Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Wat is een Pumpkin Spice Latte?

In het kort, de Pumpkin Spice Latte is een hartverwarmende combinatie van espresso, gestoomde melk, en een mix van kruiden die de essentie van de herfst vangt. Deze kruiden, vaak aangeduid als “pumpkin spice”, bestaan uit kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment, en zorgen voor de kenmerkende smaak.

De oorsprong van de Pumpkin Spice Latte

Hoewel de naam suggereert dat er pompoen in zit, verwijst het eigenlijk naar de kruiden die traditioneel gebruikt worden in pompoentaart, een geliefde traktatie tijdens de herfst en Thanksgiving. In Nederland komen speculaaskruiden qua smaak het dichtst in de buurt van de pumpkin spice mix.

Een wereldwijde herfsttraditie

Het avontuur van de Pumpkin Spice Latte begon in 2003. Peter Dukes, destijds de directeur van de espresso-afdeling bij Starbucks, leidde een team dat de taak had een nieuwe seizoensgebonden latte te ontwikkelen. Na maanden van experimenteren en proeven, kwamen ze met een drankje dat de essentie van de herfst belichaamde. Bij de introductie werd het aangeboden als de “Fall Harvest Latte”. Het was een hit en markeerde het begin van een herfsttraditie. De combinatie van verwarmende kruiden en rijke koffie werd een symbool voor de gezelligheid van de herfst.

Echter, de naam “Fall Harvest Latte” werd niet als uniek genoeg beschouwd en gaf de klanten geen duidelijk beeld van de smaak van de drank. Daarom werd de naam al snel veranderd naar Pumpkin Spice Latte, een naam die beter de kerningrediënten en het smaakprofiel van de drank weergaf. Deze naamverandering hielp bij het creëren van de nu iconische afkorting PSL, die snel een eigen leven ging leiden en synoniem werd voor de gezelligheid van de herfst. Het succes van de PSL heeft niet alleen andere koffiezaken geïnspireerd om hun eigen versies te creëren, maar het heeft ook de manier waarop we de herfst verwelkomen veranderd.

Bordje met tekst Pumpkin Spice & Everything Nice

Wat zijn de Pumpkin Spice kruiden?

PSL kruiden
De basis van een Pumpkin Spice Latte zijn de kruiden, en hoewel deze steeds vaker in de supermarkt te vinden is, kun je het ook makkelijk zelf maken. Combineer 2 eetlepels kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, ½ theelepel nootmuskaat, ½ theelepel kruidnagelpoeder en ¼ theelepel piment. Meng de kruiden goed door elkaar en bewaar ze in een luchtdichte container. Zo heb je altijd de essentie van de herfst bij de hand!

Hoe maak je een Pumpkin Spice latte?

Portie

1 PSL

Ingrediënten

Sterke espresso
200 ml melk
1 tot 2 theelepels pumpkin spice mix
Zoetstof naar smaak (optioneel)
Slagroom (optioneel)

1.

Zet een sterke espresso.

2.

Verwarm de melk met een stoompijpje of in een pannetje tot het goed warm is, maar niet kookt. Je kunt de melk ook in de magnetron verwarmen.

3.

Voeg 1 tot 2 theelepels van de pumpkin spice mix toe aan de melk, samen met zoetstof naar smaak, en roer goed.

4.

Giet de espresso in een mok, voeg de gekruide melk toe, en roer goed.

5.

Als je van een extra verwenmoment houdt, top je de latte af met een toef slagroom en een snufje van de kruidenmix.