Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Wat is een Frappuccino?

In het kort, de Frappuccino is een creatieve mix van ijs, koffie, melk, verschillende smaken, en een royale toef slagroom, allemaal samengebracht tot een vorstelijk verfrissende traktatie. Een handelsmerk van Starbucks, dit heerlijk koele drankje heeft wereldwijd de harten (en smaakpapillen) van miljoenen mensen veroverd.

Van Massachusetts tot wereldwijd fenomeen

Ons verhaal begint in een kleine koffieketen in Boston, genaamd The Coffee Connection. Hier werd de Frappuccino geboren uit de vindingrijkheid van George Howell en zijn medewerker Andrew Frank. Deze heren zaten met een zomers probleem; de studenten verdwenen tijdens de warme maanden en daarmee ook de vraag naar warme koffie.

Geïnspireerd door een iced cappuccino die Howell in Seattle proefde, experimenteerden ze met sterke koffie, suiker en melk. Ze perfectioneerden een recept voor een verfrissende drank met de romige textuur van een milkshake en de rijke smaak van een cappuccino. Ze doopten hun creatie ‘Frappuccino’, een samenvoeging van ‘frappe’, het woord voor milkshake in het New England-dialect, en ‘cappuccino’. Al snel werd deze verfrissende, nieuwe sensatie dé zomerfavoriet bij locals in de stad.

Toen Starbucks in 1994 de Coffee Connection overnam, kwam de Frappuccino bij de deal. Starbucks, met zijn ongeëvenaarde marketingmachine, gaf het drankje een nieuwe draai en bracht het in 1995 op de markt. Het was een instant hit.

Een cultuuricoon

De populariteit van de Frappuccino heeft niet alleen de verkoop van Starbucks verhoogd, maar ook de manier waarop we koffie drinken veranderd. Het is veel meer dan alleen een drankje; het is een cultureel icoon, een symbool van moderne luxe en verwennerij.

Het succes van de Frappuccino heeft ook andere ketens geïnspireerd om hun eigen versies te maken. Dankzij de immense populariteit van dit ijskoude brouwsel, hebben bedrijven als Dunkin’ Donuts met de Dunkaccino, Wendy’s met de Frostycino en Arby’s met de Jamocha hun eigen draai aan de bevroren koffiedrank gegeven.

Starbucks heeft de Frappuccino ook gebruikt om zich in te bedden in verschillende culturen over de hele wereld. Ze hebben unieke varianten geïntroduceerd, zoals de Matcha Frappuccino in Japan en de Mango Passionfruit Frappuccino in Europa, om te voldoen aan de lokale smaken en voorkeuren. Ook de seizoensgebonden edities zijn beroemd, zoals de Pumpkin Spice Frappuccino die elke herfst verschijnt en de Kerstkoekjes Frappuccino tijdens de feestdagen.

Hoe maak je een Frappuccino thuis?

Deze verfrissende traktatie is ook thuis te maken, het enige wat je nodig hebt is een goede blender en een paar basisingrediënten. Het mooie van het thuis maken van een Frappuccino is dat je de smaken kunt aanpassen naar eigen wens. Extra chocolade, minder suiker, misschien een scheutje van je favoriete likeur? Het is jouw keuken, jouw regels. Met een beetje experimenteren kun je je eigen perfecte Frappuccino maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tijd

10 minuten

Portie

1 Frappuccino

Ingrediënten

Sterke koffie of espresso (ongeveer 240 ml, afgekoeld)
Melk (120 ml)
Suiker (20-30 gram, of naar smaak)
IJs (150 tot 225 gram)
Slagroom (voor topping)
Siroop of saus naar keuze (bijvoorbeeld karamel of chocolade, voor topping)

1.

Begin met het zetten van een sterke kop koffie of espresso. Je kunt elke methode gebruiken die je verkiest. Zorg ervoor dat de koffie is afgekoeld voordat je hem in de blender doet.

2.

Voeg de afgekoelde koffie, melk, suiker en ijs toe aan de blender.

3.

Mix alles samen tot het ijs is vermalen en de mix glad is. Het moet een romige, milkshake-achtige consistentie hebben.

4.

Giet je Frappuccino in een groot glas.

5.

Top het af met een royale hoeveelheid slagroom en voeg eventueel je favoriete siroop of saus toe.

6.

Geniet van je zelfgemaakte Frappuccino!