Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is een Americano?

In het kort, Americano koffie is een espresso aangevuld met heet water.

Ben je gek op zwarte koffie met een rijke volle smaak? Wil je de tijd nemen voor je koffie en meer volume dan een kleine espresso? Dan is de Americano misschien wel de perfecte koffiedrank voor jou. Je kan het helemaal naar smaak aanpassen, wil je een korter maar sterker drankje dan gebruik je minder water en wil je iets milder dan voeg je wat meer water toe! In dit artikel vertel ik je alles wat er is te weten over dit klassieke drankje.

Het ontstaan van de Caffè Americano

De term Americano om een koffie te omschrijven duikt voor het eerst op in een verhaal geschreven door Somerset Maugham, gebaseerd op zijn ervaring bij de Britse geheime dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef hij Ashenden: Or the British Agent. Gepubliceerd in 1927 drinkt hier de James Bond van het verhaal “an americano” in een café in Napels tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het beroemde, maar niet te bevestigen, verhaal is dat de koffie is ontstaan doordat Amerikaanse soldaten gestationeerd in Italië de donkere en rijke espresso die de lokale bevolking dronk niet konden waarderen. Om het meer op de herkenbare drip-brew koffie te laten lijken werd de koffie aangelengd met een kop heet water. Meestal lees je dat dit tijdens de Tweede Wereldoorlog zou zijn, maar als het drankje uit Somerset Maugham’s verhaal hetzelfde is, zou het om de Eerste Wereldoorlog moeten gaan. Na 1917 hebben ook Amerikaanse troepen aan het Italiaanse Front gevochten. Wat de oorsprong ook is, “Caffè Americano” het Italiaanse voor “Amerikaanse koffie” is synoniem komen te staan met dit koffiedrankje.

Hoe maak je een Americano?

Dat een Americano bestaat uit maar twee ingrediënten betekent niet dat er niet veel gedebatteerd wordt over de beste manier om het te zetten. Gebruik dit als leidraad en experimenteer zelf, bijvoorbeeld een blinde proef tussen de verschillende recepten.

Water eerst, of Espresso eerst?

Mijn voorkeur is om mijn Espresso in een mok met heet water te gieten. Met het water eerst en dan de Espresso blijft de crema intact en lijkt ook het eindresultaat beter te smaken.

Andere noemen dit een Long Black en vinden dat bij een Americano de Espresso eerst moet.

De temperatuur

Doordat de koffie al gebrouwen is maakt de temperatuur van het water minder uit. Mijn koffie vind ik het lekkerst om te drinken als deze goed heet is, zo rond de 70-80 °C.

Je kunt ook ijsblokjes gebruiken en er koud van genieten. Op een warme zomerdag is dat een heerlijke manier om af te koelen!

Verhouding

De sterkte van je koffie is natuurlijk ook heel persoonlijk en ook hier zijn geen foute antwoorden. Een ratio van 1:1, soms een Italiano genoemd, is heel sterk. Gebruikelijker is een 1:2 of 1:3 verhouding. Minder wiskundig: een beker vullen en ruimte over houden voor een (dubbele) Espresso werkt natuurlijk ook!

Tijd

5 minuten

Portie

1

Ingrediënten

14-18 gram koffiebonen
Heet of bijna kokend water
Espressomachine
Tamper
Weegschaal
Koffiemolen

1.

Weeg je bonen af voor een dubbele espresso. Maal ze fijn.

2.

Doseer de koffie in je portafilter en gebruik je tamper om de koffie aan te drukken. Zet de portafilter in zijn plek op de machine.

3.

Maak de espresso.

4.

Verwarm water tot 70-75 graden Celsius.

5.

Giet de espresso in het hete water. Meng 1 deel espresso tot 2 delen water.