Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is Crema?

In het kort, crema is de prachtige roodbruine schuim bovenop een goed gemaakte espresso.

Vers geroosterde koffie geeft kooldioxide af. Tijdens het branden komt er CO2 vrij die vast komt te zitten in de boon zelf. De meeste van deze gassen ontsnappen de eerste dagen na het roosteren (degassing) maar er blijft altijd iets achter in de boon. Wanneer je koffie in contact komt met heet water neemt de snelheid waarmee deze gassen vrijkomen weer toe. Zo zorgt deze CO2 ervoor dat jij bubbels in je net geschonken koffie ziet verschijnen.

De oorsprong van Crema

“Crema” is Italiaans voor “Crème”, maar heel romig is het schuim niet. Hoe zit dat? We hebben koffiemachinemaker Achille Gaggia hiervoor te danken. De Espresso machine die hij in 1938 in Milaan op de markt bracht gebruikte geen stoom maar warmwaterdruk om espresso te bereiden. De hoge druk zorgt ervoor dat er meer CO2 vrijkomt waardoor espresso een karakteristiek zacht laagje schuim op het eindresultaat heeft.

Op oude Gaggia espressomachines staat met trots “Crema Caffe Naturale”

De eerste klanten zullen Gaggia gevraagd hebben waarom er een raar laagje schuim op hun koffie zit. De slimme zakenman begreep dat het schuim zijn pistonmachines uniek maakte en van deze ‘zwakte’ maakte hij een sterkte door op zijn machine “Crema Caffe Naturale” te zetten, grofweg vertaald “Natuurlijke koffie crème”.

Maakt Crema een espresso lekkerder?

Crema is belangrijk. Met een goede laag crema op je espresso weet je dat de barista deze goed heeft bereid en verse bonen heeft gebruikt. Het ziet er ook aantrekkelijk uit, en hierdoor belangrijk voor de totaalbeleving, maar echt heel lekker is het niet.

Crema bestaat ook uit vetten, proteïnen en suikers die de smaak beïnvloeden. Koffiepuristen zullen het je niet in dank afnemen, maar als je met twee lepels de crema van je koffie schep en roer zal je merken dat de koffie minder bitter is en een mindere gebrande smaak heeft. Probeer het maar eens met een blinde test!

De kleur van crema wordt bepaald door de koffie zelf. Een donkere roast heeft een donkere crema. De hoeveelheid schuim wordt bepaald door hoe vers de koffie is, ook produceren Arabica bonen meer crema en komt er met een donkere branding meer CO2 vrij waardoor je ook meer crema krijg.

Samengevat, crema is prachtig, en noodzakelijk, maar het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Met wat meer of minder schuim zal je koffie niet zozeer beter smaken.