Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is een cafe creme?

Nog meer dan andere koffiesoorten is er geen vaste definitie van wat een café crème is en wat niet. Zelfs de spelling is niet heel consequent (caffe creme en caffè crema zie je ook).

In de jaren 40-50 werd café crème voor het eerst gebruikt. Dit was de hedendaagse espresso, het toen nog nieuwe drankje produceert een crema, de naam “koffie crème” lag voor de hand. Espresso won uiteindelijk en werd de enige term. Vanaf de jaren 80 duikt de naam weer op (o.a. in Zwitserland, Noord-Italië) voor een nieuw drankje. De term wordt gebruikt om een langere espresso te omschrijven. Een “normale zwarte koffie” qua inhoud (180–240 milliliter), maar wel met de gewilde espresso crema.

Wat maakt het anders dan andere drankjes?

Het verschilt dus per regio en barista, maar een definitie is als volgt. Om een café crème te zetten maak je een espresso met een grovere maling en een langere doorlooptijd (35–40 seconden). Dit resulteert in meer koffie met een iets mildere verhouding, een stuk toegankelijker dan een espresso.

Een café crème van Jura

Klinkt dat bekend voor je? Dan denk je waarschijnlijk aan een Lungo! Dat is ook een langer espresso drankje. Is dat dan hetzelfde? Het antwoord is nee. De andere maalgraad is het grote verschil. Dit verandert de snelheid van de extractie wat een ander smaakprofiel oplevert. Dat proefverschil is misschien alleen voor de echte puristen, maar helemaal identiek is een lungo en café crème met deze definitie niet.

Het heeft ook veel overlap met een Americano, alleen minder sterk doordat de verhoudingen koffie:water anders is. Americano’s worden gemaakt met een (dubbele) espresso en voor de andere helft heet water.

Doordat het een andere maalgraad nodig heeft, zie je dit drankje niet vaak in lokale cafés. Ook in Engelstalige landen is dit een weinig bekende koffiesoort. Als je er specifiek naar op zoek gaat kan het nog wel eens een lastig te vangen koffiesoort zijn!

Waar dit drankje vooral te vinden is? In volautomatische espressomachines!

Krups volautomatisch espressomachine zet espresso van 100 ml.

Met een selectie aan melkdrankjes, choco en espresso is de café crème de optie voor een gewoon bakje koffie. Onder andere Jura, DE en Melitta hebben koffiemachines met een optie voor deze koffiesoort. Op mening kantoor wordt er dus café crème gedronken!