Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wouter

Moet je nou wel of niet koffie drinken tijdens warm weer?

Dat veel mensen dagelijks genieten van een kop koffie is bij iedereen wel bekend. Wanneer er een hittegolf aanbreekt splitst dit op in twee partijen. De één blijft heerlijk zijn warme drankje drinken, terwijl de andere er op dat moment niet aan moet denken. Er wordt vaak ook over gediscussieerd. Koffie drinken als het warm is, zou niet goed voor je zijn. Terwijl de ander juist beweert dat het voordelen met zich meebrengt. Maar welke beweringen zijn nu correct? Met de hittegolf van de afgelopen dagen besloot ik er eens in te duiken!

Zorgt koffie ervoor dat je uitdroogt?

Er wordt wel eens beweerd dat je door de cafeïne in koffie sneller uitdroogt. Dat is ook één van de redenen waarom men koffie schrapt als de zomer is aangebroken. Uit onderzoek[1][2] blijkt dat pas bij grote volumes van meer dan 500 mg cafeïne, vergelijkbaar met 1.2L koffie, er significant diuretisch effect meetbaar is. Je verlies dus niet meer vocht door het drinken van koffie, zo bevestigt ook het Voedingscentrum. Je kunt dus gewoon zonder zorgen gewoon genieten van je koffie tijdens de warme dagen.

Drink koffie zoals je dat altijd doet

Omdat bij de meeste mensen koffie dagelijks standaard op het menu staat is het verstandig om dit niet te schrappen als het warm is. Door de warmte zijn we snel geneigd om ons te vergrijpen naar koude frisdranken waar veel calorieën inzitten of alcohol wat je juist uitdroogt. Niet bijzonder positief voor je gezondheid natuurlijk, blijf daarom bij je gewoontes juist op de extreme dagen. Drink je kop koffie, en drink voldoende water op de dag.

Cafeïne sleept je juist de dagen door

In de zomerperiode zijn de meeste van ons niet vooruit te branden. Er is onvoldoende energie om daadwerkelijk iets uit te voeren en daar komt een extra voordeel van koffie om de hoek kijken. Tijdens het drinken van koffie krijg je cafeïne binnen wat je lichaam vervolgens weer een flinke boost geeft[3]. Je verhoogt hiermee de kans op meer energie waardoor de dag toch nog perfect gaat worden. Koffie is dus een prima hulpmiddel om op been te blijven als de temperaturen wat hoger zijn.

Alternatief voor warme koffie

Als je wel koffie wilt blijven drinken, maar het warme gedeelte je toch een beetje tegenstaat is dat het perfecte moment om een ijskoffie voor jezelf te zetten. Je hebt alleen een filterkoffiezetmethode en voldoende ijsblokjes met dit fantastische ijskoffie recept. Makkelijk om te maken en heerlijk verfrissend als het kwik hoog aanslaat.