Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Is koffie laxerend: waarom moet je poepen van koffie?

Je dag starten met koffie. Het eerste bakje maakt je brein wakker, maar dat is waarschijnlijk niet alles wat een kickstart krijgt. Ook je stoelgang kan op gang komen, voor je het weet moet je haasten naar het kleinste kamertje voor een boodschap. Hoe komt dat, waarom moeten we poepen van koffie?

Koffie start je darmen

Wetenschappers van de University of Iowa deden hier onderzoek naar in 1999. Dertien dappere proefpersonen kregen een slangetje ingebracht om de darmactiviteit gedurende de dag te kunnen meten. Een grote maaltijd zorgt voor de grootste activiteit in de endeldarm, maar ook koffie blijkt binnen minuten een meetbaar effect te hebben. Vooral cafeĆÆnehoudende koffie stimuleert de activiteit, tot wel 60% meer dan een glas water. Opvallend is ook dat hetzelfde effect gemeten werd met cafeĆÆnevrije koffie, in minderen maten. Hiervan was de stimulatie 23% sterker. Ondanks wat er eerder werd gedacht is het dus niet de cafeĆÆne wat een laxerend effect geeft, het lijkt echt unieks te zijn aan koffie.

Waarom je stoelgang zo op hol slaat, is de wetenschap nog niet helemaal over uit. In een andere studie van de Universiteit van Texas uit 2019 lijkt er een verband te zijn met afnemende darmbacteriƫn door koffie. In hun studie met ratten werd ook de extra darmactiviteit gemeten na het geven van koffie, en vonden ze minder bacteriƫn in de uitwerpselen van de proefdiertjes.

Geen productieve werkdag zonder koffie, maar time je eerst bakkie goed!

Werkt het bij iedereen?

Niet iedereen moet van koffie haastend naar het toilet, maar ongebruikelijk is het ook niet. Volgens een toonaangevende studie had 29% van de ondervraagde een verhoogde toiletdrang binnen twintig minuten na het drinken van koffie. In dit onderzoek was dit bij 63% van de vrouwen het geval, vrouwen kunnen meer vatbaar zijn voor dit symptoom dan mannen!

Pas dus op met je ochtendritueel, koffie en ontbijt zijn twee factoren die je dikke darm wakker laten worden. Geef jezelf wat extra tijd, of als je het aankan, drink je koffie twee uur nadat je wakker bent zodat ook je endeldarmen genoeg tijd hebben om op gang te komen.