Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is een caffe latte?

In het kort, een caffè latte is espresso (⅓) met veel warme gestoomde melk en een kleine schuimlaag (⅔). Latte is een klassieke ontbijtkoffie met een romige toegankelijke smaak.

Waar komt het vandaan?

Afgekort tot vaak gewoon Latte, Italiaans voor melk. Dit koffiedrankje wordt veel besteld in Amerikaanse en Europese koffietentjes, maar gebruik de afkorting niet als je in Italië bent, dan krijg je gewoon een glas melk.

Melk is vanaf het begin een populaire combinatie geweest voor koffie. Veel culturen kennen dan ook een variant van de caffè latte. Zo drinken ze in Frankrijk een grand crème, in Spanje een café con leche en in Duitsland een Milchkaffee. Aan het eind van de 20e eeuw is het drankje populair geworden, in de Verenigde Staten in de jaren tachtig claimen ze het drankje uitgevonden te hebben. “Het is totaal anders dan een cafe con leche omdat het gemaakt is met Arabica bonen” zei de café-eigenaar Robert Wolfson destijds over de Latte op zijn menukaart. Een onderscheid in Robusta en Arabica is er niet meer, maar een Latte is ondertussen ingeburgerd als koffie met veel warme melk.

Hoe verschilt het van cappuccino, wat maakt het uniek?

Het is je vergeven als je alle koffiedrankjes niet uit elkaar kan houden. De caffè latte is vergelijkbaar met een cappuccino, maar wordt gemaakt met meer melk en juist veel minder melkschuim. Deze verhoudingen maakt het anders. De koffiebasis is 1/3 espresso, niet filterkoffie zoals bij koffie verkeerd. De andere tweederde is romige melk, met een klein schuimlaagje om het af te maken.

Latte Art gaat hand-in-hand met latte.

Tegenwoordig zijn er ook veel variaties op de Latte te vinden. Gemaakt met een melkalternatief zoals amandelmelk of met een extra toevoeging als chocolade zoals bij de mocha.

Hoe maak je een latte?

Tijd

5 minuten

Portie

1

Ingrediënten

6-8 gram koffiebonen
Espressomachine
Tamper
Volle melk
Melkkan

1.

Weeg je bonen af voor een espresso. Maal ze medium-fijn.

2.

Doseer de koffie in je portafilter en gebruik je tamper om de koffie aan te drukken. Zet de portafilter in zijn plek op de machine.

3.

Maak de espresso.

4.

Start met het stomen van je melk. Houdt het stoompijpje net onder het oppervlak totdat de melk in omvang verdubbeld is. Beweeg het stoompijpje vervolgens naar beneden en naar de zijkant om een spiraalvormige draaikolk te creëren voor de zijdezachte microschuimbubbels die kenmerkend zijn voor een latte. Stop met het stomen als de melkkan te heet wordt om aan te raken.

5.

Schenk je melk over de koffie in een hoek van ongeveer 20 graden en serveer je caffè latte!