Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is een Doppio?

In het kort, een doppio is simpelweg een dubbele espresso. Het ideale drankje voor iedereen die van espresso houdt, maar er langer van wil genieten. Doppio heeft dezelfde geweldige smaak en verhouding van koffie en water als espresso, er is simpelweg meer.

Waar komt het vandaan?

Doppio is Italiaans voor dubbel. Het woord is een afgeleid van de Latijnse woorden Dous en Plus, “Duplus” (Duplex voor meervoud). Vertaald naar het Italiaans werd dit Doppio, uitgesproken als “doh-pee-oh”. Een single espresso bevat 25-30 milliliter koffie, de doppio verdubbeld dit naar 50 tot 60 milliliter.

Dubbel genieten met een doppio

Verwarrend genoeg is buiten Italië een doppio de standaard hoeveelheid espresso geworden (hoewel het per café kan verschillen). Als je een single espresso bestel zal de barista waarschijnlijk een dubbele shot trekken en een portafilter gebruiken om de dosis op te splitsen. Of er is geen dubbele espresso op de kaart, maar je krijg je espresso geserveerd in een groter cappuccino kopje. Het is voor veel barista’s dan ook het basisdrankje en wordt gebruikt om andere koffiedrankjes te maken zoals flat white.

Hoe maak je een Doppio?

Tijd

5 minuten

Portie

1

Ingrediënten

14-18 gram koffiebonen
Espressomachine
Tamper

1.

Weeg je bonen af voor een dubbele espresso. Maal ze medium-fijn.

2.

Doseer de koffie in je portafilter en gebruik je tamper om de koffie aan te drukken. Zet de portafilter in zijn plek op de machine.

3.

Maak de espresso. Stop de extractie wanneer je een volume van 60 milliliter hebt bereikt, dat duurt ongeveer 25-30 seconden.