Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wat is de beste koffie temperatuur en hoe krijg je die?

De smaak van koffie wordt bepaald door vele factoren zoals de branding, het verwerkingsproces, de maalgraad etc. Een ander essentieel onderdeel van het perfecte kopje koffie is de temperatuur! Te heet en de koffie wordt bitter. Te koud en de koffie smaakt slap. Dit heeft te maken met de extractie van het aroma.

Wat dan wel de beste koffietemperatuur is en hoe je die krijgt, leggen we je graag even uit.

96 graden is de ideale koffie temperatuur

Knappe koppen hebben er lang over nagedacht. Ze hebben geproefd, getest en vergeleken en kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat de ideale koffietemperatuur 96 graden is. Bij die temperatuur worden de aroma’s het beste opgenomen en komen de geur- en smaakstoffen het meest tot hun recht.

Is het water kouder, dan is de opname niet voldoende en smaakt de koffie slap. Is het water te heet, dan verbrandt de koffie en smaakt hij bitter of scherp.

Meten is weten

De meeste koffiezetapparaten verwarmen het water automatisch tot de juiste temperatuur. Gebruik je een cafetière om koffie mee te zetten, dan zal je zelf die 96 graden moeten zien te bereiken. Dat kan je op verschillende manieren doen.

  • De waterkoker eerst 3 tot 4 minuten laten afkoelen voordat je opschenkt
  • De waterkoker nét voor het kookpunt uitschakelen

Wil je echt serieus koffie zetten? Er bestaan ook waterkoker met een ingebouwde thermometer die het water op éxact 96 graden kunnen krijgen én houden.

Tefal Express Control KI240D10 - Waterkoker 56,00 Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis Tefal Express Control KI240D10 - Waterkoker

Extra tip: Gebruik vers water

Niet alleen de temperatuur is belangrijk voor de extractie van de koffie aroma’s. Ook de versheid van het water speelt een grote rol. Als het water al een dag of zelfs langer in het reservoir zit, heeft het omgevingsgeuren opgenomen en aan zuurstof verloren. Dit heeft nadelige gevolgen voor de smaak, die er bitter door kan worden.

Vers koud kraanwater gebruiken is prima. Maar hier kan wel meer kalk of ijzer inzitten dan gefilterd of mineraalwater wat de smaak kan beïnvloeden.

Met een beetje extra aandacht voor het zetten van koffie maak je van dit ogenschijnlijk simpele dagelijkse ritueel echt iets speciaals. Dan wordt koffiedrinken een moment van puur genieten.