Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Wat is Espresso Con Panna?

In het kort, Espresso Con Panna is espresso met een toefje slagroom. Het is een eenvoudige, maar verrassend verfijnde traktatie die een unieke draai geeft aan de traditionele espresso.

Vleugje Elegante Eenvoud

Hoewel ‘con panna’ – dat ‘met (slag)room’ betekent in het Italiaans – misschien niet het eerste is waar je aan denkt als je een traditioneel espressodrankje bestelt, heeft deze opvallende combinatie van smaken zijn weg gevonden naar de harten van veel koffieliefhebbers. Het is niet ongewoon om Espresso Con Panna tegen te komen op de menukaarten van trendy koffiebars, waar het zowel voor de nieuwsgierige beginner als de doorgewinterde koffiekenner een welkome afwisseling biedt. De bitterheid van de espresso wordt verzacht door de zoete slagroom, terwijl de slagroom op zijn beurt wordt geaccentueerd door de robuuste espresso. De overgang van de lichte, koele toplaag naar de warme, troostende onderlaag maakt Espresso Con Panna een ware traktatie voor de zintuigen.

De oorsprong van Espresso Con Panna is wat mysterieus. Sommigen beweren dat het is ontstaan in Weense koffiehuizen (het wordt soms ook wel Cafe Vienne of Cafe Viennois genoemd), terwijl anderen zeggen dat koffiehuizen in Duitsland of zelfs Turkije de eersten waren die het introduceerden. Ongeacht waar het vandaan komt, is één ding zeker: Con Panna heeft zich gevestigd als een favoriet bij liefhebbers wereldwijd.

De kunst van slagroom

Met slechts twee ingrediënten maakt de kwaliteit ervan een wereld van verschil. Kies dus niet voor spuitbus slagroom, maar klop het zelf! Perfecte luchtige slagroom kloppen is niet moeilijk, het geheim is verse slagroom (minimaal 35% vet), suiker, en een beetje techniek. Begin met een koude mixkom (10 min. vooraf in de vriezer) op lage snelheid te kloppen. Voeg geleidelijk suiker toe en verhoog de snelheid – ongeveer 1 eetlepel (ik gebruik iets minder, 8 gram) per 100 ml room – als de room begint te verdikken. Klop tot er zachte pieken vormen en voeg eventueel vloeibare smaakstoffen zoals vanille-extract toe. Klop een paar keer om te mengen, maar pas op dat je niet te lang klopt.

Hoe maak je Espresso Con Panna?

Portie

1 Espresso Con Panna

Ingrediënten

14-18 gram koffiebonen
Heet of bijna kokend water
Espressomachine
Tamper
Weegschaal
Slagroom
Koffiemolen

1.

Begin met het kloppen van je slagroom. Zorg ervoor dat het dik genoeg is om zijn vorm te behouden, maar licht genoeg om niet te zwaar te zijn.

2.

Weeg je bonen af voor een dubbele espresso. Maal ze fijn.

3.

Doseer de koffie in je portafilter en gebruik je tamper om de koffie aan te drukken. Zet de portafilter in zijn plek op de machine.

4.

Maak de espresso.

5.

Voeg een toefje van de geklopte slagroom toe aan de espresso. Het beste is om een lepel te gebruiken en deze voorzichtig bovenop te scheppen.

6.

Presenteer je Espresso Con Panna met trots en geniet van de heerlijke combinatie van smaken!