Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Meer water drinken? Telt je kop koffie dan ook mee?

Een van mijn goede voornemens dit jaar: meer water drinken. Telt dan een extra bakkie koffie ook mee voor je vochtinname? Of werkt dat juist uitdrogend net als alcohol? Ik ging op onderzoek en was blij verrast met het antwoord.

Koffie vs een glas water

Het klopt dat de cafeïne in koffie als diureticum werkt (lees: je moet erdoor naar de toilet). De gedachte dat je van koffie kan uitdrogen is dan redelijk, maar volgens onderzoekers is dit niet het geval. Je verlies niet meer vocht dan je uit de koffie haalt, maar hoeveel dan wel? Voor sporters werkt de energieboost van cafeïne prestatieverhogend, hoe zit dat met de vochtbalans en is het de extra druk op de blaas waard? Een onderzoek uit 2015 zocht hier het antwoord op en analyseerde 28 verschillende studies. Volgens hun berekeningen verlies je ongeveer 15% van het vocht bij een inname van 300 mg cafeïne (gemiddeld drie kopjes). Koffie werkt dus bijna net zo goed als een glas water! Als je die verhouding aanhoudt, telt er van een tweehonderd milliliter kop koffie 170 ml mee voor je vochtbalans.

Het antwoord is dus ja, koffie telt mee als water. Zo bevestigt ook het Voedingscentrum. Goed, natuurlijk moet je opletten met je cafeïne-inname en is twee liter koffie wat teveel van het zwarte goud, maar neem gerust nog een bakkie als je meer water probeert te drinken.