Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Wat is een cappuccino?

In het kort, een cappuccino is een koffiedrankje bestaande uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim (⅓ deel van elk). Cappuccino is waarschijnlijk het bekendste espressodrankje. Dit veelbestelde drankje combineert de krachtige kick van espresso met de toegankelijkheid van melk.

De oorsprong van de cappuccino

Portret van Kapucijner, 1872 – Jan Zasiedatel

De cappuccino heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot Wenen, waar het oorspronkelijk ‘Kapuziner Kaffee’ werd genoemd. In de hoofdstad van Oostenrijk dronken mensen koffie waarin hete melk werd geschonken, al dan niet opgeschuimd. De koffiedrinker kon zelf kiezen hoeveel hete melk er werd toegevoegd, waardoor de kleur van de koffie veranderde. Bij het toevoegen van weinig melk bleef de koffie zijn donkerbruine kleur behouden, vergelijkbaar met de kap van de Kapucijner monnik.

In een café bestelde men een ‘Kapuziner’ als men koffie met weinig melk wilde. Daarnaast was er de ‘Franziskaner’, waar meer melk aan werd toegevoegd, verwijzend naar de lichtbruine kleur van de habijt van de Franciscanen. De Kapuziner is rond de 1930’s in Italië geëvolueerd tot de espresso + melkschuim cappuccino die we vandaag kennen.

Het betere alternatief voor cappuccino

Ondanks de populariteit van cappuccino’s, is het niet mijn favoriete espressodrankje met melk. Het voornaamste probleem met cappuccino’s is de onbalans tussen de koffie, melk en het schuim. Het melkschuim is vaak te droog en overheerst de smaak van de espresso, waardoor het een minder aangename ervaring wordt. Je neem een slok droog schuim, wat eigenlijk gewoon niet zo lekker is. In plaats daarvan raad ik je aan om de volgende alternatieven te proberen:

  • Flat white: Deze drank heeft dezelfde verhouding van koffie en melk als een cappuccino, maar met minder melkschuim. Het resultaat is een zijdezachte textuur en een meer uitgesproken koffiesmaak.
  • Cortado: Deze drank bevat meer melk dan een cappuccino, maar zonder melkschuim. Het is een uitstekende optie voor mensen die de intense smaak van espresso willen verzachten zonder een overdaad aan schuim.

Hoe maak je een cappuccino?

Tijd

5 minuten

Portie

1 cappuccino

Ingrediënten

6-8 gram koffiebonen
Espressomachine
Tamper
Volle melk
Melkkan

1.

Weeg je bonen af voor een espresso. Maal ze medium-fijn.

2.

Doseer de koffie in je portafilter en gebruik je tamper om de koffie aan te drukken. Zet de portafilter in zijn plek op de machine.

3.

Maak de espresso.

4.

Start met het stomen van je melk. Houdt het stoompijpje net onder het oppervlak totdat de melk in omvang verdubbeld is. Beweeg het stoompijpje vervolgens naar beneden en naar de zijkant om een spiraalvormige draaikolk te creëren voor de zijdezachte microschuimbubbels die kenmerkend zijn voor een latte. Stop met het stomen als de melkkan te heet wordt om aan te raken.

5.

Schenk je melk over de koffie in een hoek van ongeveer 20 graden. Begin met het schenken van het melkschuim in het midden van de espresso en beweeg langzaam naar de rand van het kopje om een mooie laag schuim te creëren.

6.

Serveer je cappuccino!