Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Wat is een Affogato?

In het kort, een Affogato is een Italiaans dessert dat bestaat uit een bol vanille-ijs, gegarneerd met een shot espresso. Affogato betekent ‘verdronken’ in het Italiaans, wat verwijst naar het ijs dat wordt ondergedompeld in de hete espresso.

Het mooie van een Affogato is dat het niet alleen heerlijk is, maar ook een absolute showstopper. De combinatie van koude en warme elementen, bitter en zoet, zorgt voor een verrassend romige, koffie-geïnfuseerde smaakervaring.

Affogato: Niet zomaar gesmolten ijs

Wat fascinerend is aan de Affogato, is dat het hete espresso en koud ijs combineert zonder een smeltende puinhoop te worden. Hoe? Het geheim zit hem in het serveren in een gekoeld glas. Hierdoor glijdt de espresso langs de zijkanten, en in plaats van het ijs te smelten, omhult het de bol en infuseert het met die rijke koffiesmaak.

Een twist op het klassieke recept

Hoewel de klassieke Affogato slechts twee ingrediënten heeft, zijn er tal van manieren om het op te fleuren en het je eigen te maken. Voeg bijvoorbeeld een scheutje likeur toe, zoals amaretto of Baileys, voor een volwassen versie. Of wat dacht je van een vleugje chocoladesaus of karamel voor een extra decadente traktatie?

Je kunt ook spelen met verschillende smaken ijs. Hoewel vanille de klassieke keuze is, kan je ook proberen met smaken als karamelzeezout, hazelnoot of zelfs pistache. Het draait allemaal om het vinden van de perfecte combinatie die jouw smaakpapillen doet dansen.

Hoe maak je een Affogato?

Het maken van een Affogato is even eenvoudig als het klinkt. Het enige wat je nodig hebt is een bolletje vanille-ijs, een shot espresso, en een gekoeld glas of dessertbord.

Tijd

5 minuten

Portie

1 Affogato

Ingrediënten

6-8 gram koffiebonen
Espressomachine
Tamper
1 bolletje vanille-ijs
Een gekoeld glas of dessertkom

1.

Weeg je bonen af voor een espresso. Maal ze fijn.

2.

Doseer de koffie in je portafilter en gebruik je tamper om de koffie aan te drukken. Plaats de portafilter in zijn plek op de machine.

3.

Terwijl de espressomachine opwarmt, haal je het vanille-ijs uit de vriezer en doe je een bolletje in het gekoelde glas of dessertkom.

4.

Bereid de espresso. Zorg ervoor dat de espresso direct in een apart kopje wordt gezet, zodat het hete water het ijs niet direct raakt.

5.

Giet nu voorzichtig de hete espresso over het bolletje ijs in het gekoelde glas. Het is belangrijk dat je dit langzaam doet, zodat het ijs niet direct smelt.

6.

Serveer je Affogato onmiddellijk en geniet van dit eenvoudige, maar overheerlijke Italiaanse dessert!