Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Hoeveel cafeïne zit er in een kop koffie?

Van alle producten waar van nature cafeïne in zit, is koffie de bekendste. Ook thee en cacaobonen bevatten cafeïne, maar deze opwekkende stof is nergens zo veel aanwezig als in koffiebonen.

Wanneer cafeïne in beperkte mate genuttigd wordt, kan het positieve effecten hebben. Zo kan het concentratievermogen verbeteren, vermoeidheid bestrijden en zelfs het uithoudingsvermogen van sporters vergroten. Een teveel aan cafeïne kan echter slapeloosheid, hoofdpijn en onrust in de hand werken.

Reden genoeg dus om eens te kijken naar de hoeveelheid cafeïne in koffie.

Waarvan hangt de hoeveelheid cafeïne af?

Hoeveel cafeïne er in koffie zit, is onder andere afhankelijk van de soort. De Arabica koffieboon bevat de helft minder cafeïne dan de Robusta boon (Lees ook: Verschil tussen Arabica en Robusta). Daarnaast is ook de branding van invloed op het cafeïnegehalte. Donker gebrande bonen hebben een diepere smaak, maar minder cafeïne dan licht gebrande bonen. Ook de manier van zetten maakt verschil. Filterkoffie, oploskoffie en espresso kunnen aanzienlijk afwijken in hoeveelheid cafeïne.

Cafeïne per kop

Een kop normale filterkoffie van ongeveer 225 ml bevat gemiddeld zo’n 100 mg cafeïne. Oploskoffie daarentegen bevat zeker de helft minder aan cafeïne. In een mok van 225 ml, aangemaakt met twee lepels instantkoffie en warm water, zit tussen de 30 en 60 mg cafeïne.

De hoeveelheid cafeïne in een espresso zit daar met bijna 65 mg tussenin. Kanttekening daarbij is wel dat espresso vanwege de kleine hoeveelheid per kopje een vertekend beeld geeft. Een dubbele espresso, wat ongeveer overeenkomt met een halve kop normale koffie, bevat al 125 mg cafeïne.

Is cafeïnevrij ook echt cafeïnevrij?

Koffieliefhebbers die de nadelige effecten van een teveel aan cafeïne liever vermijden, vinden in cafeïnevrije koffie een prima alternatief. Maar is cafeïnevrij ook echt vrij van cafeïne? Het antwoord daarop is nee.

Cafeïnevrije koffie bevat nog steeds een kleine hoeveelheid cafeïne. In een kop filterkoffie is dat gemiddeld nog zo’n 3 mg. Maar vergeleken met de 100 mg van de normale koffie bijna niks meer dus. Om hiervan nog vervelende effecten als onrust en slapeloosheid te ondervinden, is dat dan ook echt te weinig.