaster (gespaard met DE punten) al ruim vijftien jaar.

Moccamaster verkoopt een aantal verschillende machines, mijn aanbeveling is de KBG Select, deze heeft een extra schakelaar voor het zetten van een halve pot (4–6 kopjes) waarmee de doorstroomtijd sneller is. Je kan kiezen uit 21 stijlvolle kleuren van retroroze, geel en oranje tot koperkleur en geborsteld staal. Het is moeilijk om er een niét in je favoriete tint te vinden.

Verder heeft dit model een glazen kan en warmtehoudplaat. Dit is een apart verwarmingselement – in tegenstelling tot andere machines – maar, je koffie verbranden is niet aan te raden. Als je koffie graag lang warm wil houden zonder de smaak te verpesten, kijk dan naar de Moccamaster KBGT met een RVS thermoskan.

Moccamaster KBG Select op bol.com – #ad

Beste budgetkeuze: Blokker BL-20001

Beste budgetkeuze Blokker BL-20001

Voor de bijna onverslaanbare prijs van € 19 krijg je een heel solide koffiezetapparaat. Ondanks de lage prijs heeft deze machine een glazen kan, druppelstop, een waterreservoir van 600 ml (tot zes kopjes koffie) en deugdelijke bouwkwaliteit met anti-slipvoetjes. Het compacte formaat en de toegankelijk prijs maakt deze koffiemachine van Blokker bijzonder geschikt voor bij een klein budget of weinig aanrechtruimte.

Waar het bij andere goedkopere machines nog wel eens fout gaat met de schenkkan kon ik met de BL-20001, zonder te morsen, mijn koffie te serveren. Essentiële functies als automatisch uitschakelen en een warmhoudoptie zijn ook inbegrepen, maar deze machine bewijst dat verdere complexiteit niet altijd nodig is. Plaats je water en koffie en druk op enigste knop van de machine om je brouw te starten. Een uitstekende keuze voor iedereen die goed, maar goedkoop zoekt.

Blokker BL-20001 op bol.com – #ad

Beste voor experts: Sage The Precision Brewer

Beste voor experts Sage Precision Brewer

De Sage Precision Brewer is revolutionair. Je kunt bijna alles zelf instellen en tweaken. Dat gaat een stuk verder dan alleen de extractietijd aanpassen. Zo kun je de pre-infusie/bloom instellen, maar ook de temperatuur en stroomsnelheid van het water. Deze complexiteit samen met het prijskaartje betekent dat dit niet een koffiezetapparaat is voor iedereen, maar als je over de steile leercurve heen kan stappen is dit een wonderlijk machtig koffiezetapparaat.

Dat de filosofie bij Sage anders is, zie je terug in alles. Het unieke geborstelde staal ontwerp, maar ook in bijvoorbeeld de aanpasbare filterbakjes. Je kan kiezen voor klassieke V-vormige of kegelvormige koffiefilters, maar ook voor een apart verkrijgbare ‘pour-over adapter kit’. Hiermee plaats je een V60 of Kalita Wave om deze met Sage te automatiseren! Al deze personalisaties en instellingen kan ik alleen maar toejuichen.

Tegenvallers van de Sage is het waterreservoir, deze is niet uitneembaar en de maatindicatie zijn vreemd (een streepje bij 900 ml en niet bij 1000). De hogere drempel in gebruiksgemak zie je ook terug in het menu waar het soms even zoeken en de tijd alleen in AM/PM instelbaar is.

Sage the Precision Brewer op bol.com – #ad

Beste voor grote volumes: Melitta Easy Therm II

Beste voor grote volumes Melitta Easy Therm

Wordt er bij je thuis veel koffie gedronken? Dan is dit Melitta koffiezetapparaat misschien wel wat voor je. De consumentenbond bekroonde de voorganger van dit model in 2021 als de beste koop. Ze prezen het apparaat om de lekkere koffie en de grote inhoud. Deze 2e versie heeft het waterreservoir van 1 liter verbeterd zodat ook het waterpeil aan de voorkant af te lezen is. Je zet tot acht kopjes wat in de thermoskan lang warm blijft.

In deze hogere prijsklasse is het ontbreken van een timerfunctie wel meer een gemis en ook het snoer is met 60 cm kort. Toch zijn dit maar kleine kanttekeningen op een verder uitstekend koffiezetapparaat.

Melitta Easy II Therm op bol.com – #ad