Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Tiramisu maken? Klassiek recept voor een fantastisch romig toetje

Tiramisu is een Italiaans dessert gemaakt van verschillende lagen mascarpone kaas en in espresso gedoopte lange vingers! Het is eenvoudig en snel om te maken, maar vooral heel erg smakelijk. Het traditionele recept wat we hier gebruiken bevat alcohol en rauwe ei, wat het niet geschikt maakt voor het hele gezin, maar is een hele goede basis om verder te experimenteren en personaliseren. Tiramisu is een stuk makkelijker om te maken dan je zou denken dus probeer dit recept vooral!

De koffie

De kwaliteit van de ingrediënten is wat tiramisu zo lekker maakt en voor mij is de koffie het belangrijkst. Espresso van een donkere roasting werkt het allerbeste, maar thuis in grote hoeveelheid espresso maken kan een uitdaging zijn.

De koffie hoeft niet warm te zijn. Je kan dus je lokale barista bezoeken voor verse espresso. Wat ik en vele Italianen gebruiken is een mokkapot, hiermee zet je heerlijk sterke koffie. Als derde alternatief zou ik espressopoeder (oploskoffie) aanbevelen over gewone filterkoffie. Hoewel oploskoffie een reputatie heeft, werkt het goed voor koken en bakken. Het nadeel van filterkoffie is dat de mascarpone en suiker de koffie overheerst.

Tiramisù betekent letterlijk ‘trek me op’ of ‘beur me op’; precies wat een espresso doet!

Variatietips

Het klassieke recept gebruikt marsala wijn, als je wil afwijken van traditie kan je dit vervangen met andere (koffie) likeuren. Baileys, Amaretto, Licor 43, Whisky, Bruine rum, experimenteer er op los! Als je liever een alcoholvrije versie maakt kun je een scheutje melk gebruiken om de koffie te balanceren.

Als je liever geen rauwe ei gebruikt kun je dit vervangen door 200 ml verse opgeklopte slagroom voor eenzelfde lekkere smaak en textuur.

Tiramisu bewaren en invriezen

Tiramisu is nog lekkerder als je het vooraf maakt, dan kan de smaak goed intrekken! In de koelkast kun je het 2 tot 3 dagen bewaren.

Als je het wil invriezen maakt het toetje dan zonder de cacaopoeder en dek het goed af met plasticfolie en aluminiumfolie. In de vriezer kun je het tot 3 maanden bewaren. Ontdooi het een nacht voor consumptie in de koelkast en bestuif met cacaopoeder een paar uur voor het serveren.

Zo maak je het

Tijd

25 minuten

Portie

4-6 personen

Ingrediënten

250 gr mascarpone
20 lange vingers
200-250 ml sterke koffie (afgekoeld)
Marsala wijn (scheutje, naar smaak)
3 eieren
40 gr suiker
3 eetlepels cacaopoeder

1.

Scheid het eigeel van het eiwit. Houdt de dooiers apart en klop de eiwitten totdat het stijf is. In een andere kom mix de eigelen met het suiker en klop dit enkele minuten totdat het een luchtig geel mengsel is. Voeg hier de mascarpone aan toe. Meng vervolgens het eiwit met het mascarponemengsel.

2.

Schenk de wijn en koffie in een diep bord of kom waarin je de lange vingers kan dopen. Gebruik de helft van je koekjes en doop beiden kanten kort in de koffiemix. Doe dit niet te lang, de buitenkant moet zacht zijn maar de binnenkant nog krokant.

3.

Verdeel de lange vingers over de bodem van een schaal met de gesuikerde kant naar beneden. Giet ongeveer de helft van je mascarpone mengsel hierover heen voor je eerste twee lagen. Herhaal dit proces voor de laatste twee lagen.

4.

Tot slot, zeef de cacaopoeder royaal over de tiramisu. Koel minstens 3-4 uur voordat je het serveer.