Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Glas water bij je koffie? Dit is waarom

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt: je bestelt een espresso in een koffietent en krijgt er een glas water bij. Maar waarom? Het antwoord is simpel – het heeft alles te maken met het proeven van koffie. Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond waardoor je de koffie veel beter kunt proeven.

De wetenschap van smaakperceptie

Neurogastronomie, een relatief nieuwe wetenschap, onderzoekt het samenspel tussen de hersenen en onze smaakbeleving. Wanneer we bijvoorbeeld op een blauwe bes kauwen, breken enzymen in ons speeksel het fruit af. Fragmenten van de blauwe bes komen in contact met de papillen op onze tong, die smaakpapillen bevatten. Deze smaakpapillen hebben chemische receptorcellen die de vijf basissmaken herkennen (bitter, zoet, zout, zuur, umami). Maar onze smaakperceptie gaat verder dan deze vijf basissmaken. Het omvat ook de geur en textuur van voedsel, net als factoren zoals onze eerdere ervaringen met voedsel en onze emotionele toestand.

En dat is waar het glas water om de hoek komt kijken. Water helpt om al die smaakdetectives op je tong te resetten. Het reinigt je smaakpapillen en maakt ze klaar om de complexe smaken in je koffie te ontdekken.

De laatste druppel

Dus de volgende keer dat je een glas water bij je koffie krijgt, weet je precies waarom. Gebruik het om je smaakpapillen te resetten en de rijke smaken van je koffie volledig te waarderen. En onthoud, de kwaliteit van dat water kan net zo belangrijk zijn als de kwaliteit van je koffiebonen!