Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wouter

De Beste Barista Melkkan Voor Jouw Koffie Kunst

Met een goeie espresso als basis maak je de beste latte! En wat is nou leuker dan een mooi kunstwerkje tevoorschijn te kunnen toveren op het melkschuim? Met wat oefening, een paar gratis YouTube instructie video’s en veel geduld kom je best al ver. Maar welke barista melkkan of melkopschuimkan is het beste geschikt voor jou?

In dit artikel maken we een vergelijking tussen 5 +1 modelletjes en geven je de tips over de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten tijdens je aankoop. Dingen zoals volume, vormgeving van de spuit en het handvat alsook materiaalkeuze komen aan bod.

Reeds jarenlang ben ik vaste klant – en ondertussen vriend – bij de top 20 cafés in Chiang Mai, Thailand; waar barista melkkunst een echte hype is! Mijn tips komen dus niet zomaar van het internet of uit een video, maar uit directe koffiebronnen zoals de kennis van wereldkampioen barista’s!

Barista Melkkannetjes Top 5+1

Je hoeft voor zo’n handig melkkannetje helemaal niet naar de speciaalzaak. Dit barista latte kunst hulpstuk is heel makkelijk online te vinden. Er is voor elk budget iets beschikbaar. Basis metalen modelletjes vind je al vanaf 12 Euro, met wat duurdere modellen ongeveer dubbel die prijs.

Deze melkopschuimkannen worden gemaakt van verschillende materialen en in allerlei formaten. Ze zijn beschikbaar met verschillende gietspuit vormgeving, met of zonder extra hulpstukken. Ook de breedte, het volume en het gewicht van de melkkan zelf zijn cruciaal. Over het belang van deze parameters hebben we het later wat meer in detail.

Maar eerst, mijn top vijf en de beste barista melkkan voor jouw keuken!

1. DeLonghi Barista Melkopschuimkan

DeLonghi Barista Melkopschuimkan
Mijn top! Ah, Delonghi, misschien wel mijn favoriet koffieaccessoires merk. Ze staan voor kwaliteit en dat zie je in dit barista melkkannetje. Gemaakt uit roestvrij gepolijst staal met een inhoud van 350 ml is deze ideaal geschikt voor thuisgebruik.

De gietspuit is de standaard ronde vorm maar heeft in het profiel een iets scherpere rand. Hierdoor ligt fijner melkschuimwerk ook zeker binnen handbereik. Combineer dit met de brede vormgeving, en je hebt een winner!

Ook het design is heel mooi en past in de meeste keukens.

De’Longhi melkopschuimkan op bol.com – #ad

2. Qualita Melkkan met Latte Art Pen

Qualita wordt mooi mijn nummer 2. Ook hier wordt met RVS gewerkt, hetgeen het ideale materiaal is voor een melkopschuimkan. Makkelijk te reinigen met simpel omspoelen en een goeie controle over de temperatuur van je melk.

Ondanks de brede vormgeving en het ideale volume van 350 ml was ik wat teleurgesteld door de vormgeving van de gietspuit. Die is naar mijn zin net iets te afgerond, hetgeen fijner melkschuimwerk wat moeilijker maakt. Maar, je krijgt er wel een gratis latte art pen bij om dit bij te sturen, dus das dan wel weer goed!

Qualitá melkkan op bol.com – #ad

3. Bialetti Melkopschuimkan

Italiaans design ten top. Deze 300 ml RVS melkkan van Bialetti ziet er strak en beeldig uit; super gepolijst als een spiegel en met zwevend handvat!

Dit is een iets smallere melkkan, vandaar een derde plaats. De vormgeving van de spuit is wel vrij scherp. Hiermee tover je dan ook de meest verfijnde melkschuim kunstwerkjes tevoorschijn, met geoefende hand. Dit is zeker geen beginnersmodel!

Bialetti Melkopschuimkan op bol.com – #ad

4. Leccur Barista Melkkan

Dit is een kanjer! Met 600 ml en een super rechttoe rechtaan vormgeving is deze melkkan voor barista’s echt wel uniek te noemen. Opnieuw van roestvrijstaal gemaakt is de extra brede vormgeving met afgeronde gietspuit bij dit ontwerp voor iedereen bruikbaar. Ook superhandig is de volumeaangeving binnenin de maatbeker!

Ideaal geschikt om mee te oefenen. Het handvat wordt ook niet heet, waardoor je er langdurig comfortabel mee kan gieten. Het is wel wat een lomper en zwaar ontwerp, zeker als je deze vult met hete melk, hetgeen de creatie van fijnere melkkunst misschien wat in de weg staat! Overweeg dit dus voor aankoop.

Leccur melkkan op bol.com – #ad

5. Motta Melkkan Set Italiaanse Stijl

Ik praat over volumes, breedte van toegang en gietspuit vormgeving omdat al deze factoren belangrijk zijn. Wil je graag wat meer experimenteren, dan ben je met deze dubbele deal van Motta aan het juiste adres.

Niet alleen zijn ze uniek qua vormgeving, kleur en gietspuit, de 350 en 500 ml kannetjes zijn ook prachtig. Bovendien zijn deze beschikbaar in mooi zwart en andere kleuren; een leuke variatie op het misschien wat saaiere RVS grijs.

Jammer genoeg is de toegang bovenaan nogal nauw bij beide modellen, en is de gietspuit net iets te afgerond voor mij; maar ze krijgen toch een welverdiende 5de plaats.

Motta melkkan op bol.com – #ad

Kenmerken Van De Beste Barista Melkkan

Breedte

Wanneer ik het over breedte heb dan gaat het over de toegangsopening bovenaan. De belangrijkste reden hiervoor is dat je bij het opschuimen van melk een vortex moet kunnen laten ontstaan. Deze draaibeweging zorgt samen met een evenredige hitte verdeling voor het ontstaan van microschuim in je melk. Dit type melkschuim is heel stabiel en zorgt voor melkschuimkunst die lang mooi blijft, met scherpe lijnen en vormgeving!

Het is bovendien ook makkelijk om melk bij te kunnen vullen. Maar ook om je latte art pen in te voegen of er met een lepeltje wat onzuiverheden uit te vissen. Het maakt visuele controle van het melkschuim ook makkelijker en laat achteraf vlot reinigen toe.

Melkopschuimkan Materiaalkeuze

Het materiaal waarvan een barista melkkan gemaakt wordt is zeker van belang. Zowel gewicht als duurzaamheid en temperatuurgeleiding worden hierdoor beïnvloedt.

Wil je de beste resultaten behalen, kies dan altijd voor roestvrijstaal of RVS. Er zijn goedkopere modelletjes melkkannen beschikbaar gemaakt uit silicone en plastic, maar deze gebruik ik nooit meer! Niet alleen lekt het goedkoopste plastiek soms een nare geur in je melk – hetgeen niet gebeurt met silicone – maar dit materiaal geleidt de warmte heel slecht.

Zo heb je geen controle over de temperatuur van je melk en riskeer je verbrand melkschuim op je lekkere koffie te gieten. En misschien over je vingers, aangezien al deze materialen wat slapjes worden wanneer ze een hete vloeistof bevatten. Geen aanrader dus!

TIP! Vermijdt ook glazen melkkannen. Ook hier is de hittegeleiding ver van optimaal. Ze zijn bovendien ook super fragiel!

Vormgeving Gietspuit

Misschien lijkt dit wel een overbodig detail, maar niks is minder waar! Er bestaan allerlei vormen van gietspuiten, kort en lang, breed en smal, standaard rond of scherp van spuit, etc…

Elk aspect heeft een invloed op de doorstroming van je melkschuim bij het opgieten van je barista kunstwerken! Zonder te veel details aan te halen dien je als gouden regel het volgende onthouden.

Hoe breder en ronder de gietspuit, hoe makkelijker deze te gebruiken is om melkschuim vlot in vorm te laten vloeien op het oppervlak van je kopje koffie. Wil je echter meer verfijnde resultaten tevoorschijn halen, dan heb je een fijnere en scherpere gietspuit vormgeving nodig. Hiervoor moet je echter wat meer oefenen, aangezien dit voor een ongeoefende hand niet evident is.

Als laatste toevoeging vermeld ik hier graag ook de latte art pen als hulpstuk. Met dit kleine tool in de hand corrigeer je de vloeiratio’s van je melkschuim, breng je kleinere details in je ontwerp aan en corrigeer je eventuele foutjes.

Barista Bekertje Volume

Het volume van je kannetje staat in relatie tot de kwaliteit van je melk microschuim, gietgemak, totaal gewicht en ook de breedte. Kleinere kannetjes zijn vaak wat smaller bovenaan.

Ik kies graag een barista melkkan met een volume tussen de 300 en 500 ml. Dus ideaal 2 tot 3 maal het volume van je kopje koffie! Zo garandeer je de beste kwaliteit melkschuim.

Kleinere volumes zijn niet echt geschikt voor veelvuldig gebruik. Kies je een groter volume dan wordt het fijner gietwerk toch wat belemmerd door het gewicht.

Ontwerp en Vormgeving Melkkan

Of iemand een ontwerp leuk vindt of niet blijft natuurlijk altijd een persoonlijke voorkeur. De meeste barista melkopschuimkannen deze naam waard zijn gemaakt van RVS en ongekleurd. Dus mooi gepolijst of mat geborsteld, maar metaalgrijs is de kleur. Wel hou ik van de kleuren opties bij Motta en de indicatie van het melkvolume binnenin bij Leccur.

Handvat keuze is ook niet onbelangrijk. Je wil liefst een stevige, maar comfortabele greep op jet melkkan hebben, zodat je precies kan gaan werken! Hiervoor is het open handvat van Bialetti misschien wel het best geschikt.

Maar voor ontwerp kies ik toch functionaliteit, en dan is zo’n handvat dat niet te heet wordt zoals bij Leccur best wel handig.

Barista Melkkan – Jouw Latte Kunst Toverstaf!

Met je nieuwste model barista melkkan in de hand tover je de mooiste melkschuim creaties nu makkelijk zelf tevoorschijn! Of je nu kiest voor een klassiek model met ronde gietspuit of een professioneel scherpere vormgeving, kies ALTIJD voor duurzaam RVS als materiaal!

Maar, het moet vooral goed in de hand liggen, want melkschuimkunst gaat ook over precisie. Hierin speelt persoonlijke voorkeur dan ook een grote rol.

Ik ben er van overtuigd dat de vergelijkende studie van vijf modellen samen met onze gedetailleerde tips over vormgeving van de beste barista melkkan je voldoende informatie gaf om zelf een bestudeerde keuze te maken.

Blijf experimenteren, blijf oefenen, en vergeet niet om ons je resultaten te tonen! Tot de volgende kop koffiekunst!