Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is een macchiato?

Een macchiato is een van twee drankjes: een espresso met een vlekje melkschuim (caffè macchiato) of de populairdere latte macchiato die bestaat uit veel warme melk én melkschuim, met espresso.

Caffè macchiato

Een caffè macchiato of espresso macchiato heeft een kleine hoeveelheid (meestal opgeschuimde) melk. Het verhaal gaat dat de naam van dit drankje is ontstaan zodat Barista’s espresso en espresso met een beetje melk, uit elkaar konden houden. De espresso met melk werd gemarkeerd of gevlekt met een kleine laag opgeschuimde melk. In het Italiaans betekent caffè macchiato letterlijk “gevlekte koffie”.

Een goed gebalanceerd drankje, de overduidelijke espresso met de zoetheid en textuur van melk. Het bereiden hiervan is simpelweg het nemen van een espresso en een lepel schuim van opgestoomde melk. Een klein drankje, met een kleine toef melkschuim, meestal geserveerd in een espresso kopje.

Latte macchiato

Het tegenovergestelde van de caffè/espresso variant: opgeschuimde en veel melk met daarop een espresso. Letterlijk vertaald uit het Italiaans is het dan ook “gevlekte melk”. Als er gesproken wordt over macchiato gaat het vaak over de latte macchiato. Het fotogenieke drankje wordt geserveerd in een groot glas waar de verschillende lagen melk en melkschuim goed zichtbaar zijn.

De basis van dit drankje is de opgeschuimde, warme melk. Dit serveer je in een glas tot net onder de rand. Na een kleine minuut stijft het melk op waardoor je de mooie laagjes krijgt. Als laatst schenk je de espresso langzaam in het glas voor de drie perfecte laagjes: warme melk, rijke melkschuim, en espresso. De eerste slok is dan ook de machtige espresso, gecombineerd met de rijke smaak en romige textuur van het melk(schuim). Verrukkelijk!

Caffè latte vs Latte macchiato

Het andere bekende melk en espresso drankje ook met latte in de naam. Het is je vergeten als je ze niet uit elkaar kan houden. De Caffè latte begint met espresso waaraan gestoomde (dus niet opgeschuimde) melk toegevoegd wordt. Bij de latte macchiato is dit andersom, eerst melk met een vlekje espresso.

Heb je de macchiato-duo al van je koffie bucketlist afgevinkt? De caffè macchiato is espresso met nét dat beetje extra. De Latte macchiato is een echte traktatie voor jezelf. Beiden moet je zeker proberen!