Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Beste Nespresso Machine: welk apparaat past bij jou?

Wil je met één druk op de knop een bakje koffie zetten? Het koffiezetsysteem van Nestlé is dan misschien precies wat je zoekt. Alleen welke van de verschillende modellen is de beste en wat moet je nog meer weten over deze cups? Ik geef je een helder overzicht van de voor- en nadelen van deze zetmethode en adviseer je over de beste Nespresso voor jou.

Waarom je beter geen Nespresso kan kopen

Als liefhebber van (h)eerlijke koffie wil ik je toch proberen te overtuigen je aankoop te overwegen, of in ieder geval bewust te maken waarom capsulemachines zo’n slechte reputatie hebben.

Er valt niet te ontkennen dat je op een makkelijke manier een espresso kunt zetten wat op niveau is met koffie wat in veel horeca wordt geserveerd. Kwaliteitsespresso vereist goede (verse) koffie, een hoge kwaliteit koffiemaler (vanaf €150), weegschaal (vanaf €80), een pistonmachine (vanaf €400) en heeft een hoge leerdrempel voordat je uiteindelijk espresso kan zetten die écht heel veel beter is. Dit is ook koffie gemaakt met heet water wat met druk (19 bar) door een koffiepuck geperst wordt. Dat maakt het nog geen echte espresso, maar de marketingkracht zet dit om in een sterkte. Het is Nespresso. What Else?

Capsule verdienmodel

Tot de patenten vervielen in 2012 waren alleen de aluminium capsules van eigenaar Nestlé beschikbaar. Inmiddels is het aanbod ruim, met betaalbaardere opties en smaakvariaties van verschillende verkopers. Handig, dat ook in de supermarkt cups te koop zijn, maar Nespresso heeft liever dat je het nieuwe capsulesysteem koopt: de (gepatenteerde) Vertuo. Ons advies is om weg te blijven van deze lock-in principes, en je ook bewust te zijn van de hogere kosten van capsules. De prijs per koffie is met deze zetmethode hoog.

Milieu

Cups moet wel de meest milieuonvriendelijke manier van koffiedrinken zijn die er is. Hoewel in theorie het aluminium recyclet kan worden, belandt in de praktijk veel van de cups bij het huisvuil. Zelfs als je wel alles netjes inlevert, het moet ook rendabel zijn om te recyclen. Het recyclagepercentage van aluminium is hoog, maar bruikbaar metaal scheiden van de andere materialen is een tijdrovend en kostbaar proces.

Het is niet vers

Het idee achter de capsules is dat het versgemalen koffie is en in een aluminium capsule lang vers blijft. Ter vergelijking met voorgemalen supermarktkoffie is dat het geval, maar de enige echte manier om verse koffie te krijgen is door zelf je koffiebonen te malen. Binnen 15 minuten na malen heeft je koffie al 60 procent van zijn aroma verloren (en geur is een groot deel van de smaakbeleving). Ongeacht de verpakking, de versheid van zelf je koffiebonen malen is niet te verslaan.

Toch een Nespresso kopen? Welke opties zijn er in 2024?

Op bol.com kan je ruim 90 verschillende Nespresso machines vinden, het is je vergeven als je niet kan kiezen. Een foute keuze is er niet, de koffie smaakt uit elke machine hetzelfde. Als je ook melkdrankjes als cappuccino met je machine wilt zetten verfijnt het beschikbare assortiment snel. Drink je voornamelijk zwart, of heb je een losse melkopschuimer, dan kan vooral een groter waterreservoir of opvangbak prettig zijn, dan hoef je deze minder vaak aan te vullen.

Beste koop: Magimix Inissia M105

Magimix Inissia M105

Mijn keuze voor een Nespresso machine komt uit de ‘basismodellen’ Inissia-serie. Een compacte machine, geen extra poes-pas alleen knopjes om te kiezen tussen Espresso en Lungo. Zo geniet je binnen enkele seconden van een warme en smaakvolle espresso! Deze eenvoudigheid, simpliciteit en vooral betaalbaarheid is precies wat ik zoek in een Nespresso machine. Het waterreservoir van 700 ml is ruim – voldoende voor 6 lungo’s – en ook de opvangbak voor lege cups is voldoende (+- 12 stuks). Dit in tegenstelling tot de vergelijkbare Krups Essenza Mini en Pixie die hoewel iets goedkoper en compacter zijn, hier teveel op inleveren.

De Inissia M105 is de ‘Klein maar Fijn’ Nespresso machine.

De grotere broer van dit model is Citiz serie, deze heeft minder plastic en grotere reservoirs maar neemt gelijk ook een sprong in prijs. De M105 daarentegen is de juiste balans functie en prijs, vandaar dat we deze aanbevelen als beste koop Nespresso apparaat.

Waterreservoir 700 ml
Opvangbak +- 12 cups
Melkspecialiteiten Nee

Check prijs

Beste met stoompijpje: Sage Creatista Plus SNE800BSS4ENL1

Sage Creatista Plus SNE800BSS4ENL1

In samenwerking met Sage is er ook een lijn Nespresso machines met stoompijpje. Voor wie serieus is over zijn melkdrankjes, thuis latte art wil serveren, of gewoon een prachtig RVS koffiemaker in de keuken wilt hebben, met de Sage Creatista Plus zit je goed. Dit merk maakt ook pistonmachines en geeft eindgebruikers altijd veel controle over de kleinste details. De instelbare watertemperatuur kan je koffie met veel heter water zetten dan andere Nespresso machines, en het volume van je drankje kunnen instellen is ook prettig. Al deze opties maken het gebruiksgemak niet beter, en aan het vakmanschap van Sage zit ook een serieus prijskaartje. Jammer is dan dat de bouwkwaliteit niet altijd de hoge verwachtingen van dit segment kan halen. Zo voelt de uitschuifbare lade voor kleinere kopjes wat gammel en de druiprooster goedkoop.

Het kroonpunt van de machine is natuurlijk het volautomatisch stoompijpje. In de doos zit ook een RVS melkkan en na enig oefenen maak je prachtig microschuim en kan je jezelf een heerlijke latte serveren. Alleen al dankzij de instelbare watertemperatuur en volume maak je met deze machine de beste Nespresso koffie. Als prijs geen kwestie is, dan is dit de machine die hoog op je lijstje moet staan.

Waterreservoir 1500 ml
Opvangbak +- 10 cups
Melkspecialiteiten Ja, met stoompijpje kun je handmatig alles maken

Check prijs

Beste volautomatische melkopschuimer: DeLonghi Gran Lattissima EN650

Sage Creatista Plus SNE800BSS4ENL1

Leuk die stoompijpjes, maar het hele idee van een Nespresso is met één knop koffie. Als je met ditzelfde gemak je cappuccino wilt maken, maar je geen zorgen wilt maken over het bacterievrij houden van een stoompijpje, zijn er meerdere volautomatische Nespresso machines om uit te kiezen. Belangrijk hierbij is het reinigen, vandaar onze keuze voor de DeLonghi Gran Lattissima die een goede reinigingsfunctie heeft en een vaatwasserbestendig melkreservoir.

Er zijn nog twee verschillende Latissima Nespresso’s modellen, de One en de Touch, deze zijn voordeliger maar hebben minder keuze in koffiedrankjes. Met de Gran Lattissima heb je niet alleen grotere reservoirs, maar ook met één druk op een knop een flat white of ristretto. Het melkreservoir van 500 ml is uitneembaar en in de koelkast te bewaren. De melkopschuimer produceert veel en mooi schuim, hoewel die wel de gewoonte heeft om eerst wat druppels water uit te hoesten. De machine kan na gebruik ook nog lang nadruppelen, de Gran Lattissima vlekvrij houden is daarom wel uitdagend. Veel reviewers klagen over het zwarte model ook dat deze stof aantrekt, iets waar de witte machine geen last van heeft.

Waterreservoir 1000 ml
Opvangbak +- 10 cups
Melkspecialiteiten Ja, automatisch: Cafe latte, Cappuccino, Latte macchiato, Flat White

Check prijs

Beste duo Nespresso: L’OR Barista Sublime LM9012

 L'OR Barista Sublime LM9012

Voor koffiefabrikant L’OR produceert Philips deze machine die ook compatible is met Nespresso cups. Jazeker, een concurrent van Nestlé die een machine maakt voor hun aluminium cups. Een uitstekende koffiemaker die hoewel gemaakt van plastic dankzij het matzwart ontwerp luxer en minder goedkoop aanvoelt dan andere machines. De watertank is met 800 milliliter ruim, alleen de opvangbak voor lege cups is wat klein zeker gezien het minder compacte formaat vergeleken met haar concurrentie.

De onderscheidende functie is dat je twee kopjes tegelijkertijd kan zetten, de kanttekening hierbij is dat dit alleen werkt met L’OR XXL cups. De machine herkent welk formaat capsules is geplaatst en past automatisch de hoeveelheid water aan. De XXL cups zijn nodig om twee kopjes tegelijkertijd te zetten, of om bijvoorbeeld een extra grote dubbele lungo te zetten van 220 ml.

Waterreservoir 800 ml
Opvangbak +- 6 cups
Melkspecialiteiten Nee

Check prijs

Nespresso capsules

De reden dat we geen Nespresso Vertuo machines aanbevelen, is dat er naast Nespresso Original inmiddels ook een ruime selectie in alternatieve cups beschikbaar is. Dat maakt in onze ogen de aanschaf van een Nespresso®-machines juist sterker; er wordt ook specialty koffie gebrand in cups en met huismerk koffiecapsules is de prijs per kopje een stuk aantrekkelijker. De Vertuo cups gebruiken een speciaal barcode systeem om alleen te werken met originele Nespresso.

Biologisch afbreekbare koffiecups

Geen gedoe met recyclen van je cups? Online vind je meerdere aanbieders van composteerbare koffiecapsules. Vaak gemaakt van mais en suikerriet kunnen deze cups na gebruik veilig bij het Gft-afval. Het nadeel hiervan is dat het minder luchtdicht is dan aluminium, lang bewaren is niet aan te bevelen.

Hervulbare koffiecups

Als je zelf je cups voorbereiden niet erg vindt zijn hervulbare koffiecups een goede uitkomst. Uit ervaring werkt het systeem waar je zelf een eigen folie op moet plakken, zoals Bluecup, het beste. Hiervoor heb je een fijne espressomaling nodig en 4 gram koffie (1 gram minder dan normaal, de cup is iets kleiner om het mesje in de machine niet te beschadigen). De koffie moet je niet te hard aandrukken, dit en de maalgraad kan enig tweaken vergen om de doorlooptijd goed te krijgen, maar uiteindelijk maak je koffie wat het origineel overtreft.

Tips & Tricks

Instelbaar volume

In een Nespresso cup zit 5 gram koffie, afhankelijk van machine zet dit 40 milliliter espresso (1:8 verhouding). Als je de koffie te waterig vindt kan je bij veel machines het volume aanpassen. Bij de Inissia kun je de knop ingedrukt houden en pas loslaten wanneer het gewenste volume is bereikt om permanent deze verhouding in te stellen.

Schoonmaken

Ontkalken en reinigen volgens de handleiding, speciale reinigingskoffiecapsules of ontkalkingstabletten, het is belangrijk om je machine soms wat aandacht te geven. Dit zorgt ervoor dat je koffie goed blijft smaken en je machine langer meegaat. Niet alle machines geven aan wanneer onderhoud nodig is, en wanneer is ook afhankelijk van je waterhardheid. Houd hier zelf ook een oogje op.

 

Hopelijk heb je wat nieuws geleerd over Nespresso machines en hebben we je keuze voor een nieuw apparaat wat makkelijker gemaakt. Mocht je er niet uitkomen of vragen hebben kun je altijd van je laten horen in de reacties hieronder.