Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Koffie soorten blenden

Wat zijn de verschillen tussen Arabica en Robusta koffie?

Je zou het misschien niet verwachten, maar alle denkbare koffie variëteiten zijn afkomstig van slechts twee soorten koffiebonen: de Arabica en de Robusta. Hoewel er tientallen andere soorten in het wild bestaan, worden alleen deze twee geproduceerd voor consumptie. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de Arabica en de Robusta bonen?

Waar komen deze koffiesoorten vandaan en welke van de twee wordt het meest gedronken? In dit artikel leggen we uit welke kenmerken ze van elkaar onderscheiden en hoe deze de smaak en kwaliteit van de koffie beïnvloeden.

Oorsprong van de bonen

arabica vs robusta verschillen
Foto: Café Royal

Arabica is de meest gedronken koffiesoort ter wereld. Meer dan driekwart van de wereldproductie is gewijd aan Arabica bonen met Brazilië als voornaamste producent. De planten met Arabica bonen groeien voornamelijk in Zuid-Amerika en kunnen alleen geteeld worden op grote hoogte. De koffievelden bevinden zich meestal tussen de 1000 en 2000 meter en over het algemeen kun je stellen dat de kwaliteit van de koffie evenredig stijgt met het aantal meters.

Robusta bonen groeien juist in lagergelegen gebieden, tussen de 200 en 700 meter. In landen zoals Indonesië, Vietnam en Afrikaanse landen worden Robusta bonen gegroeid.

De smaak van Arabica vs. de smaak van Robusta

Foto: Perk Coffee

De smaak van Arabica laat zich het beste omschrijven als zacht en vol met daarbinnen een rijk scala aan variaties. Het aroma is voor veel mensen niet te uitgesproken, wat de grote populariteit van de soort verklaart. Doordat de bonen wat groter en ovaler zijn, zijn ze minder bitter dan de kleine, ronde Robusta. Daarentegen wordt de kracht en het bittere van de Robusta vooral in espresso’s hooggewaardeerd.

Kenmerkend voor de Arabica boon is dat deze de helft minder cafeïne bevat dan de Robusta. Cafeïne is een natuurlijke afweer tegen parasieten en ziekten, maar omdat de Arabica op grote hoogte groeit, heeft de soort daar sowieso minder last. De Robusta beschermt zich juist met de hoge dosis cafeïne tegen schadelijke invloeden.

Productie- en consumptiekosten

De Arabica boon stelt hoge eisen aan de teelt. Deze soort gedijt alleen op grote hoogte in een koel, subtropisch klimaat. De plant is kwetsbaar en moet met zorg behandeld worden. Omdat de ideale omstandigheden slechts op een beperkt aantal plaatsen voorkomen, wordt de Arabica boon op minder grote schaal geproduceerd dan de Robusta. Dit verklaart de hoge productiekosten.

Bovendien is Arabica over het algemeen van betere kwaliteit dan Robusta, wat in combinatie met de grote vraag en het beperkte aanbod tot hogere consumptieprijzen leidt. Robusta daarentegen is een sterkere soort, die makkelijk te verbouwen is. Het grote aanbod en de lage productiekosten maken deze koffie aanzienlijk goedkoper.

100% Arabica en Robusta blends

Arabica staat bekend als koffie van de hoogste kwaliteit. De zachte smaak maakt deze bonen voor de meeste koffiedrinkers zeer geschikt. Deze koffiebonen hoeven dan ook niet gemengd te worden met een andere soort (de Robusta) om meer aroma te krijgen. Op de verpakking staat dan ook meestal expliciet vermeld dat de koffie gemaakt is van 100% Arabica.

Koffie soorten blenden
Foto: Moona Coffee

De stevige smaak van Robusta is voor veel mensen echter te veel van het goede. Daarom wordt Robusta vaak gebruikt in blends. Met uitzondering van diverse espresso’s. Hiervoor leent de kracht en bitterheid van Robusta zich wel weer uitstekend.

Energieniveau

De hoeveelheid cafeïne in Robusta koffie zorgt voor een aangename energy boost. Voor mensen die halverwege de werkdag wel een zetje kunnen gebruiken, kan een lekkere Robusta blend ze er net weer bovenop helpen. Omdat Robusta van het goedkopere soort is en veel in melanges en instant koffies te vinden is, kun je er gerust vanuit gaan dat automaten op het werk juist die bonen bevatten.

De duurdere Arabica’s nodigen met hun volle, ietwat zoetige smaak misschien meer uit tot ontspannen genieten. Mocht je vanwege het hogere suikergehalte (twee keer zoveel als in de eerstgenoemde soort) na je Arabica een dip ervaren, dan kun je jezelf altijd weer oppeppen met een krachtige Robusta.

Persoonlijke smaak

Zoals bij alles in het leven draait het ook bij koffiedrinken uiteindelijk om persoonlijke smaak. Bij sommige mensen hoef je niet aan te komen met minder dan de hoogste kwaliteit pure Arabica. Andere nemen met alle plezier genoegen met een Robusta blend uit de plaatselijke supermarkt.

Ga met de opgedane kennis over Arabica en Robusta op zoek naar jouw ideale melange en experimenteer met verschillende smaken tot je het perfecte kopje koffie gevonden hebt.