Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

koffie-light-vs-dark-roast

Light Roast vs Dark Roast koffie

Op verpakkingen van koffie wordt vaak de gradatie van branden aangegeven. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen Dark Roast, Medium Roast en Light Roast. Dark, medium of light duidt op de kleur en deze wordt veroorzaakt door de duur van het branden. Langer gebrand, geeft een donkerder kleur. Uiteraard heeft dit invloed op de smaak.

Hoe wordt koffie gebrand?

Om het verschil in smaak tussen branden te begrijpen, leggen we eerst even uit hoe het branden in zijn werk gaat.

Ongebrande koffiebonen zijn groen van kleur. Ze worden in een speciale trommel geroosterd op een temperatuur van ongeveer 200 graden. De suikers, aminozuren en koolhydraten die zich in de koffieboon bevinden, worden door deze verhitting omgezet in aroma’s. Door de temperatuur verliezen de bonen vocht, maar door de druk van koolzuurgas neemt het volume van de bonen aanzienlijk toe.

Naarmate de temperatuur hoger oploopt, worden de bonen door karamellisatie van de suikers bruin van kleur, verkrijgen ze hun karakteristieke geur en smaak en bereiken ze het punt waarop ze open knappen. Ook wel bekend als The 1st Crack. Dit maakt eeen geluid vergelijkbaar met het maken van popcorn. Hierdoor drogen de bonen ook vanbinnen. De buitenkant van de bonen wordt steeds strakker en gladder, wat uiteindelijk leidt tot een tweede en laatste knap (The 2nd Crack). Daarna verliezen de bonen aan gewicht en is het zaak om de gebrande bonen snel af te koelen met behulp van koude lucht en water.

De duur van de branding

De duur van de branding bepaalt dus of de koffiebonen tot de Dark of Light Roast horen. De koffiebrander weet precies welke temperatuur, tijd en verhouding tussen lucht en koffie voor elke soort nodig is. Door het brandingsproces precies op het juiste moment te stoppen, wordt de gewenste smaak bereikt.

De smaak van Dark Roast koffiebonen

Dark roast koffie kan een olieachtig laagje krijgen.
Foto: Zion Roasters

Een Dark Roast is te herkennen aan de donkerbruine of soms bijna zwarte kleur. De bonen zijn lang gebrand en hebben een olieachtig laagje gekregen. In tegenstelling tot een Light Roast, kun je bij een Dark Roast de originele smaak van de koffie bijna niet meer herkennen. Wat je proeft zijn de aroma’s die zijn vrijgekomen door het brandingsproces. De koffie laat zich het best omschrijven als stevig of krachtig. Het bekendste voorbeeld van een Dark Roast is de espresso.

  • Dark roasts zijn hebben vaak een volle body en rijke smaak
  • Dark roast bonen hebben een olieachtig laagje wat een bitterzoet of chocolade smaak kan geven

De smaak van Light Roast koffiebonen

Light roast koffie heeft vaak meer complexere smaakprofielen.
Foto: Cananut

Koffiebonen die het resultaat zijn van een Light Roast zijn lichtbruin van kleur. Een beetje zoals kaneel. Een Light Roast wordt dan ook wel een Cinnamon Roast genoemd. De smaak heeft iets nootachtigs en is droog en zuur te noemen. Doordat de aroma’s uit het brandingsproces niet overheersen, zijn de karakteristieke eigenschapen van de koffiesoort nog goed te herkennen. Wanneer de kwaliteit en smaak van een koffie bepaald moet worden, is een Light Roast daarvoor het meest geschikt.

  • Light roast behouden vaak de oorspronkelijke eigenschappen van de koffie, dit resulteert in complexe smaakprofielen
  • Light roast hebben een lichtere body omdat de boon niet lang genoeg is geroosterd om gekarameliseerde suikers of olie te produceren

Medium Roast koffiebonen

Zoals de naam al doet vermoeden, zit Medium Roast qua brandingsduur tussen Dark en Light in. Het resultaat is een donkere, maar niet zwarte koffieboon. Een kleur die veel mensen aanspreekt als ‘normale’ koffie. Qua smaak is de Medium Roast een combinatie van oorspronkelijke kenmerken en door branding ontstane aroma’s. Er is een duidelijke balans waar te nemen tussen een zuurtje en een volle smaak.

Kiezen voor licht of donker

Een licht, medium en donkere roast.
Foto: Driftaway Coffee

Zoals uit bovenstaande uitleg blijkt, verschillen de Dark en Light Roasts behoorlijk in smaak. Toch wil dat niet zeggen dat je alleen met Dark Roasts een lekkere espresso kunt maken en alleen bij Light Roasts de oorspronkelijke kenmerken kunt proeven. Het hangt ook van de kwaliteit en de soort koffie af, welke het lekkerste resultaat geeft.

Laat je daarom ook eens verrassen door van je vertrouwde roast af te wijken. Een andere smaakbeleving kan soms een aangename ontdekking zijn en tot een nieuwe favoriet leiden.