Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Man morst koffie

9 tips om koffievlekken te verwijderen

Iedereen overkomt het weleens: je schenkt jezelf een lekkere kop koffie in en voor je er erg in hebt gaat er een flinke scheut over de rand. Als het echt tegen zin heb je meteen een donkere vlek op je kleren of op de vloerbedekking.

Raak dan niet in paniek. Koffievlekken verwijderen is, als je het slim aanpakt, vrij eenvoudig. Daar heb je niet eens gespecialiseerde en dure schoonmaakmiddelen voor nodig. Ook met een aantal – soms heel bijzondere – huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kom je al een heel eind.

In deze blog over koffievlekken verwijderen worden er enkele succesvolle manieren uit de doeken gedaan.

#1 Koffievlekken verwijderen met lauw water

Koffievlekken verwijderen gaat uitstekend met lauw water. Als je koffie over je kleding hebt gemorst is het zaak dat kledingstuk zo snel mogelijk uit te trekken om de vlek meteen te kunnen behandelen.

Leg het kledingstuk in een bak met lauw water en laat het een tijdje weken. Na verloop van tijd vervaagt de koffievlek en met een beetje geluk verdwijnt hij helemaal. Op deze manier kan iedereen koffievlekken verwijderen. Helaas kan dat alleen als je thuis bent en andere kleding kunt aantrekken. Want nogmaals, deze methode werkt alleen als je er snel bij bent.

#2 Koffievlekken verwijderen met soda

Als het koffievlekken verwijderen niet lukt met lauw water wordt het tijd voor wat krachtiger middelen. Probeer het eens met sodawater.

Soda is een bekend middel voor het reinigen van koffie- en theevlekken. Het schoonmaken is heel simpel. Giet een flinke scheut sodawater over de vlek. Pak een doek en dep die ook in het sodawater. Wrijf vervolgens met de natte doek over de vlek, net zolang totdat die is verdwenen. Daarna moet het kledingstuk uiteraard worden gewassen — net zoals koffiebonen. Koffievlekken verwijderen met sodawater wil het best als de vlek nog niet in de kleding is getrokken. Maar het is ook een goede methode om ingedroogde vlekken te behandelen.

Dat gaat vlekken geven!

#3 Azijn kan koffievlekken verwijderen

Azijn is een bekende vlekverwijderaar en het is ook een middel wat iedereen in huis heeft. Azijn is geschikt om vlekken van thee, koffie, vruchtensap en bier uit katoenen kleding te halen.

Maak een handdoek goed vochtig met onverdunde blanke azijn en klop daarmee op de vlek totdat die is verdwenen. Daarna moet het kledingstuk worden gewassen. Hele ernstige koffievlekken verwijderen gaat het best door het kledingstuk voor het wassen een nacht te laten weken in een oplossing bestaande uit drie delen azijn en één deel koud water.

#4 Zout kan snel koffievlekken verwijderen

Met het beginnen van koffievlekken verwijderen moet je voor het beste resultaat zo snel mogelijk beginnen, liefst meteen nadat je koffie hebt gemorst. Dat kan ook met keukenzout.

Trek het kledingstuk eerst uit, leg het plat neer en strooi een grote hoeveelheid zout over de vlek. Dit moet even intrekken. Daarna kun je het zout met een doekje voorzichtig wegvegen. De vlek is nu een stuk minder geworden. Als je zuiveringszout hebt kun je dat nog beter gebruiken dan gewoon keukenzout.

Zuiveringszout is daarnaast een goed middel om koffievlekken van serviesgoed te verwijderen. Dat doe je door het zuiveringszout op een vochtige doek te strooien. Met die doek kun je de koffievlekken verwijderen van het servies.

#6 Koffievlekken verwijderen met eigeel

Koffievlekken verwijderen met een eierdooier wordt niet door iedereen serieus genomen. Maar het werkt echt, ook al lijkt het misschien een beetje een rare methode om koffievlekken te verwijderen. Sommige mensen zweren zelfs bij eigeel als schoonmaakmiddel. Het werkt heel snel en doeltreffend!

Klop het eigeel eerst op. Gebruik een badstof handdoek of een spons om het eigeel in de koffievlek te masseren. Dat duurt ongeveer een minuut. Spoel de kleding daarna grondig uit met water. Je zal zien dat de vlek helemaal verdwenen is. Natuurlijk is het wel zo fris om het kledingstuk daarna te wassen.

#7 Koffievlek verwijderen met bier

Als je een flinke scheut koffie op je kostbare vloerbedekking hebt gemorst heb je een groot probleem. Want vloerbedekking kun je niet in de wasmachine doen en koffievlekken verwijderen lijkt in dit geval vrijwel onmogelijk. Toch is dat niet zo.

Bier is hier het wondermiddel.

Door bier over de vlek te gooien en dit licht in de vloerbedekking te masseren zal je zien dat de koffievlek langzaam gaat verdwijnen. Het kan zijn dat je dit een aantal keren moet herhalen, maar uiteindelijk zal de koffievlek helemaal verdwijnen. Als het tapijt goed is opgedroogd kun je ook van het bier niets meer ruiken.

#8 Koffievlekken verwijderen met babydoekjes

Voor koffievlekken verwijderen van vloerbedekking en gestoffeerde meubels kan met veel succes gebruik worden gemaakt van babydoekjes.

Deze doekjes zijn speciaal ontworpen als hulp bij kleine ongelukjes met kleine kinderen. Ze zijn niet alleen geschikt voor koffievlekken, maar voor alle in water oplosbare dranken, zoals bier, thee en fruitsap. De doekjes nemen al het geknoeide vocht plus de vlek op. Afhankelijk van de plaats van de vlek kan deze met het doekje worden gedept of voorzichtig worden weggewreven. Babydoekjes zijn ook ideaal om spatvlekken en druppels van gemorste drankjes van kleding en gestoffeerde meubels weg te halen.

#9 Koffievlekken verwijderen met vlekverwijderaar

Net als bij de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes geldt ook voor de diverse vlekverwijderaars die in de handel verkrijgbaar zijn, dat koffievlekken verwijderen het beste resultaat heeft als de vlek nog nat is en meteen wordt behandeld. Bij kleding wordt geadviseerd de koffievlekken eerst met de vlekverwijderaar in te deppen en het kledingstuk daarna te wassen. Lees voor de exacte wijze van schoonmaken de handleiding op jouw vlekverwijderaar.

Oude ingedroogde koffievlekken verwijderen is lastiger, maar niet onmogelijk. Maak het kledingstuk eerst met koud water nat en laat de vlekverwijderaar er goed intrekken, vijf minuten of langer. Was de kleding daarna, liefst in koud water. Als het goed is zijn alle vlekken nu verdwenen. Raadpleeg ook hier voor de exacte werkwijze bij koffievlekken verwijderen de gebruiksaanwijzing van de vlekverwijderaar.