Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Klassiek White Russian recept

De White Russian is een verrassend makkelijk te maken koffiecocktail. Het smaakt naar een milkshake met chocoladekoffie – waar je dronken van wordt. Als koffieliefhebber moest ik deze dus met je delen!

Het gerucht gaat dat het oorspronkelijke drankje, de Black Russian, voor het eerst geschonken is door onze zuiderburen. De barman in Hotel Metropole in Brussel zou ter ere van de Amerikaanse ambassadeur van Luxemburg dit drankje ontwikkeld hebben in 1949. Later in de jaren zestig werd er room aan toegevoegd, wat de kleur én naam veranderde. Het was nooit een bijzonder veelbesteld drankje, totdat de 1998 film “The Big Lebowski” het een icoon maakte. Het lievelingsdrankje van Jeff Bridges karakter —The Dude — hij drinkt er tijdens de duur van de film negen! Zowel de film als de cocktail werd direct een cultklassieker.

“Hey, Careful, Man, There’s A Beverage Here!” — The Dude

Hoe maak je het?

Met slechts 3 ingrediënten is het niet moeilijk om deze cocktail te maken, je hebt ook geen speciale barspullen nodig. Maar, het zijn waarschijnlijk wel ingrediënten die je niet standaard in huis hebt.

The Dude maakt een White Russian.

Wodka

Wat het drankje Russisch maakt: de wodka. The Dude drinkt het met Absolut Vodka, zelf kies ik voor de Poolse Grasovka met een grasspriet. Natuurlijk kun je ook hogere kwaliteit wodka met een zachtere smaak gebruiken zoals Grey Goose.

Koffielikeur

Het klassieke koffielikeur voor bij de White Russian is Kahlûa. Deze in Mexico gemaakte likeur wordt gemaakt met rum, suiker en 100% Arabica koffiebonen. De diepbruine rum combineert meerlaagse smaken van zwarte koffie en zoete boter en combineert heel goed met room. Maak je voor het eerst een White Russian? Scoor dan een fles Kahlûa. Wil je variëren kijk dan eens naar andere koffielikeuren zoals Tia Maria voor meer een vanille hint of Licor 43 Baristo voor rijpe fruit en citrus tonen.

Heavy cream (slagroom)

35% vet slagroom kan je ook combineren met mascarpone.

Een echt Amerikaans product wat veel gebruikt wordt in recepten. Het lijkt het meeste op slagroom, maar het vetpercentage is een stuk hoger wat het ‘heavy’ maakt. Het vetpercentage van heavy cream zit meestal tussen 36% en 40% in. Nederlandse slagroom is vaak minder dan 36%, maar tegenwoordig hebben supermarkten ook steeds vaker zwaarder slagroom.

Als je geen echte heavy cream kan vinden is (volle) melk een veelgebruikte vervanging. Zelf maken kan ook, door mascarpone te mixen met slagroom. Voor elke 100 ml slagroom voeg je 30 gram mascarpone toe, de rest van je mascarpone kun je gebruiken voor Tiramisu!

Natuurlijk kun je ook plantaardig kiezen, cashewmelk wordt dan veel aangeraden. Let wel dat Kahlûa (nog) niet vegan is.

Alle ingrediënten in huis? Dan is het nu tijd om een White Russian te maken!

Tijd

5 minuten

Portie

1 portie

Ingrediënten

IJsblokjes
45 ml koffielikeur (Kahlúa)
30 ml wodka (Absolut Vodka)
30 ml slagroom, licht opgeklopt (36–40% vetpercentage)

1.

Vul een tumblerglas met ijs

2.

Voeg de koffielikeur en wodka toe

3.

Giet het opgeklopte slagroom zachtjes over de bolle kant van een lepel in de koffie

4.

Serveer!