Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Hoe lang werkt (cafeïne in) koffie?

Cafeïne is een snelwerkend middel dat inwerkt op je centrale zenuwstelsel, binnen tien minuten na consumptie kan je de effecten al merken. Het bevordert concentratievermogen, onderdrukt lichamelijk vermoeidheid en stimuleert beweeglijkheid. Effecten blijven aanhouden zolang de cafeïne in je lichaam aanwezig is.

Hoe lang is cafeïne actief?

Net als met nucleair afval wordt hoe lang een chemische verbinding overleeft uitgedrukt in de halfwaardetijd ook wel half-life (t½). De hoeveelheid tijd die nodig is om de stof tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid af te breken. Volgens een studie van American Academy of Sleep Medicine [1] is de halfwaardetijd van cafeïne gemiddeld 5 uur. De exacte tijd verschilt sterk per individu, afhankelijk van het metabolisme en je tolerantie kan dit ergens tussen de twee en twaalf uur zijn [2].

Bij een gemiddeld persoon zit bij een kop koffie met 100 mg cafeïne na vijf uur nog steeds 50 mg in het lichaam. Het duurt weer dezelfde halfwaardetijd om dat tot de helft af te breken, enzovoorts. Een dosis kan dus snel opstapelen in je lichaam! Piek effecten van cafeïne worden bereikt binnen 30 tot 60 minuten, dan zijn de lichamelijke en vermoeidheidsonderdrukkende effecten het sterkst. Maar, net als met de halfwaardetijd, verschilt de tolerantie en effectiviteit van cafeïne persoon tot persoon.

Hoe lang blijf jij wakker van koffie?

Sommige kunnen dan ook probleemloos om 10:00 ’s avonds een espresso drinken zonder negatieve gevolgen van cafeïne te ervaren, andere moeten zes uur voor bedtijd al stoppen met koffie (of overstappen naar décafé) omdat ze anders niet in slaap vallen.

Heeft je koffieconsumptie invloed op je slaap? Overweeg dan je dagelijkse cafeïne te beperken tot 300 mg en ruim voor bedtijd geen koffie meer te drinken. Ook kan je kijken naar natuurlijke manieren om je energielevel te verhogen (plantaardig voedsel, veel water, fitness) en hierover praten met je huisarts, misschien heb je een niet-gediagnosticeerde slaapstoornis.