Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

koffie en calorieen
Arno

Je krijgt geen buikpijn van calorieën in koffie

Gemiddeld drinken Nederlanders drie tot vier koppen per dag. Daarmee zijn wij de absolute koploper in de wereld 🥳. Koffie is hier voor veel mensen een manier om de dag door te komen; het Hollandse Bakkie pleur is dus een serieuze zaak.

Natuurlijk zijn er ook mensen die helemaal geen koffie drinken, maar daar staat tegenover dat er hele volksstammen zijn die per dag veel meer dan vier koppen koffie drinken. Op zich is dat geen enkel bezwaar als de calorieën in koffie maar beperkt blijven. Dan vraag je je misschien af, hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in koffie?

Hoe zit dat ook alweer?

Als je let op de lijn moet je kijken naar energie die je kunt verbranden. Dan gaat het over de calorieën in koffie, of eigenlijk de kilocalorieën in koffie. Een veel gemaakte denkfout is dat we altijd praten over calorieën, maar we bedoelen eigenlijk kilocalorieën (Kcal). Met het aantal calorieën in koffie, thee, frisdrank en voedsel wordt dus aangegeven hoeveel energie er in dat voedsel zit.

De gemiddeld verantwoorde dag-inname van al het eten en drinken bij elkaar opgeteld, dus de totale hoeveelheid calorieën, is voor mannen en vrouwen verschillend. Een man mag dagelijks 2.500 Kcal innemen en een vrouw 2.000 Kcal. Dat lijkt best veel, maar in sommige voedingsmiddelen zitten heel veel calorieën, dus die verantwoorde dag-inname is zo bereikt.

Calorieën in koffie

  • Koffie zwart, 250ml ± 2,5 Kcal
  • Koffie met één suikerklontje (4g) ± 15-20 Kcal
  • Koffie met melk ± 12-15 Kcal
  • Espresso ± 3 Kcal

In elk dieet kan je dus veilig blijven genieten van je koffie, zelf als je veel koffie drinkt. Wel schiet dit snel omhoog met het toevoegen van melk en suiker.

De meeste calorieën in koffie vind je buitenshuis

suiker in de koffie

Al met al valt het nog wel mee met de calorieën in koffie die we thuis drinken. Verraderlijk zijn de koffiesoorten met opgeschuimde melk. Om het schuim stijver te krijgen wordt vaak volle melk gebruikt, en daardoor voeg je veel meer calorieën in koffie toe.

  • Cappuccino ± 74 Kcal
  • Caffe Latte ± 135 Kcal
  • Café Mocha (Starbucks) ± 456 Kcal

Met zoete koffievarianten met karamel, siroop of slagroom kun je beter heel voorzichtig zijn. Zoals Café Mocha (koffie met slagroom) bij Starbucks. Die bevat 456 Kcal aan energie. Vergelijkbaar met een goede lunch van minstens vier boterhammen.

Bronnen