Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Koffie over datum: hoe lang is koffie houdbaar?

Als je koffie koop is het niet ongebruikelijk dat er een houdbaarheidsdatum op de verpakking staat. Bij de voorgemalen koffie uit de supermarkt, maar ook de vers gebrande koffie kan er naast de branddatum ook een THT staan. Hoe lang is koffie houdbaar, en wat gebeurt er als het over datum is?

Voorkomen is beter dan genezen

Het goed bewaren van je koffie is natuurlijk belangrijk, luchtdicht zodat het zo lang mogelijk vers blijft. Je kunt de bonen zelfs invriezen, maar in een ouderwets koffieblik werkt net zo goed. Koffie kan op deze manier een hele lange tijd mee – weken, maanden, misschien wel jaren!

De houdbaarheid

Het goede nieuws is dat koffie eigenlijk niet over datum gaat. Waar een brood gaat beschimmelen en een banaan gaat rotten zul je van over datum koffie niet ziek worden.

De datum op de verpakking is om aan te geven tot wanneer de smaak en kwaliteit van de koffie nog goed is, zo lang de verpakking niet geopend is. Een verpakking is nooit 100% luchtdicht, na verloop van tijd zal de blootstelling aan lucht de koffie afbreken waardoor smaak en intensiteit verloren gaat (oxidatie). Hele oude koffiebonen herken je vooral aan het gebrek aan geur, en ook de kleur van de boon zal veranderen.

De uitzondering is gebrouwen koffie. Al na 30 minuten is de koffie niet vers meer (tenzij je een luchtdichte thermos gebruik). De pH-waarde van de koffie gaat omhoog door de reactie van waterstof en zuurstof, dit geeft de koffie een bittere en muffe smaak. Na een langere tijd komen er ook bacteriën en schimmels bij, het is beter om een nieuw bakkie te zetten.

De oudste koffie ter wereld

Op het internet zijn dappere proevers te vinden van extreem oude koffie. Hoe smaakt koffie die al jaren bij iemand in de zolder opgeslagen ligt?

Koffie uit 1942 in een WO2 veldrantsoen

Zo drinkt YouTuber Steve1989MREInfo 75 jaar oude koffie uit een Amerikaans WO2 veldrantsoen. De oploskoffie is relatief luchtdicht bewaard, hij omschrijft de koffie als zacht, niet bitter en lichtjes zuur. “Het smaakt als goede oploskoffie”.

Koffiekenner James Hoffman proeft op zijn YouTube-kanaal ook vaker extreem oude koffie. Zo weet hij ze handen te leggen op een ongebrande koffie uit de jaren 30. De meestal eloquente Hoffman is bijna sprakeloos door de extreme bittere smaak. Na de bitterheid volgt een houtsmaak en zegt hij een heel kleine nooit van citrusfruit te ontdekken. Het stopt daar niet en hij maakt ook een Espresso die de tranen in zijn ogen zetten. Negentig jaar oude koffie is niet lekker, maar niet ziekmakend.