Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Martijn

Wat is Dalgona Koffie?

In het kort, oploskoffie opgeklopt in een zacht schuim geserveerd over ijskoude melk. Dalgona koffie is een verrassende variatie gemaakt van simpele ingrediënten wat een beetje smaakt naar een karamelkoffie-milkshake.

Waar komt het vandaan?

In 2004 in een Maceneese koffiehuis (bron) werd dit drankje aan speciale gast Chow Yun-fat geserveerd. De acteur vond het geweldig, en dit kleine café werd beroemd om haar Chow Yun-Fat koffie. Het drankje reisde niet veel verder dan dit café totdat in januari van 2020 de Koreaanse acteur Jung Il-woo het bestelde in een tv-programma. Het zoete schuim met een verbrande suiker smaak herinnerde hem (bron) aan 뽑기, ppopgi of dalgona, de Koreaanse suikerkoekjes. Met deze nieuwe naam ging dit koffiedrankje een paar maanden later viral. Terwijl iedereen in thuisquarantaine zat was dit arbeidsintensieve koffiedrankje met simpele ingrediënten een blije verrassing!

Dalgona koekjes heb je misschien gezien in Squid Game. Traditie is om rondom het figuurtje te eten zonder deze te breken.

Oploskoffie upgraden naar prachtig schuim

Het gebrek aan oliën in gesproeidroogde oploskoffie zorgt ervoor dat het beter opschuimt (bron) dan gevriesdroogde of normale koffie. Het duurt wel een paar minuten kloppen, maar samen met suiker om het stabiel te houden klop je lucht in de koffie en krijg je een soort meringue-achtig zacht koffieschuim. Deze unieke eigenschap van oploskoffie wordt ook benut in de Griekse frappe en werkt uitstekend om iets speciaals te maken van een saai zakje oploskoffie.

Dit schuim is fotogeniek, wat ook zeker de internetpopulariteit heeft geholpen, maar enorm zoet en bomvol koffie. Het basisingrediënt is oploskoffie en deze wat bittere kenmerkende smaak blijf je proeven. Toch combineert dit met koude melk in een opvallende combinatie, perfect als zomerdrankje of koffie milkshake.

Dalgona Recept

De verhouding oploskoffie, suiker en water is 1:1:1. Heel makkelijk aan te passen dus, maar let op het is zo makkelijk te veel calorieën en cafeïne binnen te krijgen.

Tijd

5 minuten

Portie

1 dalgona koffie

Ingrediënten

2 el oploskoffie
2 el suiker
2 el heet water
1 glas melk (of melkalternatief)
ijsklontjes

1.

Klop de oploskoffie met het suiker en water tot een luchtig karamelkleurig geheel. Dit duurt zo’n vier minuten met een mixer, of 400+ keer handmatig kloppen.

2.

Vul een glas voor ¾ met melk en wat ijs. Schep met een lepel het opgeklopte schuim op de melk. Serveer direct.