Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is een Flat White?

In het kort, een flat white is een espressodrankje met een klein beetje gestoomde melk en een dunne laag microschuim.

De flat white is veelverkocht in koffiespeciaalzaken vanwege de gebalanceerde smaak van romige melk en sterke espresso. De fluweelzachte schuimlaag maakt dit drankje populair, maar waar komt het precies vandaan en hoe verschilt het van een latte? Lees verder om er alles over te leren!

Waar komt de flat white vandaan?

De flat white is ergens ontstaan in Australië of Nieuw-Zeeland in de jaren 80. Wie er precies het eerste was is nogal omstreden! Het oudste bewijs komt van de Australiër Alan Preston die foto’s heeft van zijn espressobar in Sydney uit 1985 waar flat white op de kaart staat. Maar andere claimen ook de uitvinder te zijn, zoals Fraser McInnes uit Nieuw-Zeeland die in 1989 in zijn café een gefaalde cappuccino serveerde “Sorry, It’s a flat white” waarna zijn zakenpartner het aan het menu toevoegde.

Moors Espresso Bar, Sydney, 1985 waar FLAT WHITE op de menukaart staat. Foto via flatwhitehistory.com.au

Wie de precieze uitvinder ook is, de naam en het drankje is waarschijnlijk ontstaan als tegenpool voor mensen die geen droge, dikke schuimlaag van een cappuccino wilde, maar simpelweg een platte witte schuimlaag.

In de 21e eeuw is de flat white overgewaaid naar Europa en Noord-Amerika, en het drankje is snel populair geworden. Eerst vooral bij koffiespeciaalzaken, maar tegenwoordig is het helemaal ingeburgerd en staat het ook op de kaart van Starbucks en is het te vinden als Dolce Gusto pads.

Hoe verschilt het van een latte of cappuccino?

Is een flat white dan niet gewoon een cappuccino of latte met minder schuim? Dat er verwarring bestaat over wat een flat white is, komt ook omdat er geen vaste definitie van het drankje is. Elk café of barista kan het anders maken, maar over het algemeen:

Een flat white wordt gemaakt met een dubbele shot espresso voor circa 160 ml koffie totaal (wat het sterker maakt dan een latte en cappuccino) geserveerd met een klein beetje gestoomde melk en een dun laagje microschuim. Het schuim is niet alleen een dunner laagje (circa 5 mm vs 10 mm en 15 mm bij latte en cappuccino) maar heeft ook een zachtere textuur met veel kleine bubbels omdat de melk ook korter wordt verwarmd.

Flat white werkt heel goed voor latte art!

Hoe maak je een flat white?

Tijd

5 minuten

Portie

1

Ingrediënten

14-18 gram koffiebonen
Heet of bijna kokend water
Espressomachine
Tamper
Weegschaal
Volle melk
Melkkan
Koffiemolen

1.

Weeg je bonen af voor een dubbele espresso. Maal ze fijn.

2.

Doseer de koffie in je portafilter en gebruik je tamper om de koffie aan te drukken. Zet de portafilter in zijn plek op de machine.

3.

Maak de espresso.

4.

Start met het stomen van je melk. Gebruik een kleine hoeveelheid lucht zodat de melk iets uit kan zetten. Stop met het stomen als de melkkan te heet wordt om aan te raken.

5.

Schenk je melk over de koffie en serveer je flat white!