Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Irish Coffee in glas
Arno

Traditioneel Irish Coffee recept

Ondanks dat veel mensen het houden bij een scheut whiskey in de koffie is het traditionele Irish Coffee Recept een zorgvuldig geconstrueerde koffiedrank waar de puntjes op de I belangrijk zijn. Gelukkig is het wel een vrij eenvoudig recept.

Het begon op een regenachtige Ierse dag

Irish Coffee waar slagroom opgeschonen wordt
Deb Lindsey/Washington Post

Het verhaal gaat dat in de jaren 40 een vlucht na New York moest terugkeren door slecht weer. Om de vermoeide reizigers op te warmen werd een lokale chef, Joe Sheridan, gevraagd om een warme maaltijd te serveren. Joe besloot ook wat whiskey toe te voegen aan de koffie. Hij zou gevraagd zijn of hij Braziliaanse koffie serveerde waarop hij antwoorden “Nee, dit is Ierse koffie”.

Dit slaapmutsje werd in Amerika populair gemaakt door reisjournalist Stanton Delaplane die samen met het lokale Buena Vista Cafe de koffie probeerde te reproduceren. Na veel experimenten met de juiste room en whisky was het recept gemeesterd. Populair geworden in Amerika is dit drankje nu wereldwijd te vinden. Dit café in San Francisco bestaat nog steeds en is nu beroemd voor haar Irish coffee. Dagelijks serveren ze meer dan 2.000 Irish coffee’s nog altijd volgens het originele recept.

Dat originele Irish Coffee recept? Dat lees je nu!

In dit beroemde Irish coffee recept van Buena Vista zijn de details belangrijk. Zo is het nodig dat het glas voorverwarmd wordt en werken ze met suikerklontjes voor extra precisie. Voor de natuurlijke Ierse Whiskey wordt Tullamore aanbevolen. Het moeilijkst is de slagroom. Dit moet licht opgeklopt worden zodat het over de koffie gegoten kan worden en hierop blijft drijven.

Tijd

5 minuten

Portie

1 portie

Ingrediënten

2 suikerklontjes
1 kop koffie
44 milliliter Tullamore Whiskey
Slagroom, licht opgeklopt

1.

Verwarm een hittebestendig glas voor met heet water. Laat het glas warm worden voordat je deze weer leeg.

2.

Voeg het suiker toe in het lege glas.

3.

Vul het glas met koffie totdat deze tot circa 3/4 is gevuld.

4.

Roer grondig totdat het suiker is opgelost. Voeg de whiskey toe aan de koffie.

5.

Giet het opgeklopte slagroom zachtjes over de bolle kant van een lepel in de koffie.

6.

Serveer & geniet ☕🥃