Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Hoe kun je het beste koffiebonen bewaren?

Kenners weten het allang; de lekkerste koffie zet je van versgemalen koffiebonen. Echte fijnproevers gaan zelfs nog een stap verder en branden ook de bonen zelf. Maar hoe bewaar je die gebrande koffiebonen? Hoe lang blijven ze lekker? En wat is de beste manier om de houdbaarheid van koffiebonen te verlengen? In dit artikel vertel ik je alles over het bewaren van koffiebonen en geef ik enkele tips voor het lekkerste kopje koffie.

Wat zegt de houdbaarheidsdatum op de verpakking?

Als je een pak gebrande koffiebonen koopt, staat er altijd een houdbaarheidsdatum op aangegeven. Net als bij andere producten geldt deze datum alleen voor de ongeopende verpakking. Zodra je er een schaar in hebt gezet kan het verval van smaak en kwaliteit al in gang worden gezet.

Bij koffie ligt dat echter minder gevoelig. Koffiebonen blijven maanden of zelfs jaren goed. Dat wil zeggen; aromatisch en bruikbaar. Dat de kleur van de bonen na verloop van tijd verandert, doet daar niets aan af. De THT-datum op de verpakking kun je dus eigenlijk gewoon negeren, mits je de bonen uit de geopende verpakking op de juiste manier bewaart natuurlijk!

Koffiebonen bewaren? Luchtdicht is essentieel

Koffiebonen zijn zeer aromatisch en hebben complexe, zogenaamde vluchtige smaken. Zuurstof is daarop direct van invloed. Knip je een zak bonen open en laat je die gewoon naast het apparaat staan, dan zullen de vluchtige smaken oxideren en afbreuk doen aan de kwaliteit van de koffie.

Daarom kun je koffiebonen het beste luchtdicht bewaren. Waarin maakt niet zoveel uit, als blik, fles, pot of doos maar goed af te sluiten zijn. Bijvoorbeeld met een schroefdop, klem of beugel. Zorg er wel voor dat het blik goed schoon is en er geen sporen van andere sterk geurende producten in zijn blijven hangen.

Koffiezak met ventiel

Foto: 1335 Frankford

Waar mogelijk koop versgemalen koffiebonen bij een winkel die ze in kleine, luchtdichte zakjes bewaart, die voorzien zijn van een ventilatieklepje. Dit is een zogenaamde ‘one-way valve’. Hierdoor kan het koolstofdioxide die na het roosteren vrijkomt wel naar buiten, maar de schadelijke zuurstof niet naar binnen.

Koffiebonen in de vriezer? Ja, dat kan.

Je zou het misschien niet meteen bedenken, maar koffiebonen zijn uitstekend te bewaren in de vriezer.

Het beste is om ze in een luchtdicht plastic zakje te bewaren. Per benodigde portie wel te verstaan, want zodra je de bonen eruit haalt, gaan ze condenseren. Ze worden vochtig en het water tast de vluchtige oliën in de koffiebonen aan. Dat is dan ook de reden dat je koffiebonen nooit in de koelkast moet bewaren. Opnieuw invriezen van het restant kan ook niet. Zelfs als je de verpakking, maar even geopend hebt, is de gevormde condens al funest voor de smaak en het aroma van de koffiebonen.

Overigens kun je bonen die je uit de vriezer haalt ook het beste meteen malen.

Sla die mooie weckpotten over

Foto: Amanda Brown

Naast vocht en warmte is ook licht van invloed op de smaak van koffie. Donker, droog en koel bewaren is dus het advies. Vergeet die glazen weckpotten, die je keuken zo’n gezellig aanzien geven. Ga niet voor het gemak van een koffieblik naast je espressoapparaat, de oven of het fornuis. Het laatste dat je wilt, is zwetende koffiebonen. Zet gewoon een luchtdicht blik zonder raampje in een keukenkastje dat onder alle omstandigheden koel blijft. Dan kun je zeker nog een maand van je versgemalen bonen genieten.
Koffiebonen in zak

Slim inkopen is slim

Zoals gezegd zijn koffiebonen lang houdbaar als je ze op de juiste manier bewaart. Toch is het aan te raden om koffiebonen binnen een maand nadat ze zijn geroosterd te gebruiken. Dit omdat het aroma anders toch aan kwaliteit verliest, hoe subtiel ook.

Denk er dus aan om slim in te kopen. Bedenk hoeveel koffie je drinkt en reken eens uit hoeveel gram je gebruikt voor jouw perfecte kopje. Gemiddeld haal je 1 gram gemalen koffie uit 10 bonen en kun je met een kilo meer dan 140 bakjes zetten. Dat komt in een maand neer op 4 tot 5 kopjes per dag. Uiteraard is dit afhankelijk van persoonlijke smaak. Drink jij je koffie liever wat sterker, dan ben je vanzelfsprekend eerder door je voorraad heen.

Overigens is het niet zo dat je ongebrande bonen langer kunt bewaren. Ook die verliezen hun versheid als ze niet vacuüm verpakt zijn.

Verse koffie is eigenlijk altijd beter. Hopelijk heb je wat inspiratie kunnen opdoen over hoe je het beste je koffiebonen kan bewaren.