Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is koffie verkeerd?

Jij denkt natuurlijk; hoe kan koffie ooit verkeerd zijn‽ Om te begrijpen waar dit typische Nederlandse koffierecept vandaan komt beginnen we bij de naam. Het woord ‘verkeerd’ is een tegenpool van wat als het Nederlandse normaal wordt gezien. Dat is, zwarte koffie of hooguit met een scheutje (koffie)melk. Niet te veel melk, dat zou verkeerd zijn!

Hoe maak je koffie verkeerd?

Het is een drankje wat vooral thuis gedronken wordt. De Italiaanse Espressomachines in de horeca zijn hier niet zo goed voor (daar bestel je cappuccino). Dus ‘gewoon’ uit het filterkoffiezetapparaat. Omdat het eigenlijk alleen in huishoudens wordt gedronken is er geen officieel recept voor, iedereen maakt het op zijn eigen manier. Of, beter gezegd: Koffie verkeerd kan je niet verkeerd maken.

Je hebt alleen koffie en (halfvolle)melk nodig. Verwarm je melk in een steelpannetje of in de magnetron, zorg dat het niet kookt (< 80 oC). Dit schenk je vervolgens naar smaak bij de koffie. De een maakt het met de helft melk, de andere helft koffie. Voor andere is het meer melk met een beetje koffie. Naar smaak, zo verkeerd als je zelf wil!

Het klassieke recept is ½ warme (halfvolle)melk en ½ (filter)koffie.

Wat maakt het uniek?

Johan Nieuhof

De naam alleen maakt dit drankje typisch Nederlands. De ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit toegepast op de hoeveelheid koffie in je melk. Je koffie aanpassen naar wat je zelf lekker vindt, is natuurlijk nooit verkeerd. We kunnen ook een klein beetje de eer strijken met de uitvinding van koffie met melk. Daar krijgt namelijk de Nederlandse wereldreiziger Johan Nieuhof de credits voor. Hij experimenteerde hiermee rond 1660 nadat hij in China de elite thee met zoete-melk had zien drinken.

Helemaal uniek Nederlands is het natuurlijk niet. In andere landen drinken ze – uiteraard – ook koffie met (veel) warme melk. De verhoudingen zijn soms wat anders, maar staan bij ons ook niet vast. In België noemen ze dit een Lait Russe, in Frankrijk Café au Lait en in Zwitserland drinken ze Café Renversé.

Samengevat: Koffie verkeerd is niet op basis van espresso, maar filterkoffie. De melk wordt niet opgeschuimd of gestoomd — alleen verwarmd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Latte, of een Flat White, welke met espresso én gestoomde melk gemaakt worden.